Unitat 6. L'art del Segle XIX

1. El Rococó

El Rococó és un moviment artístic nascut a França ( seria una extensió del Barroc en alguns casos ), que es desenvolupa de forma progressiva entre els anys 1730 i 1760. El rococó es defineix pel gust pels colors lluminosos, suaus i clars. Predominen les formes inspirades en la natura, en la mitologia, en la bellesa dels cossos nus, en l'art oriental especialment en els temes galants i amorosos, amb petites cascades, ponts, salzes, templets i pagodes, i es van encarregar directament a la Xina vaixelleries ornades amb gravats d'armes heràldiques.És un art bàsicament mundà, sense influències religioses, que tracta temes de la vida diària i de les relacions humanes. És un estil que busca reflectir el que és agradable, refinat, exòtic i sensual.

Arquitectura

Una de les característiques de l'estil Rococó és la marcada diferència entre exteriors i interiors. L'interior és un lloc de fantasia i color, mentre la façana es caracteritza per la senzillesa i la simplicitat. S'abandonen els ordres clàssics i les façanes dels edificis es distingeixen per ser planes, tenint, amb prou feines, unes motllures per separar plantes o emmarcar portes i finestres.

La forma dominant en les edificacions rococós era la circular. Un pavelló central, generalment entre dues ales baixes i corbes i, sempre que era possible, envoltat de jardí o immers en un parc natural. Altres edificacions podien prendre la forma de pavellons encadenats, en contra del típic edifici "bloc", propi de l'etapa anterior.

En tots els casos, l'aspecte més destacable dels interiors rococós és la distribució interna. Els edificis tenen estances especialitzades per a cada funció i una distribució amb confort. Les habitacions es dissenyen com un conjunt que, amb una marcada funcionalitat, combina ornamentació, colors i mobiliari.

En aquest moment la finestra augmenta progressivament de mida, fins a la porta-finestra o "finestra-francesa", obtenint una interrelació entre interior i exterior que aconsegueix l'ideal fusió amb la natura, amb el paisatge i l'entorn. Es descarten els marcs en angle recte, massa rígids i s'adopten finestres arquejades. S'elimina o redueix l'ús d'escultures monumentals, limitant-les a l'ornament dels jardins.

El nou estil va ser perfecte per les residències de la noblesa i l'alta burgesia, les classes més ansioses de canviar segons els nous cànons i les més dotades de mitjans econòmics per aconseguir-ho.

Palau Solitud (Stuttgart, Alemanya) - un exponent d'arquitectura rococó a l'Alemanya del sud.

Pintura

Malgrat que el rococó deu el seu origen purament a les arts decoratives, l'estil mostrà la seva influència també en la pintura, arribant al seu màxim esplendor a la dècada de 1730. Els pintors varen fer servir colors clars i delicats i les formes curvilínies decoren les teles amb querubins i mites d'amor. Els seus paisatges amb festes galants i pastorals sovint recollien dinars sobre l'herba de personatges aristocràtics i aventures amoroses i cortesanes. Es van recuperar personatges mitològics, que es barregen en les escenes, dotant-les de sensualitat, alegria i frescor.

El retrat també fou popular entre els pintors rococós, on els personatges són representats amb molta elegància, basada en la artificialitat de la vida de palau i dels ambients cortesans, de manera que reflecteixen una imatge amable de la societat en transformació.

Jean-Antoine Watteau (1684-1721) és considerat el més important pintor rococó. Watteau, tot i morir als 35 anys, va tenir una gran influència en els seus successors, inclosos François Boucher (1703 - 1770) i Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), dos mestres del període tardà. També el toc delicat i la sensibilitat de Thomas Gainsborough(1727-1788), reflecteixen l'esperit rococó.

Peregrinació a Cythera de Jean-Antoine Watteau (1721, Louvre).

[modifica]

Castell de Sanssouci, Potsdam.

