Unitat 4. El segle XIX a Catalunya i Espanya

1. La Revolució liberal i la guerra del francès

ANTECEDENTS

Espanya i França mantenien bones relacions, al punt que havien segellat una aliança, contra Anglaterra (Tractat de Sant Ildefons) el 18 d'agost de l'any 1796. Però l'ambició i els interessos econòmics, van poder més que una amistat, que els havia mantingut junts, fins i tot en la derrota, quan tots dos van sucumbir davant el gegant anglès a Trafalgar.

Napoleó, mogut pel seu desig imperialista, considerava una necessitat per als seus plans l'annexió d'Espanya, sense la qual no aconseguiria el complet domini de la Mediterrània. Més a més, també aconseguiria proveir del cotó i la llana que necessitaven els fabricants francesos de draps.

Per impedir l'entrada de Napoleó a Espanya, el ministre d'aquest últim país, Godoy, va oferir un tracte a l'emperador consistent en la invasió i posterior repartiment de Portugal, antic aliat d'Anglaterra. Com a resultat de l'acord va ser signat a l'octubre de 1807, el Tractat de Fontainebleu.

Espanya no travessava el seu millor moment, ja que els conflictes pel poder entre Carles IV, i el seu fill Fernando, havien debilitat la monarquia. Al març de 1808, s'havia produït el motí d'Aranjuez, pel qual havia assumit al tron ​​Ferran VII.

Napoleó va veure propicia l'oportunitat per concretar el seu propòsit. Amb el propòsit d'intervenir entre pare i fill per la successió al tron, reunint a tots dos a Baiona.

La farsa de Baiona

En Baiona, Fernando va ser convençut de tornar el tron ​​al seu pare, i aquest de lliurar el comandament a l'emperador francès. El rei de Nàpols, i germà de Napoleó, Josep Bonaparte, va assumir com Josep I, l'autoritat en territori espanyol.

EL GOVERN FRANCÈS A ESPANYA

No obstant això el 2 de maig de 1808, el poble espanyol, va iniciar la resistència, aixecant-se en armes contra França. El desencadenant de l'esclat popular va ser la retirada del Palau, dels fills del rei Carles IV, la reina d'Etrúria i l'infant Ferran de Paula, amb destinació a Baiona. Aquest fet va fer prendre consciència cívica a la població i va ser el germen del naixement de la lluita guerrillera.

El 15 de juny de 1808, una cort de notables, va donar aprovació al canvi de govern, sancionant una constitució, que declarava legítim el comandament de Josep I, tot i que a Madrid una Junta segueix governant en nom del deposat rei Ferran VII.

La fàcil campanya a Espanya, que havia imaginat Napoleó, aviat es va transformar en una empresa aclaparadora. En Bailén, per exemple, van patir una gran derrota, que els va impedir ingressar a Andalusia, i va demostrar que l'exèrcit imperial tenia debilitats i podia presentar-batalla.

Preocupat pels esdeveniments, el mateix Napoleó va resoldre posar-se al capdavant de la lluita, reclutant 300.000 homes d'armes, especialment entrenats.

Va establir la seva caserna general a Vitòria, i el 5 de desembre va aconseguir entrar a Madrid.

Els anglesos van acudir en defensa d'Espanya i Portugal, penetrant per aquest últim país un exèrcit al comandament de John Moore.

Però Napoleó no va comptar amb la força popular, organitzada de manera espontània, en forma de guerrilles, per líders ocasionals, que moguts per l'esperit patriòtic van prendre les armes realitzant una ferotge resistència. Es van destacar entre els caps guerrillers, Juan Martín "El Empecinado", Espoz i Mina, Julián Sánchez "El Charro" i Jerónimo Merino Cob, sacerdot, anomenat "El capellà Merino". En contra d'aquest corrent hi havia un grup reduït que donava suport a la ocupació francesa i que per això van rebre el qualificatiu de "afrancesats", format en la seva majoria per membres de la noblesa.

En 1812, els francesos van haver iniciar la campanya a Rússia, per la qual cosa van retirar part de les seves forces de la Península. Artthur Wellesley, al capdavant de l'exèrcit anglès va aprofitar aquesta situació per prendre Ciutat Rodrigo i Badajoz. El juny de 1812, els francesos van ser derrotats a Salamanca i un mes més tard, a Arapiles. El juny de 1813, els francesos van haver de retirar cap als Pirineus, després de patir les derrotes de Vitòria, el 21 de juny, ia l'agost, la de Sant Marcial.

Pel Tractat de Valençay, signat l'11 de desembre de 1813, a la ciutat francesa d'aquest nom, on estava allotjat Ferran VII, aquest va recuperar el tron ​​espanyol.

CONSEQÜÈNCIES

La guerra va provocar una gran crisi econòmica, amb la paralització de la producció agrícola i la indústria espanyoles.

Va provocar la consciència de debilitat de l'imperi napoleònic que va endevinar la fi dels seus dies.

