Havainnot

Tähtiharrastus

Sananmukaisesti tähtiharrastus sisältää kaiken Maan ja Taivaan väliltä. Maa on yksi taivaankappaleista. Sitä pääsemme tarkastelemaan läheltä. Pohjolassa sopivat hyvin erilaiset ilmakehän ilmiöt harrastuksen piiriin, koska suuren osan ajasta on taivas pilvessä. Nykyisin myös Internet tuo lisää harrastus-mahdollisuuksia.

Maailmankaikkeus
Tähtiharrastajan on hyvä tuntea kaikkeuden rakenne (galaksit, tähtisumut, tähdet, planeetat ym.). Harrastajien välineillä siitä ei saa kokonaiskuvaa, vaan kaikkeuden rakenteeseen pitää tutustua kirjallisuudessa tai Internetissä. Tutkijoita kiinnostaa erityisesti kaikkeuden ja aineen synty (alkuräjähdys) ja kehitys (laajeneminen).

Syvä Taivas
Syvällä taivaalla tarkoitetaan Aurinkokuntamme ulkopuolista avaruutta. Paljain silmin näemme vain linnunradan tähtiä. Andromedan galaksi on ainoa syväntaivaan kohde, jonka hyvällä onnella näemme paljain silmin. Tarvitsemme kaukoputken, mutta ensin on opeteltava tähtikuviot paljain silmin.

Aurinkokunta
Kaukoputken käyttö kannattaa alkaa tarkastelemalla Aurinkokunnan kohteita. Silloinkin pitää tuntea tähtikuviot, että löytää halutut kohteet. Aurinkoon päin ei kaukoputkea saa milloinkaan kääntää ellei putkessa ole asianmukaisia suodattimia.

Teksti Ismo Elo

Lounais-Hämeen Uranus ry