Arviointi

Oppimiskäsite

Biotalouden KT:ssa sovelletaan ammattikorkeakoulupedagogiikkaa, jonka lähtökohtana on konstruktivistinen oppimiskäsitys. Käsityksen mukaan oppiminen on oppiminen on tiedon rakentamisen prosessi. Keskeisenä ajatuksena on että tieto ei siirry vaan oppija rakentaa sen itse uudelleen. Oppijan aikaisemmat tiedot ja käsitykset säätelevät sitä mitä hän asiasta havaitsee ja miten hän asiaa tulkitsee. Oppiminen liittyy toimintaan ja palvelee toimintaa. Olennaista on, että oppijassa heräävät omiksi koetut, opittavaan asiaan liittyvät kysymykset, oma kokeilu, ongelmanratkaisu ja ymmärtäminen. Oppiminen on oppijan oman toiminnan tulosta ja on tilannesidonnaista. Katso lisää kohdasta oppiminen.

Oppiminen tapahtuu tekemisen kautta.

Arviointi

Arviointi kohdistuu osaamisen arviointiin, osaamistavoitteisiin rakennettuihin kriteereihin. Arviointi on keskeinen osa oppimisprosessia. Oman toiminnan havainnointi ja analysointi on tiedon rakentamisen kiinteä osa-alue. Arviointi perustuu oppijan kykyyn rakentaa uutta tietoa.

Oppimisen arviointia tehdään kolmikantaisesti. Se sisältää oman ja tiimin itsearvinoinnin, vertaisarvioinnin sekä ulkopuolisen (ohjaajien ja työelämän) arvioinnin. Moduulit tuotetaan opettajatiimeissä, jolloin myös oppimisen arviointi tapahtuu tiimeissä. Mikäli oppiminen tapahtuu yhteistyössä ulkopuolisen yhteistyökumppanin kanssa, arvioinnissa on mukana myös yhteistyöpartneri.

Arviointia ja opintopistekertymää arvioidaan viikoittain. Viikoittaisen työskentelyn suunnittelu tapahtuu viikon alussa ja viikon aikana hankittu osaaminen arvioidaan viikon päätteeksi. Ydinosaaminen saavutetaan koulutusvastuun pakollisten moduulien avulla. Tehtävänannossa tulee huolehtia, että siinä annetaan riittävät tiedot arviointiperusteista (mitattavissa olevia). Esim. jos halutaan, että kehittämishanke on tietyn suuruinen niin tehtävänannossa kerrotaan hankkeen suuruus euroina, henkilötyövuosina tai henkilömäärinä.

Osaamisen osoittamisen välineet ja keinot

Osaaminen tehdään näkyväksi koko oppimisprosessin ajan. Näkyväksi tekeminen tapahtuu tuottamalla erilaista dokumentaatiota oppimisen vaiheista ja osaamisesta.

Oppimisen arviointikeinoja:

  • Oppimispäiväkirja, kuten blogi, dokumentti, video tai muut tuotos (yksilö- tai ryhmä)
  • Keskustelu (yksilö- tai ryhmä)
  • Anonyymi palautelomake (yksilö)
  • Arviointiin liittyvät dokumentit tuotetaan verkkoon.

Suoritusvaatimukset

Suoritusvaatimukset määräytyvät valitun toteutusmallin mukaisesti. 8-16 -malli perustuu tiimien toimintaan ja edellyttä läsnäoloa päivittäin tiimin yhteisen suunnitelman mukaisesti.

24/7 -malli pohjautuu itsenäiseen opiskeluun ja edellyttää hyäksyttyä opsikelusuunnitelmaa, johon opiskelija sitoutuu. 24/7 on nopeutettu opintojen suorittamistapa.

18-100 -mallissa työelämän tehtävät opinnollisestaan. Työtehtävien opinnollistamisen avulla suunnitellaan henkilökohtainen oppimispolku työelämässä oleville.

Opiskelija voi vaihtaa moduulikohtaisesti opintojen suoritustapaa. Opettajilla on velvollisuus räätälöidä tehtävät yksilökohtaisesti niin että moduulin toteuttaminen on mahdollista kahden kalenterikuukauden aikana ja opintoa voi tarvittaessa täydentää myöhemmin erillisellä tehtävällä.

Kaikissa malleissa ohjausta voi saada joko paikalla tai verkon kautta.

Näyttö

Moduulin osaamisen arviointi voi tapahtua myös näyttöön perustuen. Opiskelija suunnittelee näytön itse ja ehdottaa sitä ohjaajille. Näyttö voi perustua aikaisempiin verkossa nähtäviin töihin, referenssesihin tai se voidaan toteuttaa erillisenä näyttötilaisuutena. Näytön arvionnissa käytetään moduulin osaamistavoitteita.

Opetushallitus: Arvioinnin opas 2012. Osaamisen arviointi, sivu 38.

Ammatillisen perustutkinnon tuottama ammatillinen osaaminen. Lähde: Opetushallitus. Arvioinnin opas, sivu 40.

Osaamisen arviointi

Arvioinnissa noudatetaan seuraavia ohjauksellisia periaatteita

Palaute annetaan rakentavasti. Viestinnässä on tavoitteena positiivisuus, täsmällisyys ja määrätietoinen toiminta. Viestintää elävöitetään positiivisilla ja kannustavilla kommenteilla.

Palautteissa ja tuotoksissa pyritään havainnollisuuteen, monipuolisuuteen ja monimediaisuuteen.

Palautteen käsittely

Palaute ja kehittämisehdotukset käsitellään avoimesti. Opiskelijoiden antama palaute käsitellään yhteisesti opiskelijoiden kanssa (palautteenkäsittelytilaisuus) sekä opettajatiimissä. Palautteesta tehdään kehittämisehdotukset, jotka hyödynnetään seuraavassa moduulin toteutuksessa.

Digitaalinen portfolio

Opiskelija kerää osaamisestaan digitaalista portfoliota, jonka kautta tehtävät jaetaan opettajille.