Va donar l'ocasió a les colònies espanyoles a Amèrica a iniciar els seus propis processos independentistes, en desconèixer l'autoritat de la Metròpoli, a través d'un rei captiu, Ferran VII. El virrei, màxima autoritat colonial, ja no tenia superior jeràrquic a qui obeir les seves ordres, per tant, els americans quedaven fora del domini de la seva metròpoli i amb poder de decidir el seu propi destí i triar les seves autoritats.

A Espanya reasumió Ferran VII, de la dinastia dels Borbó, originant conteses entre conservadors i liberals.

Amb la reassumpció de Ferran VII, s'iniciaria una lluita contra la independència americana, que costaria milers de vides.

a. Les Corts de Cadis

Durant la Guerra del Francès (1808-1814) les revoltes populars desemboquen en la creació de Juntes Locals i Regionals de Defensa. Aquestes juntes tenen com a objectiu defensar-se de la invasió francesa i omplir el buit de poder (ja que no reconeixien la figura de Josep I). Eren compostes per militars, representants de l'alt clergat, funcionaris i professors, tots ells conservadors. Al setembre atorgaren la suprema direcció a la Junta Suprema Central.

Durant la profunda crisi creada per la guerra, la Junta Suprema Central, que es va crear després de la derrota francesa en la Batalla de Bailén, va ordenar mitjançant decret del22 de maig de 1809 la celebració de Corts Extraordinàries i Constituents, trencant amb el protocol tradicional doncs només el rei tenia la potestat de convocar-les i presidir-les. Les Corts, previstes per 1810, per l'avanç napoleònic, van haver de reunir-se primer a San Fernando, llavors Isla de León, i després a Cadis, que llavors estaven assetjades per les forces franceses.

Així, el 24 de setembre de 1810 es va celebrar la primera sessió de les Corts Extraordinàries i Constituents a la ciutat de San Fernando. Va ser en aquesta localitat on es van promulgar els decrets relatius a la Sobirania Nacional, la divisió de poders, la igualtat i la legalitat o la llibertat d'impremta. Tot això asseuria les bases de l'Estat Democràtic i de Dret, així com la fi de l'antic Règim i l'inici d'un nou temps per als súbdits peninsulars i hispanoamericans. Aquests decrets van servir com a model i base de nombroses Constitucions europees posteriors.

Van participar en les reunions representants de les províncies espanyoles i també dels territoris americans i de Filipines. Existien tres grans tendències entre els delegats: els absolutistes, que defensaven el retorn de la monarquia i del regnat absolut de la Casa de Borbó, els jovellanistes, il·lustrats i defensors de les reformes, però no del caràcter revolucionari d'aquestes, i els liberals, que defensaven l'adopció de reformes inspirades en els principis de la Revolució francesa.

La tasca de les Corts de Cadis va ser crear un cos legislatiu (lleis) de caràcter liberal sobre el qual crear un nou ordre social que acabés amb la societat estamental que havia caracteritzat a Espanya fins a aquest moment. El producte d'aquesta labor va ser la Constitució de 1812, dita «La Pepa» doncs es va promulgar la diada de Sant Josep. Aquesta constitució va ser el primer text constitucional aprovat a Espanya.

En les Corts de Cadis estaven representats els tres estaments. Els liberals, els conservadors i els burgesos que van substituir a alguns representants conservadors al no poder accedir a Cadis per l'ocupació francesa.

Les Corts van crear un nou sistema polític basat en el principi de la sobirania nacional, amb la monarquia com a forma de govern, però amb divisió de poders. Tant el Rei com les Corts posseïen la facultat per crear lleis de forma conjunta. A més, es reconeixien drets com la llibertat d'impremta, la igualtat jurídica, la inviolabilitat del domicili, etc.

No obstant això, aquests avançaments van ser suspesos pel Decret de València de 4 de maig de 1814 del rei Ferran VII, que va declarar nul·la la Constitució de 1812 i totes les decisions de les Corts de Cadis.

2. Entre l'absolutisme i el liberalisme

Ferran VII tornà a Espanya el 22 de març de 1814.Un grup de diputats absolutistes li van presentar el Manifest dels Perses, en què li aconsellaven la restitució del sistema absolutista i la derogació de la Constitució elaborada a les Corts de Càdis el 1812.

Als primers anys del seu govern es va produir una neteja de simpatitzants francesos i de liberals. El pronunciamient liberal de l'exèrcit, dirigit per Rafael Riego a Las Cabezas de San Juan, obligà al monarca a jurar la Constitució, i a posar en funcionament el Trienni Liberal o Constitucional (1820-1823) on es va continuar l'obra reformista iniciada el 1810: abolició dels privilegis de classe, senyorius, i de la Inquisició, es va preparar el Codi Penal i va retornar a la vigència la Constitució de 1812.

El Trienni Liberal (1820-1823) va ésser un període liberal del regnat de Ferran VII, que es va iniciar amb el pronunciament de Riego l'1 de gener de (1820) a Las Cabezas de San Juan, que havia rebut l'encàrrec de dirigir una expedició contra els insurgents en les colònies d'Amèrica i que es va negar a fer, revoltant-se contra el sistema absolutista del Rei Ferran VII.