Escultura

[modifica]

L'escultura és una altra àrea en la qual els artistes rococó intervingueren. Étienne-Maurice Falconet (1716-1791) és considerat un dels millors representants del rococó francès. En general, aquest estil fou expressat més bé mitjançant l'escultura de porcellana delicada, més que amb estàtues marmòries i imponents. El mateix Falconet era director d'una famosa fàbrica de porcellana a Sèvres. Entre les seves nombroses obres es troba Cupido amenaçador, per encàrrec de Mme. de Pompadour el 1757, el guix original del qual va ser lliurat a Voltaire.Els motius amorosos i joiosos són representats a l'escultura, així com la natura i la línia corba i asimètrica.

En aquest període podem esmentar als escultors francesos, Jean-Baptiste Lemoyne, Robert le Lorrain, Michel Clodion i Pigalle.

2. El Neoclassicisme

El Neoclassicisme és un estil artístic inspirat en l'art clàssic (el grecorromà) i desenvolupat durant el segle XVIII i principis del XIX, com a reacció a les exageracions del Barroc i el Rococó. S'adopta un llenguatge artístic clar i ordenat. A França, s'associarà els valors de l'antiga Roma amb els de la Il·lustració fonamentats en la raó

Arquitectura neoclàssica

L'arquitectura neoclàssica rebutja l'ornamentació del rococó i s'inspira en els arts grec, etrusc, romà i fins i tot egipci. Desapareix progressivament l'arquitectura religiosa i es construeixen edificis públics amb finalitat civil: biblioteques, museus, pòrtics, etc. Napoleó, amb un ànim propagandístic, emula l'arquitectura romana (Arc de Triomf de l'Étoile a París). Als territoris germànics també triomfa el neoclassicisme arquitectònic.

Els arquitectes neoclàssics saben que un nou ordre social exigeix un nou ordre de la ciutat, i tots els seus projectes s'inscriuen en un pla de reforma urbanística. La nova ciutat haurà de tenir, com l'antiga, els seus monuments; però l'arquitecte haurà de preocupar-se també del desenvolupament social i funcional. Es construeixen esglésies a manera de temples clàssics, però també escoles, hospitals, mercats, duanes, ports, carrers, places. Els escultors i els pintors treballen per la ciutat: estàtues, ornaments, grans representacions històriques que serveixen d'exemple als ciutadans.

Cal distingir dues línies: una arquitectura que, en realitat, segueix essent barroca, amb els seus postulats d'exaltació del poder i de l'autoritat, però que per voluntari desig de contrast amb el rococó va despullant-se dels seus elements i tendeix a una simplicitat quasi romana (el Panteó de París, de Soufflot; l'Òpera de Berlín, de Knobeldorf; la Puerta de Alcalà i el Ministerio de Hacienda de Madrid deSabatini), i una altra arquitectura, essencialment funcional i nua, carregada de vegades d'intenció simbòlica, que constitueix la veritable arquitectura de la raó, que tant va preocupar els revolucionaris per a posar-la al servei d'una societat nova.

Teatre Wielki a Varsòvia

Cupido, per Edmé Bouchardon (1750).

Pintura neoclàssica

[modifica]

La pintura neoclàssica es centra a Roma. A diferència de les típiques composicions de frescos del Barroc o del Rococó, la seva composició és simple: solament unes poques figures, en total calma, en posicions similars a les de les estàtues antigues.

Els pintors neoclàssics no disposaven de models de pintura antics amb la facilitat que oferien l'arquitectura i l'escultura, de la qual es conservaven tantes mostres a Itàlia. Podien recórrer als relleus, però no era fàcil superar la pobresa cromàtica que oferien. Les decoracions dels gots de ceràmica i els baix relleus van ser gairebé les úniques referències a l'abast dels artistes

Jacques Louis David (1748-1825) va ser un dels màxims exponents de la pintura neoclàssica i qui reflectia la preocupació de l'època per la composició lògica i clara. Va posar els seus pinzells al servei dels ideals revolucionaris. Quan Napoleó va arribar al poder, David va ser nomenat pintor de cambra i responent a la petició del nou emperador, la seva obra esdevingué més emotiva, encara que sempre defugí l'estil romàntic.

