A DÚLA SZOLGÁLAT:

Ma már orvosi vizsgálatok igazolják, mennyire fontos az igazán odafigyelő segítség a szülő nő számára a vajúdás és a szülés során: nemcsak a szülés élményét mélyítheti el, hanem annak sikeres lefolyásában és a baba és mama elsődleges kötődésének kialakulásában is fontos tényező az anyukát erősítő, folyamatos érzelmi támogatás. A múlt évszázad során a szülész szakmában lejátszódó nagyszerű technológiai újítások és felfedezések fókuszában főként a szülés fizikai biztonsága, illetve a vajúdó nő fájdalmának csillapítása állt. Az anyuka, a baba és az apa érzelmi igényiről azonban kevés szó esett.

KUTATÁSOK bizonyítják , hogy a szüléskor jelen levő dúla támogatás:

- az első szülés vajúdási idejét átlagban 2 órával is lerövidítheti

- 50%-al csökkenti a császármetszés esélyét

- csökkenti a fájdalomcsillapítás szükségességét

- segít az édesapáknak is, hogy könnyedebben és önbizalommal telítve vehessenek részt a szülésben

- segít a szoptatás kezdeti időszakában

- a dúlát nem kötik „hivatalos” szálak sem kórházakhoz, orvosokhoz, vagy szülésznőkhöz, hanem csakis a kismamákhoz

MIT NEM TEHET ÉRTEM A DÚLA?

A dúla nem helyettesíti az orvost vagy a szülésznőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában , a róla szóló szerető gondoskodásban rejlik. A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a szülés orvosi szempontból való „ menedzselése” . Nem végez vizsgálatokat, nem tölt be klinikai feladatot. A dúla nem hoz a az anya helyett döntéseket. Segít a döntéshez szükséges információ megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében, az anya megbeszélheti vele aggodalmát vagy kívánságait, de szülés közben nem lép fel sem az anya , sem a kórházi személyzet nevében a döntések meghozatalánál. A dúla nem ajánl az anyának konkrét intézményt vagy orvost.

HOGYAN SEGÍT A DÚLA A SZÜLÉS UTÁN?

Főleg az egyedi igények és személyes egyeztetés alapján. Sok dúla hétvégeken és még éjjel is elérhető. A dúla azonban nem bébiszitter. Segíthet tanácsaival, esetleg a ház körüli praktikus teendők körül, de nem vállal gyerekfelügyeletet.

MIT GONDOLNAK A SZÜLŐK A DÚLA SZOLGÁLATRÓL?

Magyar adatok még nem állnak rendelkezésre, de Nagy-Britanniában a non- profit doula UK szervezet kimutatása szerint a dúlákkal szült anyukák 100%-a kérné a dúlák segítségét ismét, illetve ajánlaná a dúla-szolgálatot más kismamák figyelmébe.

MIKOR ÉRDEMES A DÚLÁT FELKERESNI?

Bármikor. Akár a várandósság előtt is, akár a szülés előtti napokban… Illetve e két időpont közt is bármikor. A posztnatális dúla-szolgálatra pedig természetesen a baba megszületése után.