Després d'un reduït èxit inicial, Riego va proclamar immediatament la restauració de la Constitució de Cadis (1812, La Pepa) i el restabliment de les autoritats constitucionals. El petit suport al cop militar va anar augmentant amb el temps i va perllongar l'aixecament fins al 10 de març. En aquesta data es va publicar un manifest de Ferran VII acatant la Constitució de Cadis què, dos dies abans, el 8 de març, havia jurat a Madrid, i que establia la monarquia parlamentària, com a forma de govern al país.

Vida política del Trienni

No obstant això, el país es va veure immers en un llarg període d'inestabilitat política causada per la latent desafecció del monarca al règim constitucional i pels conflictes polítics segregats per la rivalitat entre liberals “dotzeanyistes” o “moderats”, partidaris del equilibri de poders entre Corts i rei previst a la Constitució de 1812, i “vintens” o “exaltats”, partidaris de redactar una nova constitució (que seria de 1820) que deixés clara la submissió de l'executiu al legislatiu, i del rei a la sobirania nacional, a més de propugnar una obertura més gran de les llibertats i reformes socials (alguns d'ells, minoritaris, eren declaradament republicans)

Els governs inicials van ser formats pels moderats. Després de les segones eleccions, que van tenir lloc al març de 1822, les noves Corts, presidides per Riego, estaven clarament dominades pels exaltats.

Final del Trienni

Al 1823, la Santa Aliança ( formada per Prússia, Àustria i Rússia) decideix al Congrés de Verona (22 d'octubre de 1822) acudir en ajuda del monarca. Fruit d'aquesta ajuda és l'enviament dels «Cent Mil Fills de Sant Lluís»el mes d'abril de 1823. Després de travessar els Pirineus, els cent mil es van passejar per Espanya i van acabar amb l'aventura liberal, van determinar probablement el futur de tota la història d'Espanya i van sembrar les bases per a l'etapa més negra del regnat de Ferran VII, l'anomenada Dècada Ominosa (1823–1833) on el monarca va restaurar l'absolutisme més repressiu que va asfixiar tota aspiració liberal de l'Espanya del XIX.Gairebé tota la intel•lectualitat del país va haver d'exiliar-se —els anomenats «emigrats»— a Londres principalment. Els que es van quedar van haver de sofrir un procés de depuració o van ser ajusticiats o marginats.

La dècada ominosa és el període que comprèn des de la fi del trienni liberal (1823) fins la mort de Ferran VII el 1833. Aquesta denominació es deu a que fou una època de decadència i ineficàcia governamental.

Després d'una sèrie de pronunciaments fallits, els liberals decideixen canviar d'estratègia i s'acosten a la corona donant suport a la reina i filla de Ferran VII (Isabel II), pretendent a la corona, i en contra del germà de Ferran VII, Carles Maria Isidre, l'altre candidat al tron.

El període s'acaba un cop mort el rei Ferran VII, obrint-se un conflicte per la possessió de la corona que donà pas a la Primera Guerra Carlina.

3. Independència de les colònies Americanes

1. La Independència de les colònies americanes (1808-1826)

En les dècades inicials del segle XIX es va produir la independència de la majoria de les colònies americanes. Aquest procés va coincidir amb el regnat de Ferran VII i va contribuir a accelerar els problemes econòmics i el desprestigi polític de la monarquia absoluta.

2. Les Causes De La Independència.

El malestar latent en les colònies americanes des de feia dècades va esclatar en forma de guerres d'Independència.

Diversos factors van contribuir a això. D'una banda, els temes polítics i de l'altra, els econòmics. Pel que fa als problemes polítics, podem destacar la difusió de les idees il·lustrades i els principis de llibertat i igualtat proclamats per la Revolució Francesa. De l'altra, l'èxit de la revolta de les colònies britàniques d'Amèrica del Nord, que va acabar amb la proclamació de la independència dels Estats Units. Tot això va generar un pensament nacionalista i independentista a l'Amèrica espanyola. Pel que fa als temes econòmics destacava el descontentament de la burgesia criolla ( persones nascudes al continent americà però d'origen europeu ) davant l'actitud dels espanyols, que es beneficiaven de la prosperitat econòmica i monopolitzaven els càrrecs polítics.

Els criolls veien Espanya com un fre per a l'economia americana, ja que obstaculitzava el comerç i imposava fortes càrregues fiscals ( impostos ). A més, els marginava de la vida política i administrativa de les colònies i els donava un tracte discriminatori, si bé molts d'ells gaudien d'un considerable poder econòmic.

3. La Fi de l'Imperi Americà.

L'esclat de la Guerra del Francès va suscitar la formació de juntes també a les colònies americanes. Van néixer com un moviment de resposta a la invasió estrangera de la Península, però aviat es van convertir en organismes de poder propi que pretenien actuar al marge d'Espanya.

Els membres de les juntes eren criolls que van substituir les autoritats espanyoles i es van negar a acceptar l'autoritat de la Junta Central Suprema ( esta era la que es va crear a Espanya ). Els focus més importants de secessió es van organitzar a Veneçuela amb Simón Bolívar i al virregnat de la Plata José de Sant Martín.