Jean Auguste Dominique Ingres (1780-1867) va ser un altre gran pintor neoclàssic. Va dirigir l'École des Beaux-Arts, des de la qual va defensar la tradició de David.

Jacques-Louis David, El jurament dels Horacis

Escultura neoclàssica

[modifica]

També en l'escultura neoclàssica va pesar el record del passat, molt present si considerem el gran nombre de peces que les excavacions anaven traient a la llum, a més de les col·leccions que s'havien anat formant al llarg dels segles. Les escultures neoclàssiques es realitzaven en la majoria dels casos en marbre blanc, sense policromar, perquè així es pensava que eren les escultures antigues, predominant en elles la noble senzillesa i la serena bellesa que Winckelmann havia trobat en la estatuària grega. El seu representant més destacat va ser el venecià Antonio Canova, autor d'obres com el Monument al Papa Climent XIV, Venus i Psique o Hèrcules, l'anglès John Flaxman i el danès Bertel Thorvaldsen.

3. Arquitectura segona meitat segle XIX

Antonio Canova, Hércules

L'historicisme, també anomenat romanticisme, desenvolupat principalment en el segle XIX i principis del XX concentrava tots els seus esforços a recuperar l'arquitectura de temps passats. Es tractava d'imitar estils arquitectònics d'altres èpoques incorporant algunes característiques culturals d'aquest segle mentre que l'arquitectura eclèctica es dedicava a barrejar estils per donar forma a una cosa nova.

Podem destacar diverses corrents com les neobizantinas, neomudèjar, neobarroques ... encara que la que més auge va tenir va ser la neogòtica practicada a les Illes Britàniques que es basava, com bé indica el seu nom, en un nou gòtic ressuscitat. Entre les edificacions realitzades segons aquest estil destaca el Parlament Britànic, projectat per A. W. Pugin (1812-1852) i Charles Barry (1795-1860). També van tenir molta importància algunes variants orientals, com el neogòtic-indi, dins del qual podem destacar com a exemple el Pavelló Reial de Brighton, obra de John Nash (1752-1835). A Espanya, va destacar el corrent neomudèjar, com a expressió d'un estil propi i nacional.

Arquitectura de Ferro

Arquitectura en ferro és el nom genèric d'un corrent d'arquitectura i de construcció del segle XIX, originat en la disponibilitat de nous materials que es va produir durant la Revolució Industrial.

La Revolució Industrial, que comença a Anglaterra cap a l'any 1760, va comportar nombroses noves composicions fins llavors ni tan sols somiades. No obstant això, els arquitectes van seguir utilitzant els materials tradicionals durant molt de temps, mentre les acadèmies de les Belles Arts consideraven "poc artístiques" les fantàstiques estructures dissenyades per enginyers al llarg del segle XIX.

El primer edifici construït enterament amb ferro i vidre va ser el Crystal Palace (1850-1851; reconstruït entre 1852 i 1854) a Londres, una gran nau preparada per acollir la primera Exposició Universal de Londres de 1851, que va ser projectada per Joseph Paxton, qui havia après l'ús d'aquests materials en la construcció d'hivernacles. Aquest edifici va ser el precursor de l'arquitectura prefabricada, i amb ell es va demostrar la possibilitat de fer edificis bells en ferro.

Entre els escassos exemples d'utilització del ferro en l'arquitectura del segle XIX destaca un edifici d'Henri Labrouste, la biblioteca de Santa Genoveva (1843-1850) a París, un edifici d'estil neoclàssic en el seu exterior però que en el seu interior deixava veure la estructura metàl·lica. Els edificis de ferro més impressionants del segle es van construir per a l'Exposició Universal de París de 1889: la nau de Maquinària i la cèlebre Torre Eiffel (1887) de l'enginyer Alexandre Gustave Eiffel.

