Gura Putnei - Vicov, în lungul Râului Suceava, Munţii Obcina Mare

1

articolul continuă de aici


Vasile Bouaru (Rădăuţi)


O dată ajunşi la acest pod privim spre înapoi, către valea de pe care am ajuns aici (foto 1).

2

În imaginea 1, în stânga în ultimul plan, vârful care se observă este Scorbura (990 m) iar spre dreapta imaginii se văd pantele munţilor care duc spre Poiana Cerbului din dreptul satului Straja. Stând cu faţa tot spre amonte, dacă mutăm obiectivul ceva mai spre stânga avem imaginea 2: în dreapta ei, în ultimul plan este de asemenea Vârful Scorbura iar casele care se văd la poalele acestui munte fac parte din satul Gura Putnei. Spre stânga în imaginea 2 se vede valea pe care ajungem în satul Putna, de unde încep sau se termină traseele descrise la https://sites.google.com/site/romanianatura57/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/putna---sucevita-trasee-muntii-obcina-mare . Peisajul este superb.

Ne uităm apoi spre aval, unde începe noua porţiune pe care o vom străbate (foto 3). Coborâm de pe pod spre albia râului şi urmăm malul drept (foto 4).

3

4

În dreapta noastră în sensul de mers se vede creasta pe care am început traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura57/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/frumoasele-poieni-de-la-gura-putnei-la-voievodeasa-muntii-obcina-mare (foto 5). Deja ne depărtăm de munţi (foto 6).

5

6

Mai la vale trecem de un fost dig (foto 7). Întâlnim un braţ pe unde acum nu mai curge apa iar mâlul rămas se usucă şi crapă (foto 8). Foarte multe pasări întâlnim în această porţiune deşi suntem destul de aproape de civilizaţie, de exemplu prudăraşul (foto 9).

7

8

9

Râul curge destul de navălnic (foto 10). Pe malul său găsim adesea tufe de cimbrişor care are o mireasmă aparte, inconfundabilă (foto 11). Fiind în zona de tranziţie între munte şi podiş, albia râului are numeroase porţiuni mai înclinate unde diferenţa de nivel este mai mare pe porţiuni scurte (foto 12).

10

11

12

De multe ori ajungem în locuri cu mult mâl, pe care trebuie să le ocolim (foto 13). Mai la vale găsim un mic canal probabil săpat de om (foto 14).

13

14

Îl depăşim destul de greu după ce ne deplasăm de-a lungul lui câteva sute de metri până într-un loc suficient de îngust pentru a putea fi sărit. Apele se reunesc ceva mai la vale (foto 15). Dealul din dreapta noastră se vede minunat (foto 16).

15

16

Râul se desparte frecvent în mai multe braţe (foto 17). Privim în urmă, spre munţi (foto 18).

17

18

Din nou trebuie să depăşim un braţ secundar de unde observăm ca râul îşi reuneşte aici forţele (foto 19). Ajungem la o primă punte peste râu (foto 20).

19

20

Ea face legătură între satul Bivolărie, aflat pe malul drept al râului şi satul Vicovu de Sus, aflat pe malul stâng. Şi râul face aici un cot foarte mare, spre stânga în sensul de curgere (foto 21). Imediat după ce am trecut de punte trecem un mic canal, săpat de om, probabil pentru a prelua o parte din forţa apei (foto 22).

21

22

Satul Bivolărie nu este prea departe (foto 23). Trecem de o turmă de vaci aflate pe celălalt mal (foto 25). Din nou râul se desparte în două braţe mari (foto 26). Ajungem la a doua punte peste râu (foto 27).

23

25

26

27

De acesta trecem mai greu deoarece chiar pe sub ea, pe malul râului, vegetaţia este prea deasă pentru a o putea străbate iar dacă ne depărtăm de mal dăm peste un afluent destul de larg. Trebuie să ne căţărăm pe punte, ne deplasăm până depăşim acel braţ, după care coborâm şi vom încerca să ne apropiem din nou de malul Râului Suceava. După ce reuşim privim spre înapoi (foto 28).

28

Continuăm deplasarea de-a lungul râului. Ca şi până acum întâlnim porţiuni cu căderi ceva mai accentuate (foto 29). Întâlnim un braţ secundar pe care trebuie să-l ocolim (foto 30). Casele din sat sunt foarte aproape (foto 31).

29

30

31

De fapt urme ale activităţii umane se văd peste tot. Trecem de o nouă porţiune mai volburoasă a râului (foto 32) şi ajungem la ultima punte din această porţiune (foto 33).

32

33

Şi aici trebuie să ne căţărăm pe punte mai întâi (foto 34). Privim spre amonte (foto 35) şi spre aval (foto 36).

34

35

36

Coborâm de pe punte şi ne luptăm cu vegetaţia foarte bogată de pe mal. Găsim o lumânărică (foto 37). Din loc în loc putem să străbatem păienjenişul răchitelor de pe mal şi vedem cursul de apă (foto 38).

37

38

Bogăţia de culori este uimitoare. Plante de un galben aprins stau pe malul apei (foto 39). Ceva mai la vale ajungem într-un loc unde vegetaţia ne blochează înaintarea. Găsim un început de drum printre movile de prundiş pe care îl urmăm câteva sute de metri, depărtându-ne considerabil de mal dar acest drum se termină brusc la o baltă foarte mare flancată de vegetaţie la fel de bogată (foto 40).

39

40

Facem cale întoarsă şi încercăm să străbatem păienjenişul arbuştilor şi plantelor pe undeva aproape de malul apei (foto 41). Găsim o potecă foarte puţin umblată dar aceasta conduce la un mal cu mâl (foto 42).

41

42

De acolo vedem, nu departe, casele din satul Vicovu de Jos (foto 43). Ne deplasăm pe un dig din pietriş până acesta se termină brusc la un nou braţ al Sucevei (foto 44).

43

44

Apoi încercăm să străbatem prin desişul arborilor din lunca râului şi găsim o potecă sinuoasă care ne scoate la un dig din beton (foto 45). Parcurgem două sute de metri pe acest dig şi ieşim la drumul 2E, foarte aproape de intersecţia acestuia cu drumul 2H care duce spre Putna (foto 46).

45

46

De aici mergem spre podul dintre Vicovu de Jos şi Vicovu de Sus, aflat foarte aproape pe drumul 2H, spre stânga faţă de sensul de mers până aici.