4. S'estén la insurrecció.

Amb la restauració de l'absolutisme, les tropes espanyoles van aconseguir restablir el domini colonial en la major part de les colònies. No obstant això, la insurrecció es va generalitzar de nou a partir de 1816:

El General Sant Martín va dirigir una expedició que travessant els Andes va derrotar als espanyols aconseguint la independència de Xile.

Al Nord, Simón Bolívar, va derrotar als espanyols i va fundar Gran Colòmbia. Que més tard es dividiria a Veneçuela, Colòmbia, Equador i Panamà.

Antonio José Sucre va derrotar als espanyols en Ayacucho i emancipar Perú i Bolívia.

La rebel·lió protagonitzada per Iturbe, a Mèxic, va aconseguir la independència que va ser seguida de la de tota Amèrica Central.

5. Problemes de les noves repúbliques.

Les noves repúbliques americanes van néixer amb greus problemes, ja que els interessos dels cabdills locals van impedir la creació d'una Amèrica unida, i aquesta es va fragmentar en múltiples repúbliques. A més, es va consolidar el poder dels caps militars i la constant intromissió de l'exèrcit en la vida política.

D'altra banda, es van oblidar les necessitats de la població indígena, de les dones, negra i de les classes populars. Per això, la societat postcolonial nasquè amb grans desigualtats econòmiques, el que va donar lloc a conflictes i tensions socials.

La gent del poble únicament va vore que hi havia un canvi en qui ostentava el poder : passaren de dependre d'Espanya a dependre de l'alta burgesia del continent americà que va construir un nou sistema que reforçaria estes diferències de classe.

4. La Revolució liberal

La qüestió dinàstica :

Llei Sàlica vigent des 1713, transmissió únicament per línia d'home.

Ferran VII no té fills homes, la corona seria heretada per l'infant D. Carles, el seu germà.Per això en 1830 es proclamà la Pragmàtica Sanció que derogava la Llei Sàlica.

A finals de 1830, neix la Infanta Isabel Luisa (Isabel II).

1832, malaltia de Ferran VII: Carles es nega a ser regent de la seva neboda i pretén reclamar els seus drets. S'aconsella al rei la derogació de la Pragmàtica. Carlos tornaria a ser l'hereu.

Al 1833 mor Ferran VII i comença una guerra civil entre isabelins i carlins.També es debatia entre un sistema més liberal o un absolutista.Isabel defensava un sistema més liberal i Carles volia retornar a l'absolutisme.

La guerra comença però mentre la regència serà donada a la mare d'Isabel, Maria Cristina,ja que Isabel només té 3 anys, que començarà a governar.

Primera guerra carlina

Exèrcits

Exèrcit Carlista: tres exèrcits i una àmplia xarxa de guerrilles distribuïdes per tota la península.Diversos focus importants :

  • País Basc (Zumalacárregui)

  • El Maestrat, guerrilla fins a 1837 i a partir d'aquesta data la guerrilla es converteix en exèrcit regular (General Ramon Cabrera)

  • Catalunya (a partir de 1838)

Potències favorables al carlisme: Rússia, Àustria, Prússia (Santa Aliança), Holanda, Sardenya, Nàpols, que col · laboren amb D. Carles amb subsidis econòmics ja que eren potències que defensaven l'absolutisme.

Exèrcit cristino: format per les forces de l'Estat, i una milícia política de caràcter liberal.

Donen suport al govern d'Isabel II: Anglaterra, França i Portugal (Tractat de la Quàdruple Aliança, 1834)

Fases :

  • Alçament. En 1833, a la mort del rei, es revolta la Junta de Madrid.

  • Fase Basca (1833-1835). Zumalacárregui organitza l'exèrcit carlista i obté notables victòries. Mor el 1835.

  • Època de les expedicions (1835-1838), intents d'estendre la contesa a la resta de la Península.

  • Conveni de Bergara (Agost 1839); dissensions internes tant en els exèrcits carlista com en l'exèrcit cristino condueixen a l'Abraçada o Conveni de Bergara signat per Maroto (carlista) i Espartero (liberal). Esreconeixen els furs bascos i els graus als oficials carlistes que deposessin armes.

  • Fi de la guerra. Pacificació del País Basc i Navarra, resistència de Cabrera a Catalunya.

  • Juliol 1840, fi de la guerra i victòria d'Isabel.

Les reformes progressistes

Els liberals es dividien en dos sectors: moderats, partidaris de reformes limitades, i progressistes, que volien reformes de gran abast.

L’any 1835, Maria Cristina va donar el govern als progressistes, que van implantar una monarquia constitucional:

    • Van suprimir els privilegis senyorials.

    • Van vendre les propietats de l’Església i dels ajuntaments (desamortització de Mendizàbal).

    • Van desenvolupar el lliure exercici de la indústria i el comerç (lliurecanvisme) mitjançant la supressió de les duanes interiors i del gremis.

