Käsitteet

Biotalouden osaamiskuvaukset (OSKUt) rakennetaan Biotalouden ilmiöiden avulla rakennettavista moduuleista. Ydinosaaminen hankitaan opiskelemalla 3 5- moduulia ja sen jälkeen valittavana on 10-6 moduulia. Moduulit ovat laajuudeltaan 15 op suuruisia.

Ilmiö

Ilmiö tai fenomeeni on jotain mitä voidaan havaita aistein, kuten havaittavissa oleva tapahtuma tai se voi olla matemaattinen. Se voi olla kulttuurinen tapahtuma, evoluutioon liittyvä tai illuusio. Ilmiö voi olla jaksollinen, fyysinen tai kertakaikkinen. Immanuel Kantilla ilmiö eli fenomenon (muinaiskreikaksi φαινόμενo(ν), fainomeno(n); monikossa fenomena: φαινόμενα, fainomena) edusti tuntematonta ja tavoittamatonta noumenonia, "olevaa sellaisenaan" (An sich). Hänen mukaansa oleva sellaisenaan ei ilmennyt havaitsijan tietoisuudelle suoraan, vaan ainoastaan epäsuorasti ilmiöinä, fenomenon. (Wikipedia 9.11.2012)

Moduuli

Moduuli on osaamistavoitteiltaan määritelty sekä sisällöltään ja toteutukseltaan joustava osaamiskokonaisuus.

Wikipedia: Moduuli on itsenäinen osa, jollaisista voidaan koota erilaisia kokonaisuuksia. Moduuleista koostuva kokonaisuus on modulaarinen. (Wikipedia 9.11.2012)

Tutkinnon edellyttämä osaaminen rakentuu moduuleista. Moduuleista muodostuva rakenne tuottaa opiskelijalle pääsääntöisesti 55 op tai enemmän vuodessa. Moduulit toteudutaan yhden lukuvuoden aikana.

Taso

Moduulit kuvataan kahdella tasolla. Molemmilla tasoilla kuvataan osaaminen. Tasolla kaksi otetaan kantaa arviointikriteereihin. voidaan kuvataan myös osaamisen saavuttamiseen liittyviä keinoja. Opiskelija pystyy tämän kuvauksen perusteella hahmottaa onko hänellä jo tarvittava osaaminen, miten hän voi osaamisen hankkia ja miten osaaminen arvioidaan.

Taso on geometriassa kaksiulotteisen avaruuden yleisnimitys. Taso tarkoittaa tasaista kaksiulotteista pintaa, joka jatkuu rajoittamattomasti kaikkiin suuntiin. Tasosta voidaan rajoittaa vain pieni osa. Intuitiivisesti sitä voidaan havainnollistaa esimerkiksi äärettömällä taululla tai paperilla. (Wikipedia 9.11.2012)

Ydinosaaminen

Ydinosaaminen on osaamista, jota ei ole muilla, siis erikoistumista ja sen kautta saavutettua erityisosaamista. Ydinosaamista on esimerkiksi asia, jonka yksilö tai yhteisö osaa tehdä paremmin kuin muut. (Wikipedia 22.1.2013)

Profiloiva osaaminen

Profiloiva osaaminen suuntaa opiskelijan osaamista hänen henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan. Profiloiva osaaminen näkyy erilaisina polkuina tukien opiskelijan osaamisen suuntaamista

Ilmiöpohjainen oppiminen

Ilmiöpohjaisessa opetuksessa ja opiskelussa oppimisen lähtökohtana ovat kokonaisvaltaiset, todellisen maailman ilmiöt. Ilmiöitä tarkastellaan kokonaisina, aidossa kontekstissa, ja niihin liittyviä tietoja ja taitoja opetellaan oppiainerajat ylittäen. Lähtökohta poikkeaa perinteisestä oppiainejakoista koulukulttuurista, jossa usein opeteltavat asiat on hajotettu suhteellisen pieniksi ja irrallisiksi palasiksi (dekontekstualisointi). Ilmiöpohjaisuus on vuonna 2008 noussut termi, joka tarkoittaa pitkälti samaa kuin horisontaalinen eheyttäminen 1980-luvulta alkaen. (Wikipedia 9.11.2012)

Ilmiöpohjainen moduuli

Osaamiskuvauksissa käytettävä moduuli on tietyn ilmiön ympärille rakentuva kokonaisuus. Biotalouden KT:n moduulit rakentuvat Biotalouden ilmiöistä. Ilmiöt muodostavat kokonaisuuden, jossa ne linkittyvät toisiinsa ja muodostavat verkostomaisen rakenteen. Moduulit kuvataan mindmapissa, kahdessa tasossa (pohjat tehtynä). Kolmiuloitteinen kuvaaminen toimisi tässä paremmin.

Osaamisperustaisuus

Tavoitteet ovat kuvattu osaamisena. Osaamiskuvaukset kirjoitetaan siten, että opiskelija pystyy niiden perusteella arvioimaan onko hänellä tai miten hän saavuttaa kyseisen kompetensin. https://wiki.hamk.fi/display/osaamisperustaisuus/Osaamisperustaisuus+korkeakouluissa

HOT

Hankitun osaamisen tunnistaminen.