4. El Romanticisme

El Romanticisme com a moviment cultural i polític s'originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. El podríem veure com una reacció al racionalisme de la Il·lustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment. El seu caràcter revolucionari i trencador amb les convencions socials de l'època és inqüestionable. La seva característica fonamental és la ruptura amb la tradició, amb l'ordre i la jerarquia dels valors culturals i socials imperants.

Busca constantment la llibertat autèntica. Com que el romanticisme és una manera de sentir i concebre la naturalesa, la vida i l'home mateix, aquest moviment artístic és molt heterogeni i es presenta de manera diferent i singular en cada país on es desenvolupa; fins i tot dins d'una mateixa nació es desenvolupen diferents tendències que es projecten també en totes les arts.

ESCULTURA

El curt període romàntic en escultura respon a encàrrecs oficials per embellir edificis o erigir monuments commemoratius. A diferència del que passa en pintura, es caracteritza per la manca de caràcter i la desorientació. És una època de transició, que alterna elements classicistes amb altres criteris que desembocaran en un nou realisme.

França

Durant el segle XIX Paris, es converteix en la capital artística. A França tenen gran protagonisme els salons d'exposicions perquè en ells es mesura el grau d'acceptació dels artistes. Aquests s'esforçaven a presentar obres de gran qualitat que sorprendran el públic.

L'escultura francesa no arriba a la importància de la pintura, ni per la quantitat d'obres produïdes, ni pel nombre de figures significatives. L'escultura romànica té un desenvolupament posterior a la pintura, els seus temes són narratius i comparteix amb la pintura l'expressió de les passions humanes de manera agitada, perdent les figures de quietud i mesura.

El material més utilitzat és el bronze, ja que ofereix més possibilitats de modelatge que el marbre, encara que s'utilitza també altres materials com el ferro fos i el zinc.

Majors exponents de l'escultura romànica:

FRANCOIS RUDE (1784-1855)

LA PINTURA

La pintura romàntica: característiques generals. La pintura romàntica rebutja les convencions neoclàssiques i les rígides regles, suposa un moment de renovació tècnica i estètica d'importants conseqüències per al futur:

• Utilitza diferents tècniques: l'oli, aquarel · les, gravats i litografies.

• La textura comença a ser valorada en si mateixa i apareixen les superfícies rugoses juntament amb les formes més subtils. La pinzellada és lliure, viva i plena d'expressivitat.

• Desapareix la línia davant del color. Es recupera la potència suggestiva del color, alliberant les formes i els límits excessivament definits. És l'agent emocional de primer ordre

• La llum és importantíssima i es cuiden les seus gradacions donant un caràcter efectista i teatral.

• Les composicions tendeixen a ser dinàmiques, marcades per les línies corbes i els gestos dramàtics. Alguns autors com Friedrich prefereixen esquemes geomètrics més reposats.

• Quant als temes el més característic és la varietat, encara que hi ha característiques generals sobre el tractament dels temes. Sorgeix l'exotisme de la memòria d'un misteriós i gloriós passat que inclou des de l'antiga Grècia fins a l'edat mitjana, especialment l'època gòtica. El gòtic és l'estil per excel·lència. En la pintura es recullen arquitectures gòtiques, llegendes, moments històrics, etc.

L'exotisme també en una amplitud geogràfica que inclou el món desconegut del nord d'Àfrica i la nova Amèrica salvatge. Es descobreix Orient, que ofereix la llum i el color, així com nous temes. Finalment la fantasia, i sobretot el drama amb un obsessiu gust per la mort, la nit i les ruïnes, així com pels monstres i les criatures anormals.

Un altre gran descobriment del Romanticisme és la Natura i el cultiu del gènere del paisatge, que serà exhaustiu. Es pinten paisatges fantàstics, imaginatius, d'estudi, evocats, etc. El pintor s'enfronta a la realitat del paisatge, surten a l'exterior. Per exemple els paisatgistes alemanys, amb Friedrich al capdavant, proposen el paisatge espiritual, que ajuda a l'evocació religiosa per mitjà de la seva grandesa. Valoren els estats atmosfèrics, com la boira.