    • Van elaborar la Constitució del 1837 que reconeixia la sobirania nacional i els drets individuals i reduïa les funcions del rei.

      • La regència d’Espartero ( 1840 - 1843 )

Maria Cristina i els moderats van aturar les reformes. Els progressistes la forçaren a dimitir i donaren la regència al general Espartero.

El seu autoritarisme i la seva política lliurecanvista, que perjudicava la indústria espanyola, van provocar la seva dimissió el 1843. Les Corts van proclamar reina Isabel II avançant la seua majoria d'edat.

5. El període Isabelí

DÈCADA MODERADA ( 1843 - 1854 )

La dècada moderada és el nom amb el qual es coneix al període de la Història d'Espanya transcorregut entre maig de 1844 i juliol de 1854. Caracteritzat pel govern del Partit Moderat.( recordeu que Isabel II va ser nomenada Reina )

Quan Narváez i els moderats van prendre el poder ( 1843 ) després d'un pronunciament moderat que va fer fora el govern del liberal Espartero, en pocs mesos van anar desplaçant als progressistes. La Constitució que estava vigent era la progressista de 1837, i aviat es van aplicar a redactar una altra amb els principis moderats.Esta va ser la Constitució de 1845.

Els objectius primordials dels moderats eren conjugar l'ordre juntament amb certes llibertats, però primant l'ordre per poder assentar l'estat liberal i aconseguir la transformació i creixement del país. L'obra dels moderats va ser de la major importància, ja que el seu govern va predominar durant gairebé tot el regnat d'Isabel II, i va establir les bases de l'Estat liberal.

Quan Narváez va arribar a la Presidència de Govern al maig de 1844, va iniciar una sèrie de reformes per enfortir la Corona, aconseguir una administració centralista i aconseguir un Estat en ordre, ja que la preocupació dels moderats era combinar l'ordre i la llibertat. En aquest sentit es van a eliminar les disposicions que havien donat els progressistes i que podien provocar alteracions de l'ordre o suports a possibles revolucions, com ara la llibertat d'expressió, l'elecció popular de les autoritats dels ajuntaments, o la Milícia Nacional.

Buscant l'ordre públic, després de dissoldre la Milícia Nacional pròpia dels progressistes, a l'octubre de 1844, van crear la Guàrdia Civil, un cos de seguretat que durarà fins a l'actualitat malgrat els diferents règims polítics que hi ha hagut a Espanya.

Es va limitar molt la llibertat d'expressió i impremta, sent controlada per part del Govern. Es va signar un concordat amb la Santa Seu i l'elaboració d'un Codi penal.

Una altra reforma important va ser la reforma de l'administració de l'Estat. A la recerca de l'ordre social, els moderats van organitzar l'Estat en províncies, ja dissenyades per Javier de Burgos en 1833, i cada província en municipis. Els càrrecs de poder provincial serien els Governadors civils, nomenats pel Govern, i aquests nomenarien al seu torn als càrrecs municipals dels ajuntaments, amb el qual es va establir un monopoli de poder moderat en totes les escales, i es va garantir el control de totes les institucions.

També es va posar ordre l'educació a través de la Llei Moyano en la qual s'organitzen plans d'estudis i es regulen els accessos al professorat.

En 1854 va triomfar un pronunciament militar a Vicàlvaro liderat pel general O'Donnell i va llevar el poder als moderats.

Bienni Progressista ( 1854 - 1856 )

Bienni Progressista és el període del Regnat d'Isabel II d'Espanya transcorregut entre juliol de 1854 i juliol de 1856, durant el qual el Partit Progressista pretenia reformar el sistema polític del regnat d'Isabel II, dominat pel Partit Moderat des de 1844, aprofundint en les característiques pròpies del règim liberal. Al 1854 es va anomenar Espartero com a primer ministre, i aquest va formar el govern en coalició amb Leopoldo O'Donnell. Van realizar una nova constitució que no va ser promulgada: La Constitució del 56. Era una constitució molt democràtica:

  • Sufragi censatari molt ampli

  • Dret a vot queda eliminat

  • El govern emana del parlament, no del rei

  • Jurats populars, milícia nacional

La constitució va ser acompanyada d'alguns decrets:

  • Llibertat d'associació

  • Reinici de la desamortització i venda de les terres comunals.

La desamortització de Madoz va permetre al govern progressista espanyol obtenir una garantia per a poder aconseguir un prestec de la banca estrangera (la hisenda estatal estava en dèficit crònic)

Llei de Ferrocarrils: Espanya necessita el ferrocarril, i com que no hi ha capital nacional disposat a invertir, l'estat ha de patrocinar la construcció: entrega el negoci als inversors estrangers.Fent això, Espanya va perdre l'oportunitat d'engegar una industria siderúrgica. Al Juliol del 1856 a Barcelona i a les ciutats industrials del Vallès s'inicia una vaga general. Els industrials s'espanten i exigeixen al govern un augment de la repressió. El govern de Madrid es trenca, O'Donnel abandona Espartero, fa un pronunciament i exigeix a la reina que retorni el poder a Narváez ( moderat ).

