Tapahtumat‎ > ‎Menneet tapahtumat‎ > ‎

2009

Tapahtumia vuonna 2009

Vuosi 2009 oli Kansainvälinen Tähtitieteen vuosi

 
Toimintakertomus 2009
 
Kansainvälisen tähtitieteen vuoden avajaiset loppiaisena 6.1. 2009 teemana "Tulen taikaa". Esitelmä Tulen saari. Sillä tarkoitetaan Saarenmaata meteoriitin putoamisen jälkeen. Samanaikaisesti paikalliset kylätoimikunnat järjestivät kynttilävalaistuksen ohikulkevalle Härkätielle. Osanottajia oli yli 200.

Kerho- ja yhdistysseminaari Artjärvellä 16-18. 1.
 
Aurinkokunnasta, jossa elämme 19.2.2009. Fil lis. Ismo Elo luennoi Ikäihmisten akatemiassa Tyykihovissa (Forssassa).
 
Aurinkokuntamallin esittely, kerhokokous 22. 2. 2009 piti olla aurinkokuntamallin esittely Hämeen Luontokeskuksessa, mutta paikalle tuli vain kerhon vakiporukkaa. Niinpä pidimme kerhokokouksen. Yleisön puuttuminen johtui Metsähalituksen säästösyistä. Olimme tottuneet, että Luontokeskus huolehtii ilmoittamisen.
 
Kerhoillat 25.2. Jokioisilla, 6.8. Sukulassa, 23.9. Jokioisilla, 28.10. Sukulassa, 25.11. Jokioisilla
 
Kevätpäiväntasaus
perjantaina 20.3. klo 12.44, kokoonnuttiin Elonkierron makasiinilla. Tarkasteltiin kevät- ja syyspäivän tasausta sekä talvi- ja kesäpäivän seisausta.
 
Aamu tähdet sammuttaa ja linnut herättää.
Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry, Uranuksen ja Hämeen Luontokeskuksen
yhdessä järjestämä tapahtuma Torronsuon Kiljamon lintutornilla, Forssa-Somero -tien varrella Lauantaina 4.4. klo 4 alkaen koko aamupäivä. Aamuohjelma oli vapaamuotoinen, jonne jokainen voi tulla, kun herää. Sää ei vain suosinut tapahtumaa.
 
18.4. oli lintujen kevätmuuttoseuranta. Silloin yritimme uudistaa yhteisen retken Torron Kiljamon tornilla, mutta ei sää suosinut vieläkään.
 
Vierailu Turun Ursalla, Isoheikkilän tähtitornilla 6.3.
 
Ismo Elo kertoi partiolaisille avaruuden ihmeistä Forssan pappilassa 9.3.
 
Kansainvälisen tähtitiedepäivän tapahtuma 2.5. Hämeen luontokeskuksessa
Kaikki me olemme kiinnostuneita tähdistä ja taivaasta. Uranuslaiset kertoivat tähtiharrastuksesta.
 
Aurinkopäivä tiistaina 2.6. Aurinkonäytös Elonkierron makasiinilla.
 
Tähtiä ja romantiikkaa 1.8. Korteniemen perinnetalolla, Liesjärvellä. Uranus vastasi tähdistä ja romantiikasta muut.
 
1.- 30.9. Tähtiharrastuskuukausi. Taidenäyttely yhdessä Kuhankosken killan kanssa koko syyskuun ajan.
 
Syyspäiväntasaus 23.9. Esitelmä taivaan väreistä Hämeen luontokeskuksessa sunnuntaina 27.9. klo 13 -14. Tähtiaiheista ohjelmaa klo 11-15 myös lapsille.
 
Perheretki Ruostejärvelle sunnuntaina 18.10. Luontokeskuksen kyselyssä oli Uranukselta annettu kysymys "Missä on Uranuksen Aurinkokuntamallin Uranus".
Uranuksella oli myös oma kyselylomake, jossa kyseltiin Aurinkokunnasta, johon vastaukset oli löydettävissä Uranuksen esittelypaikalla olleista kuvista. Yhdelle vastanneista arvottiin kirja Galilein elämät.
 
Missä on taivas?
Torstaina 19.11. klo 18.30 yhteistilaisuus Forssan, Jokioisten ja Tammelan seurakuntien kanssa Forssan pappilassa. Kirkkoherra Risto Heikkilä kertoi näkemyksensä taivaasta ja Jumalasta. Uranuksen antamaa aihetta hän
piti vaativana, mutta selviytyi aiheesta hienosti. Hän ei yrittänyt sijoittaa taivasta mihinkään nykytieteen tarjoamista piilopaikoista (madonreiät, pimeä aine), vaan piti taivasta vain hyvänä olotilana. Oli mielenkiintoista kuulla, miten eläkkellä oleva kirkkoherra ja aktiivinen tähtiharrastaja suhtautuu taivaaseen.
Sali oli tupaten täynnä kiinnostuneita kuulijoita. On vielä muistettava, että Risto Heikkilä on Uranuksen perustaja.