També reivindiquen la individualitat, el culte a l'individualisme. L'artista prefereix la seva llibertat a la de la col · lectivitat. Per això són pocs els artistes compromesos. Per exemple Delacroix amb la "Llibertat guiant al poble" on apareixen pintades per primera vegada les barricades com a testimoni de reivindicació política. Encara que, en general, les reivindicacions són més exòtiques, temes de bandolers com herois romàntics, etc.

Dins de la individualitat sorgeix una nova relació entre client i artista. És un tracte d'igual a igual. Canvien un bé per un bé. L'artista ja no és l'artesà. Es creen grups d'artistes que treballen en comú sense trencar la individualitat, com el grup Prerrafaelista anglès o els natzarens alemanys.

Pintors francesos importants : Delacroix i Gericault

5. El Realisme

El realisme Pictòric

Característiques Generals.

Durant la segona meitat del XIX assistim a canvis importants en el món de l'art. El Romanticisme havia obert les portes cap a una pintura més lliure i oberta a nous temes. Els canvis socials derivats de la Revolució Industrial, així com les revolucions polítiques que jalonen gran part del segle, influeixen poderosament en els artistes, que es qüestionen el seu paper dins d'aquest procés de transformacions. La pugna entre academicisme i ruptura marca tot el segle, especialment l'ús que els pintors (veritables paradigmes del nou "artista") faran del color, la textura i la llum. Ja sabem que Goya explora nous territoris, i que de les seves obres deriven molts dels camins que tanca el segle XIX per l'art. La pintura realista, com veurem, no aporta res substancial en els aspectes formals, el seu significat resideix, sobretot, en els temes triats i en la manera en què aquests són tractats. El segle conclou amb la pintura impressionista que obrirà les portes de tots els canvis posteriors, encara que això ja serà objecte d'estudi en l'art del s. XX.

A nivell polític és el segle de les revolucions burgeses. Durant tots aquests anys una rica burgesia controla la política i també el gust artístic a través dels Salons (exposicions que, amb caràcter anual, es celebren sota el control de les institucions que regulen el món de les belles arts), mitjà pel qual els artistes exposen la seva obra i es donen a conèixer, enfront d'aquesta burgesia estaran el socialisme i bona part de la intel·lectualitat i dels artistes, que clamen per una major llibertat, tant política com artística.

El realisme reivindica l'apogeu de la realitat, la importància dels temes quotidians tractats d'una manera objectiva sense idealització ni pintoresquisme, davant els grans temes del passat-religió, mitologia, al·legoria, història ... -. En aquest sentit el romanticisme els ha obert les portes a l'haver insistit tant en el paisatge, sense mites, i en el popular. En realitat l'escandalós dels realistes està en els temes, la manera que tenen d'afrontar la realitat ja que la tècnica és més tradicional. Es neguen a idealitzar les imatges i l'home apareix en les seves tasques normals. El gust burgès mira amb enyorança les realitzacions més frívoles de l'art de l'Antic Règim i l'aparició de les obres de Courbet suposen un provocador revulsiu.

Els pintors realistes.

Courbet (1819-1877). Considera funció de la pintura reproduir la realitat tal com és, lliure de tot prejudici filosòfic, moral, polític o religiós. Obres importants són L'estudi del pintor i Un enterrament a Ornans.

Daumier (1808-1879). Realitza gravats i litografies i caricatures que critiquen la hipocresia de la monarquia de Lluís Felip. A la pintura a l'oli utilitza una pinzellada enèrgica que dóna la sensació d'esbossament. Els seus temes reflecteixen el compromís i la solidaritat amb les classes humils, com a La bugadera o al Vagó de tercera.

Millet (1814-1875). És el primer pintor que ens presenta com exclusiu protagonista d'un quadre al treballador, però sempre en actitud resignada i pacient com en l'Àngelus o El sembrador.