La caiguda del règim

La tornada dels moderats al poder (1856-1858)

L'agitació social creixent va provocar la ruptura entre Espartero i O'Donnell. Nomenat el líder de la Unió Liberal ( partit de O'Donnell que es trobava entre els moderats i els liberals ) president del govern al juliol de 1856 es va iniciar un procés de revisió de la tasca del bienni que finalment va portar la volta de Narváez i els moderats al poder l'octubre de 1856. Es tornava així al règim moderat de la Constitució de 1845.

La Unió Liberal d'O'Donnell (1858-1863)

Després d'un període de dos anys amb Narváez i els moderats (1856-1858), O'Donnell i la Unió Liberal van tornar al poder el 1858. Aquesta època va estar marcada per l'eufòria econòmica ("boom" dels ferrocarrils) i per l'intervencionisme exterior: guerra del Marroc (1859-1860), intent fallit de recuperar Santo Domingo, expedició a Mèxic, guerra contra Perú i Xile ... Aquesta àmplia activitat bèl · lica a penes va donar cap resultat pràctic per al país.

La tornada dels moderats (1863-1868)

El retorn de Narváez al poder el 1863 marca l'inici del període terminal del partit moderat. La inestabilitat política i la deriva autoritària dels governs van caracteritzar una etapa en què la bonança econòmica va arribar a la seva fi després de la crisi econòmica de 1864.Esta crisi va estar condicionada entre d'altres per la bancarrota continua del país al llarg d'estos anys, per la guerra de secessió Americana ( que va provocar la reducció d'importancions ) i la crisi de la fil.loxera a l'agricultura.

Els intents d'insurrecció com el motí de Sant Gil a Madrid el 1866 van ser durament reprimits. El creixent autoritarisme de l'ancià Narváez va portar a la formació del Pacte d'Ostende: unionistes, progressistes i republicans es van aliar per enderrocar a Isabel II i el règim moderat.

6. El Sexenni democràtic

Sexenni Democràtic

El Sexenni Democràtic o Sexenni Revolucionari és un període històric del Regne constitucional d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868 que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el Gener del 1875. Aquesta etapa de la història espanyola es pot considerar un fet homòleg a la primavera dels pobles que visqueren les nacions europees; arribada, com molts altres fets o corrents, amb un cert retard a la península.

[modifica]

Els inicis

L'any 1866, tot un conjunt d'opositors al règim monàrquic d'Isabel II acordaren l'anomenat Tractat d'Ostende, tractat amb el qual pretenien acabar amb la dinastia borbònica així com amb el seu contemporani govern corrupte de Narváez. Com a resultat d'aquest pacte, al setembre de 1868, a Cadis, s'inicià la coneguda Revolució de 1868, també dita "La Gloriosa". A part de ser un aixecament militar liderat per Joan Prim i Francisco Serrano, cal tenir present el suport de la població, car en molts pobles la ciutadania ocupà els carrers amb el crit de "Morin els Borbons". Havent triomfat l'aixecament i després de la redacció de la Constitució de 1869, la Constitució més liberal del sXIX, de seguida sorgí el problema de en quina figura havia de recaure la monarquia espanyola. Finalment, Amadeu de Savoia, membre de la família reial italiana que havia dut a terme la reunificació del seu Estat, fou elegit com a nou Monarca constitucional -és a dir, Rei que regna, però que no governa- l'any 1871. No obstant això, el regnat d'Amadeu I durà fins al 1873, moment en què abdicà en vistes de la manca de suport dels diferents partits polítics, de les sublevacions populars decebudes, a més de la tercera guerra carlina la qual havia estat detonada per la seva elecció com a Rei en comtes del pretendent carlí.

Caricatura respecte a les etapes del Sexenni Democràtic públicat a la revista barcelonina La Flaca amb la capçalera de“La Madeja”, al 1874.

[modifica]

La I República

En vista de tot el desgavell, els polítics republicans aconseguiren convèncer la resta de diputats que l'alternativa era la República, la qual es va constituir al febrer de 1873 i que va tenir de primer president al català Estanislau Figueras. Es diu que la resta dels polítics varen deixar que s'alçara la república per què pensaven que esta no funcionaria, com així va ser, i això facilitaria la tornada del règim borbònic a la Península.

Tanmateix, la República espanyola es trobà amb un gran nombre de dificultats; en primer lloc, la gran majoria de polítics i de la població en desconfiaven mentre que la jerarquia eclesiàstica, els carlins i altres conservadors hi estaven clarament en contra; per altra banda, els camperols veieren en la República la possibilitat d'una reforma agrària, fet que els governs republicans ni es van plantejar, i els obrers sortiren a ocupar els carrers; a tot això cal afegir-hi a més a més, les confrontacions entre els republicans unitaris i els federalistes i cantonalistes així com l'intent de Catalunya de crear un Estat Català dins de la República Federal Espanyola. També s'ha d'afegir la forta tensió amb les colònies espanyoles a Amèrica, sobretot a Cuba, on va esclatar una insurrecció.

