MIBEN SEGÍTHET A DÚLA?

Doula(dúla): szülés körüli asszonytársi segítő.

A DÚLÁK olyan asszonyok, akik saját tapasztalataik alapján, illetve képzésük során is készülnek arra, hogy a várandóssá, a vajúdás, a szülés alatt és után is az anyukának érzelmi és gyakorlati támogatást nyújtsanak. A doulák képzett laikusok, nem egészségügyi feladatot látnak el, hanem segítő foglalkozásúként érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak. Segítségükkel a kismamák könnyebben jutnak élményszerű szüléstapasztalatokhoz , ráadásul a dúlákkal megsegített szülések során bizonyítottan kevesebb a beavatkozások száma., kisebb az esély a császármetszésre, a szülés után pedig kevesebben számolnak be depresszióról, és az új anyukák könnyebben boldogulnak a szoptatás kezdeti periódusában. Ezért van, hogy egyre több család választ szüléséhez dúlát.

A szülésznők és a szülész-nőgyógyász orvosok feladata a szülés menetének szakmai felügyelete, ellátása, helyzetértékelés és a szükséges beavatkozások elvégzése. A szülő nőknek azonban szinte állandó, követelő jellegű igénye van a vajúdás, szülés és a gyermekágyas időszak alatt is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak. A mai kórházi gyakorlatban a nők ezt az igényüket a szülészorvosokra és a szülésznőkre zúdítják, akik- bár erejükön fölül is igyekeznek- a gyakori , újabb és újabb kapcsolatteremtésben, a műszakok változásában folyamatos támaszt nem tudnak nyújtani. A „papás-szülés „bevezetésével az igények kielégítésének jó része a férjekre hárul. Ők azonban gyakran tanácstalanok és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen feladatban, valamint saját gyerekük születéséről lévén szó, ők maguk is sokszor inkább támaszra szorulnak. A jó dúla olyan, mint egy árnyék : mindenhol ott van ahol szükség van rá, de észrevétlenül: nem zavarja saját személyisége előtérbe helyezésével a család meghitt hangulatát. Jelenléte csak háttér, de ez a háttér biztos és megnyugtató. Egy találó dúla-szlogen szerint: „Én vagyok a szülésedben a tofu. Bennem van az összes protein (támogató erő), de nem adok hozzá semmi ízt (irányítást).

A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy az asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalatai alapján nyújtanak megerősítést.

Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a doula jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel. A szinte hihetetlen eredmények egyedül a folyamatos érzelmi támaszt nyújtó asszonytársi segítőnek köszönhetők.

Dr. Marshall Klaus – nemzetközileg elismert gyermekgyógyász – kutatásai szerint a szülést igen kedvezően befolyásolja a szülés alatt állandóan jelen levő doula, érzelmi támaszt nyújtó asszonytárs ottléte. A kutatások a szülészeti mutatók radikális javulásáról számolnak be.