El Paisatge realista. El principal artífex del canvi va ser Corot i darrere l'escola de Barbizon, els pintors intenten plasmar a la tela la realitat del paisatge francès. Corot no es deixa portar per la interpretació de la naturalesa pròpia dels romàntics, sinó que veu la natura tal com és, no tal com se la imagina. Els paisatges de Corot capten l'instant, la llum fugissera, l'atmosfera que sabem que canvia segons les hores. Obres importants són La catedral de Chartre i El pont de Mantes.

L'escultura de la segona meitat del segle XIX ocupa un moment posterior a l'escultura del romanticisme o escultura romàntica (François Rude) i anterior a l'escultura impressionista o escultura de l'impressionisme (Auguste Rodin), encara que en realitat la producció escultòrica de tota l'època està dominada pels convencionalismes academicistes de l'escultura neoclàssica.

El major cost econòmic de l'escultura que fa a la pintura explica que els escultors no tinguessin tanta llibertat artística com els pintors contemporanis, que podien confiar en acudir al mercat de l'art després d'haver realitzat les seves obres. Els escultors no podien desenvolupar tanta iniciativa, i s'havien de sotmetre d'una manera molt més directe als encàrrecs dels comitents, fossin institucionals o privats, que habitualment mostraven un conservadorisme (tant estètic com polític i social) molt més gran que el de la clientela de els pintors o els seus marxants. En aquesta època ja no era el clergat ni la monarquia absoluta el principal mecenes de l'art, sinó la burgesia enriquida pel capitalisme industrial i financer de la revolució industrial, que també havia proporcionat millores tècniques en les foses, i els nous estats liberals en ple procés de construcció nacional, per al qual els monuments públics i memorials tenien un destacadíssim paper, fins i tot superior al reservat a la pintura d'història (que per raons òbvies, es limitava als espais interiors). S'ha arribat a descriure el període com una febre de pedra en referència a les edificacions i escultures.

L'escultura realista a França està representada pel principal deixeble de Rudé, Jean-Baptiste Carpeaux. El pintor realista Honoré Daumier va realitzar també escultures amb la mateixa estètica que les seves caricatures. Altres escultors del període que s'adscriuen a l'estil són Jules Dalou i Albert Barhtolome.

L'escultura realista a Itàlia està representada per escultors com Vincenzo Vela o Medardo Rosso, al qual també s'adscriu a l'impressionisme escultórico.

L'escultura realista a Bèlgica està representada per Constantin Meunier.

7. Acabament de segle

L’Impressionisme és un moviment pictòric nascut a França que es va manifestar sobretot, de 1874 a 1886 i qui va marcar la ruptura de l'art modern amb l'academicisme. Encara que el terme impressionisme s'aplica en diferents arts com a música i literatura, el seu vessant més conegut, i aquella que va ser la precursora, és la pintura. Destaca la seva tendència a recollir les impressions fugitives, la mobilitat dels fenòmens més que l'aspecte estable i conceptual de les coses. És a dir, si els seus antecessors pintaven formes amb identitat, els impressionistes pintaran el moment de llum, més enllà de les formes que hi són sota aquest. El moviment va ser batejat per la crítica com a «Impressionisme» amb ironia i escepticisme respecte al quadre de Monet Impressió: sol naixent. La seva importància és clau en el desenvolupament de l'art posterior, especialment del postimpressionisme i les avantguardes.

El postimpressionisme és el conjunt d'estils pictòrics de finals del segle XIX i principis del XX que sorgiren després de l'impressionisme. Fou tant una extensió de l'impressionisme com un rebuig a les seves limitacions. Els postimpressionistes van continuar fent servir colors vius, una aplicació compacta de la pintura, pinzellades distingibles i temes de la vida real, però van intentar posar més emoció i expressió a la seva pintura.

Tot i que sovint exposaven junts, no es tractava d'un moviment en equip. Treballaven en àrees geogràfiques diferents entre sí - Van Gogh a Arle, Cézanne a Ais de Provença. Tant les seves formes més exagerades com l'ús del color, estructura i línies van preparar el terreny per als estils que seguirien més endavant durant el segle XX.