[modifica]

La fi del Sexenni

Com a resultat, el gener de 1874, Manuel Pavía va fer un pronunciament lliurant el poder al general Francisco Serrano, qui governà de forma dictatorial durant 12 mesos; finit aquest temps, Martínez-Campos , realitzà un cop d'Estat a Sagunt, i el 29 de desembre de 1874 es proclamà rei Alfons XII, fill d'Isabel II, amb què es tornava a la monarquia borbònica que va iniciar l'època de la Restauració.

7. La Restauració borbònica

La Restauració borbònica fou el període de la Història d'Espanya comprès entre el pronunciament del General Martínez Campos el 1874 que posà fi a la Primera República Espanyola, i la proclamació de la Segona República el 14 d'abril de 1931.

El pronunciament de Martínez Campos el 1874 restablí la Monarquia Espanyola i la dinastia borbònica en el fill de Isabel II, el rei Alfons XII d'Espanya.El període es caracteritza per una certa estabilitat institucional, la conformació d'un model liberal de l'Estat i la incorporació dels moviments socials i polítics, fruit de la revolució industrial

El règim polític abans de la Crisi del 98

El sistema polític de la Restauració fou predissenyat per Antonio Cánovas del Castillo, polític més aviat pràctic que desconfiava de la puresa de les idees. Així doncs, Cánovas es mostrava escèptic pel que fa a tots els principis llevat dels de pàtria, monarquia, dinastia històrica (és a dir, la borbònica), llibertat, propietat i govern conjunt entre el Rei i les Corts; la resta de punts eren discutibles. Tan és així que, segons aquest polític, qualsevol individu que no estigués d'acord amb aquests pocs principis no hauria de tenir dret a estar en el marc polític de la Restauració que va significar la Constitució de 1876.

De fet, la clau de la Restauració caigué sobre aquesta constitució, la qual era prou ambigua perquè els dos blocs polítics principals existents, el Partit Conservador i el Partit Liberal, es poguessin sentir còmodes sense la necessitat de canviar-la cada vegada que es formava un nou govern. Aquesta constitució s'havia de completar amb diverses lleis que elaborava el govern imperant, les quals eren en la majoria dels casos respectades pel govern següent.

Malgrat això, el caciquisme convertí qualsevol tipus d'eleccions en una farsa, ja que, en realitat, el mecanisme de govern seguia sempre el mateix patró. Un partit (el Liberal o el Conservador) governava fins que una crisi o un escàndol obligaven al president a dimitir, aleshores es convocaven eleccions on el Ministeri de Governació vetllava perquè fós el partit contrari el que arribés al govern.

Així doncs, s'observa com el règim polític de la Restauració estava clarament marcat per un bipartidisme que excloïa altres formacions polítiques com els de caire nacionalista o el mateix Partit Socialista Obrer Espanyol. Aquest bipartidisme s'aferrà amb el denominat Pacte del Pardo, pacte acordat l'any 1885 entre els líders del Partit Conservador (Cánovas del Castillo) i del Partit Liberal (Práxedes Mateo Sagasta), segons el qual cap dels dos grups usaria una crisis del govern per deslegitimar l'altre formació de tal manera que l'alternança dels poders fos pacífica.

[modifica]

La Crisi del 98 i els inicis del s.XX

Després de la pèrdua de totes les colònies, el pessimisme s'apoderà de tot Espanya. L'antic gran Imperi es reduïa ara al territori peninsular, les illes Balears i Canàries, Ceuta, Melilla, la Guinea espanyola i altres territoris del Sàhara occidental. No obstant això, el desastre del 98 fou relatiu, ja que no caigué la monarquia i el sistema de partits es mantingué intacte. D'altra banda, aquesta crisi féu possible el naixement del Regeneracionisme, un corrent que pretenia reformar Espanya i que comptava amb el suport d'intel·lectuals com Joaquín Costa i la Generació del 98, a més de polítics com ara Silvela i Polavieja. Els postulats regeneracionistes proposaven un acostament d'Espanya als models constitucionals europeus, especialment al francès.

A partir del 1898, la Restauració es caracteritzà per la inestabilitat política amb crítics altibaixos, que tindrien com a conseqüència final l'enfonsament del sistema i la Dictadura de Primo de Rivera. Pel que fa a la situació de principis del segle XX podem destacar els següents trets:

    • Retard econòmic i cultural respecte la resta d'Europa occidental

    • Règim polític corrupte caracteritzat pel caciquisme i tolerat per un poble ignorant i sovint passiu

    • Exèrcit macrocefàlic amb recursos antiquats, amb la moral minada a causa de la derrota de Cuba i el conflicte del Rif

    • Reivindicacions creixents dels nacionalismes català i, en menor mesura, basc

[modifica]

