Εισαγωγή

Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο μας!

Ο ιστότοπος έχει σκοπό να σας παρουσιάσει την ιστορία του τρεχαντηρίου "Αρίων".

Το συγκεκριμένο τρεχαντήρι κατασκευάστηκε το 1966 από τον καραβομαραγκό Γιάννη Ζώρζο (γνωστός με το παρατσούκλι Φουσκής), σε καρνάγιο που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Ερμούπολη Σύρου. Χρησιμοποιήθηκε επι χρόνια ως ψαράδικο και κατέληξε στα Μέθανα. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης, επαγγελματίας ψαράς των Μεθάνων, αποφάσισε να κατασκεύασει ένα καινούριο σκάφος και να παροπλίσει το συγκεκριμένο σκαρί.

Το τρεχαντήρι εντοπίστηκε παρατημένο στο λιμάνι των Μεθάνων στα τέλη του 2009, από το φίλο και συνάδελφο Ηλία Ρίζο, σε μια από τις ατελείωτες περιηγήσεις του στα Μέθανα. Μετά από μια γρήγορη επιθεώρηση, αποφασίσαμε να το αγοράσουμε στις αρχές του 2010 και να το ανακατασκευάσουμε, καταλήγοντας στην παρούσα μορφή.

Ακολουθώντας την παράδοση, που θέλει τα τρεχαντήρια ιστιοφόρα, αλλά και την αγάπη μας για την ιστοπλοία, το τρεχαντήρι απέκτησε ξανα το άλμπουρο του και μια παραδοσιακή ιστιοφορία που του επιτρέπει να ταξιδεύει με άνεση, χωρίς να χρησιμοποιεί τη μηχανή του.

Τα σχέδια της ανακατασκευής έγιναν από το φίλο και άριστο γνώστη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης, Κώστα Δαμιανίδη.

Στις σελίδες του ιστότοπου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του τρεχαντηριού όπως εντοπίστηκε στα Μέθανα, την ανακατασκευή του βήμα προς βήμα και πολλές άλλες πληροφορίες. Αξίζει να σημειώσουμε οτι το συγκεκριμένο τρεχαντήρι αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης ενός φοιτητή ναυπηγικής του πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία, για την εκπόνηση της διπλωματικής του εργασίας.

Το όνομα "Αρίων" προέρχεται από την Ελληνική μυθολογία και τις περιπέτειες του στη θάλασσα.

Αυτός ο ιστότοπος είναι αφιερωμένος σε όλους αυτούς που βοήθησαν, με τον τρόπο του ο καθένας, στην υλοποίηση αυτού του ονείρου και την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Φραγκίσκος και Σπύρος Τζαμτζής