Alguns dels postimpressionistes són Paul Cézanne, Paul Gauguin, Harry Lachman, Henri Rousseau, Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec i Vincent van Gogh, entre d'altres.

El Simbolisme francès va ser en part una reacció contra el Naturalisme i el Realisme, uns moviments que intentaven capturar l'essència de la realitat. Aquests moviments van provocar una reacció a favor de l'espiritualitat, la imaginació i els somnis

Els pintors simbolistes van escorcollar la mitologia i el món dels somnis per trobar un llenguatge visual per representar l'ànima, produint obres evocadores que submergeixen la ment en un món extàtic i silenciós. Els símbols pictòrics no s'extrauren de la iconografia corrent, sinó que es tracta de referències personals, íntimes, fosques i ambigües. Més una filosofia que un simple estil, els pintors simbolistes van influir sobre el contemporani moviment de l'Art Nouveau. En la seua exploració dels subjectes onírics també van ser precursors del Surrealisme.

8. El Modernisme

El Modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX. El modernisme es coneix a d'altres països com a Art Nouveau (a França i a Bèlgica), Modern Style (a Anglaterra), Sezessionstil (a Àustria).... En art, tot i que a Catalunya té un sentit molt més ampli (vegeu modernisme català), va tenir incidència sobretot en l'arquitectura i les arts decoratives. Si bé existeix certa relació que els fa recognoscibles com a part del mateix corrent, en cada país el seu desenvolupament es va expressar amb característiques distintives

Les característiques que —en general— permeten reconèixer l'Art Nouveau decoratiu pròpiament dit són:

  • La inspiració en la naturalesa i l'ús profús d'elements d'origen natural però amb preferència en els vegetals i les formes arrodonides de tipus orgànic entrellaçant-se amb el motiu central.

  • L'ús de la línia corbada i l'asimetria, tant en les plantes i alçats dels edificis com en la decoració. En aquesta última és molt freqüent l'ús de l'anomenada «línia fuet».

  • Hi ha també una tendència a l'estilització dels motius, sent menys freqüent la representació estrictament realista d'aquests.

  • Una forta tendència a l'ús d'imatges femenines, les quals es mostren en actituds delicades i gràcils, amb un aprofitament generós de les ones en els cabells i els plecs de les vestimentes.

  • Una actitud tendent a la sensualitat i al complanyiment dels sentits, amb una picada d'ullet cap a l'eròtic en alguns casos.

  • La llibertat en l'ús de motius de tipus exòtic, siguin aquests de pura fantasia o amb inspiració en diferents cultures llunyanes o antigues (Japó, antic Egipte, la cultura clàssica grecoromana).

  • L'aplicació envolupant del motiu prenent alguna de les característiques anteriorment esmentades en contraposició amb les característiques habituals de l'objecte a decorar. Això es pot observar en l'aplicació en el mobiliari, en arquitectura, en els cartells o pòsters promocionals o en objectes d'ús quotidià on l'element destacat de tipus orgànic embolica o s'uneix amb l'objecte que decora.

El modernisme sorgeix per l'evolució de l'eclecticisme i l'historicisme. És un art burgès, molt car, que intenta integrar en l'arquitectura tot l'art i totes les arts. El modernisme és un corrent essencialment decoratiu, encara que posseïx solucions arquitectòniques originals. Es desenvolupa a cavall dels segles XIX i XX.

El modernisme deixa de costat les solucions que la revolució del ferro i del cristall aporten a l'arquitectura, encara que se serveix de la indústria per a la decoració d'interiors i el forjat de les reixes, etc. Les seves formes són toves i arrodonides, encara que no és això el més característic del modernisme, sinó la profusió de motius decoratius. El modernisme com a tal, neix a Bèlgica de la mà de Van de Velde i Victor Horta amb el nom d'Art nouveau.