La crisi del civilisme

L'any 1905, Junceda publicà en el setmanari Cu-cut! una vinyeta on es satiritzava l'exèrcit espanyol a causa de les seves constants derrotes. Com a resultat, la guarnició de Barcelona assaltà la seu d'aquesta revista i també la de La Veu de Catalunya. La resta de guarnicions de l'Estat hi donaren suport en comptes de denunciar-lo. El malestar de l'Exèrcit dugué a l'aprovació de la Llei de Jurisdiccions, llei que establia que qualsevol atemptat contra l'Exèrcit o la Pàtria havia de ser jutjat per un tribunal militar. Fou el govern liberal de Segismundo Moret y Prendergast el qui aprovà tal llei l'any 1906, cosa que significà un important retrocés del civilisme. Com a resposta a tots aquests fets, des de Catalunya es creà la gegantina coalició Solidaritat Catalana, vertebrada per la Lliga Regionalista

[modifica]

La crisi del Pacte del Pardo

L'any 1909,arran de la Setmana Tràgica de Barcelona, el Partit Liberal liderat per Segismundo Moret i José Canalejas incomplí per primera vegada el Pacte del Pardo i exigí, aliant-se amb els partits d'esquerres, la dimissió del govern del Partit Conservador, de tal manera que els Liberals aconseguiren arribar el poder.

[modifica]

La crisi múltiple de 1917

La crisi múltiple de 1917 foren en realitat tres crisis consecutives que es donaren en 3 vessants diferents -l'exèrcit, el nacionalisme perifèric i l'obrerisme- l'estiu de l'any 1917. Per una banda, al Juny de 1917, els soldats de la península es mostren molestos pel sistema d'ascensos que beneficia als soldats africanistes, a més, desconfien dels partits polítics imperants i reclamen un augment de sou. Tot això tingué com a resultat la creació de diferents Juntes de defensa que es dediquen a pressionar al govern. Aquest últim, no només no prohibeix les Juntes, sinó que decideix tancar les Corts, deixant la Constitució sense garanties; pel qual, altre vegada el civilisme es veu arraconat. Seguidament, al Juliol, es crea un contrapès a les Juntes de defensa, l'Assemblea Nacional de Parlamentaris, una iniciativa bàsicament catalana que intentà tornar obrir les Corts,no obstant com constituents per tal de redactar una constitució on es pogués contemplar el concepte d'autonomia. Aquesta Assemblea fou tota detinguda després de la segona reunió. A continuació, a l'Agost, una vaga de ferroviaris acaba desencadenant una vaga general fortament reprimida.

[modifica]

Descomposició del sistema

Els últims anys de la Restauració (del 1918-1923) es caracteritzaren per un govern inestable amb constants dimissions, un nacionalisme perifèric creixent amb reclamacions autonomistes i el fenomen del pistolerisme. A tot això se li ha de sumar la forta depressió que causà la Derrota d'Annual, que creà una segona onada de pessimista a tot l'Estat. Sent així, el general Primo de Rivera s'alçà el 13 de Setembre de 1923 per establir la seva dictadura.

[modifica]

La dictadura

El règim de Primo de Rivera pot ser considerat un fet homòleg a la dictadura de Mussolini; aquesta s'inicià amb una certa comprensió de l'Espanya rural i monàrquica. A més, la burgesia industrial li donà suport en els primers moments així com el PSOE i la UGT, que veieren en la dictadura una possibilitat d'entrar al joc parlamentari i una forma de deteriorar la CNT .Per altra banda, rebé la clara oposició del nacionalisme perifèric, de la CNT i el moviment universitari. La valoració que es pot fer d'aquest període es pot resumir en els següents punts clau: menys conflictivitat social gràcies a la forta repressió i a un cert grau de prosperitat, grans millores en les infraestructures que acabaren endeutant la hisenda pública per no haver fet una reforma fiscal, continuïtat d'un mercat interior molt pobre per no haver fet cap reforma agrària, i una clara política antinacionalista demostrada per la voluntat d'eradicar tots els símbols públics del catalanisme. Finalment, Primo de Rivera hagué de dimitir en veure que havia perdut el suport dels militars el 28 de Gener de 1930.

[modifica]

L'arribada a la II República

Seguidament, el Rei encarregà la formació d'un nou govern a Berenguer, govern conegut com la dictablanda. Aquest, representà la impossibilitat de retornar al sistema inicial de la Restauració a causa de la impopularitat del Rei (que era associat amb el dictador i per tant, se'l feia culpable de la situació), de la desorganització i a la vegada desconfiança del poble dels partits Liberal i Conservador, i del Pacte de Sant Sebastià, pacte acordat el dia 17 d'Agost del mateix any per part de tots els republicans de l'Estat per enderrocar la Monarquia i establir la República. No obstant això, l'estratègia acordada al Pacte de Sant Sebastià (una crisi generalitzada causada per una vaga general feta simultàniament amb un pronunciament militar) fallà a causa de la manca de coordinació. Seguidament, al 14 de Febrer de 1931, Berenguer dimitir i en lloc seu s'hi establí el govern d'Aznar. Aquest últim, convocà unes eleccions municipals pel dia 12 d'Abril on el sector republicà, malgrat perdre en el món rural, va obtenir una important victòria a les ciutats; de tal manera que, el Rei, en vistes de la manca de suport, decidí exiliar-se sense renunciar però als seus drets com a tal.