SAGUNT I

TEATRE ROMÀ

El Teatre Romà de Sagunt es un antic teatre semicircular construït al voltant del segle I en la ciutat romana de Saguntum, en l'actualitat anomenada Sagunt, situada a la comarca del camp de Morvedra, de la qual és capital. El teatre representa la tradició cultural d'una ciutat antiga pervivint i conservant invariables els elements que el defineixen des del seu origen. Va ser declarat monument nacional al 1896. En l'actualitat el teatre es utilitzat per realitzar actuacions com el Festival de Teatre de Grecollatí, el Festival Sagunt a Escena i altres activitats lúdiques i culturals.

             

CASTELL

El Castell de Sagunt és un recinte fortificat situat dalt la muntanya que protegeix la ciutat de Sagunt. La seva presència és tan antiga com l'origen de la ciutat i ja els ibers van establir allí el seu primer assentament. Tradicionalment, es parla del castell romà, fent referència a la civilització que més ha marcat aquest monument. El castell va ser utilitzat pels francesos en la Guerra de la Independència al llarg del segle XIX.

Es troba dividit en set places o recintes independents:

La plaça d'Armes-Fòrum romà és la plaça que és troba a l'entrada del castell de Sagunt. Les seves columnes estan molt ben conservades. Aquí està un dels castells més antics. Per exemple, pots trobar les restes del Fòrum romà, columnes, una cisterna tallada en les roques i escales. És un centre polític, social i religiós de la ciutat.

La plaça d'Almenara, denominada 'Saluquia' pels àrabs, on es poden veure aljubes i paviments romans. La plaça de la Conillera era també anomenada Dels Nous Pilars.

  

En la plaça de Sant Ferran apareixen les restes de dos edificis, es pot observar la base d'un porticó i carreus de cimentació. 

Es tracta d'una selecció temàtica de la col·lecció epigràfica (una de les més riques de la Península Ibèrica) del Museu Arqueològic de Sagunt que s'ha anat formant des del segle XVI amb donacions i troballes, tant casuals com d'excavacions arqueològiques en la ciutat i comarca saguntines.

            

En la plaça d'estudiants apareixen les restes de vivendes, escalonades per la pendent. Aquesta plaça guarda restes arqueològiques molt interessants i va ser l'entrada principal del castell durant segles.

La Plaça de la Ciutadella és el major recinte del Castell i més elevat. Aquesta també va ser anomenada la Plaça d'Hèrcules per la torre del mateix nom que va existir allà fins que van arribar els francesos.

La Plaça del Dos de Maig, anomenada així per la heroica defensa que va tenir lloc en ella contra les tropes del mariscal Suchet en la Guerra de la Independència.

MUSEU ARQUEOLÒGIC

El Museu Arqueològic en la actualitat compleix més de 80 anys. A l'any 1982, es va ubicar definitivament a l'antiga beneficència i, en 1995, es van obrir al públic les actuals sales de prehistòria, cultura i món romà, així com la biblioteca. I en el mateix any, es va inaugurar la restauració completa de l'edifici, portada a fi per l'arquitecte Rafael Rivera. El seu origen està en el Renaixement, quant viatgers i erudits van acudir a la ciutat, per la seva fama històrica i literària, per dibuixar i descriure els monuments avui perduts.

Fet per: Kamal Singh, Alba Olmo i Paola Arias