Afgræsningslaug

Få din egen ko – eller del en med andre

Kunne du tænke dig at være med til at passe kreaturer, der leverer bøffer på dit spisebord? Vil du give din familie en masse gode oplevelser sammen med dyr, der er med til at bevare og forøge naturens mangfoldighed?

Som medlem af Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening får man mulighed for at blive en del af vores afgræsningslaug, som er en samling mennesker med en fælles interesse for naturpleje, og for at følge kødet fra jord til bord. Vi håber, at især børnefamilier vil udnytte denne mulighed for at bruge naturen på en ny måde og lære børnene om, hvor maden kommer fra:

Hovedformål:

  • Naturpleje
  • Dyrevelfærd
  • Godt kød
  • Socialt samvær

I fællesskab strukturerer vi det praktiske arbejde omkring naturplejen, dyrene og dyrevelfærden. Derudover planlægges sociale arrangementer, der også er en vigtig del af projektet. Når vi er kommet godt i gang, vil pasning og dagligt tilsyn med dyrene være den største opgave både i tid og vigtighed, og vi planlægger en turnusordning, hvor vi på skift ser efter dyrene.

Vi har indgået aftale med en lokal landmand om lån af kreaturer, som lukkes ud på et indhegnet område langs åen i foråret, hvorefter de sørger for afgræsning af arealerne med henblik på lettere tilgængelighed og skabe en større mangfoldighed. Foreningens medlemmer har også mulighed for at sætte sit eget dyr til græsning på arealerne. Hele sommeren græsser dyrene i området, og børnene kan komme forbi og klø dem bag ørerne, når de har lyst. Når vi kommer til efteråret, har dyrene nået en passende alder til slagtning, og medlemmerne kan derefter få kødet hjem i fryseren.

Beliggenhed

Vi har i øjeblikket aftaler om jord i nærheden af Bindslev og på et areal mellem Bindslev og Uggerby. Vi håber naturligvis at udvide med flere arealer løbende.

Muligheder for kød:

Køb af kød er forbeholdt foreningens medlemmer.

  1. Medlemmer, som indgår i pasningen af dyrene, kan købe kødet fra de slagtede dyr til en pris af 48 kr./kg
  2. Medlemmer, der ikke har mulighed for at hjælpe med at passe dyrene, kan købe kødet for 53 kr./kg.
  3. Hvert medlem, der indgår aktivt i pasning af dyrene og deltager på arbejdsdage, har lov til at sætte sit eget dyr til græsning. For at få så mange medlemmer som muligt, er det som udgangspunkt kun muligt at have et dyr pr. medlem,men er der plads til det, vil det være muligt at have flere dyr

Yderligere info:

Dyrene forventes slagtet omkring oktober måned. Specifik slagte- og afhentningsdato meldes ud så snart vi har mulighed for det. Kødet skal pakkes og afhentes i slagtehuset til den aftalte tid, og man medbringer selv frostposer og kuglepen.

Kødet afregnes efter vægt, og beløbet overføres til foreningens konto efter afhentning. Alle priserne er inkl. moms, slagtning og partering. Der må dog påregnes et spild på ca. 20% af vægten ved slagtningen, dette skyldes bl.a. kassering af skind, organer, tab af vægt mens kødet hænger til modning m.m.

Hvis man ønsker, at slagteren pakker kødet i poser kan dette gøres til en pris af 2 kr. pr. kg.

Kontakt

info.tnvp@gmail.com

Hvis du vil vide mere

Danmarks Naturfredningsforening har udarbejdet en brochure om Kogræsserforeninger i Danmark, som kan hentes her