Havainnot‎ > ‎Meteorit‎ > ‎

Suomi

Suomen meteoriittipaikat

Suomesta löydetyt meteoriittikraatterit ovat satoja miljoonia vuosia vanhoja Esim. Sääksjärven ja Karikkoselän kraatterit.

Suomen suurimmat meteoriittikraatterit ovat Lappajärvi ja Keurusselkä. Lappajärvi syntyi noin 73 miljoonaa vuotta sitten.

Lappajärven kraatteri

Kraatteri sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Suurella osalla suomalaisista tuskin on tietoa Lappajärven meteoriittihistoriasta.Järven luoteisrannalla on Lappajärven kirkonkylä ja itärannalla Vimpelin kirkonkylä. Jälkimmäinen paikkakunta tunnetaan laajalti ainakin urheilupiireissä pesäpallosta ja saarikentästään, ja vieressä on siis komea järvi, kosmisen törmäyksen jäänne.

Lappajärvellä pantiin merkille jo ainakin 1800-luvulla outo laavamainen kivi, joka sittemmin sai nimen kärnäiitti, Kärnänsaaren mukaan. Kiven perusteella pääteltiin, että kraatteri on vanha tulivuoren kraatteri. Kun maailmalta löydettiin ja tunnistettiin suuria meteoriittikraattereita, alettiin myös Lappajärveä epäillä sellaiseksi. Geologi Martti Lehtinen todisti lopullisesti 1970-luvulla meteoriittiteorian oikeaksi. Vanhasta tulivuoriselityksestä muistuttaa edelleen Tulivuorirock-tapahtuma – nimitystä ei liene kuitenkaan tarvetta muuttaa ”Meteoriittirock-tapahtumaksi?

Martti Lehtinen selvitti tutkimuksissaan maaperään jääneet merkit voimakkaasta räjähdyksestä ja siitä syntyneet erilaiset kiviainekset. Alueella suoritetut painovoimamittaukset kertovat n. 17 kilometriä halkaisijaltaan olevasta poikkeuksellisesta alueesta, jonka keskipiste on Kärnänsaaren itäpuolella rannan tuntumassa. Kraatteri on muuttunut suuresti aikojen kuluessa, varsinkin jääkausien muovaamana. Lappajärvi on hyvin vanha, Lehtisen arvion mukaan selvästi vanhempi kuin Ruotsissa oleva Mien, jolla on ikää n. 100 milj. vuotta. Ihmissuvun ikään verrattuna kraatteri on todella ikivanha.

Lappajärven tienoot ovat melko tasaista seutua, ja kraatterin alue muodostaa laakean syvennyksen. Tultaessa etelästä ja idästä päin kohti Vimpelin keskustaa hahmottuu selkeästi alaspäin viettävä reunavalli. Sitä ei voi olla huomaamatta, mikäli vain seuraa maaston ja maiseman muotoja. Mainittakoon, että samoilta seuduilta löytyy toinenkin paikka, jota on epäilty vanhaksi meteoriittikraatteriksi. Se sijaitsee Vimpelin ja Vetelin välimailla, mutta alueen tarkemmista tutkimuksista en ole selvillä, sikäli kuin niitä on suoritettu.

Teksti Vilho Lintunen

Lähde: Heikki Oja, Tulipalloja taivaalla

Lounais-Hämeen Uranus ry