MIÉRT VAN SZÜKSÉG A DÚLÁKRA?

Amióta a szülések a családi otthonokból a kórházakba költöztek a szülés körüli gondoskodásnak egyik alapvető alkotóeleme szűnt meg létezni. Régen volt már az, hogy új édesanya családi vagy ismeretségi köréből származó más, már tapasztalt nők folyamatos támogatására számíthatott. Nem egészen egy évszázada még természetesnek számított, hogy a szűkebb vagy tágabb család nőtagjai (anyák, nővérek, nagyanyák, unokatestvérek stb. ) a szülés környéki időszakban jelen voltak, és átsegítették az anyukát új életfeladatának első időszakán szeretetükkel, tanácsaikkal, tapasztalataikkal. Manapság sajnos sok fiatal nő érezheti úgy, hogy nincs más választása, mint hogy a kisbabáját kórházban kell megszülnie, ahol azonban valószínűbb, hogy a szülést mint betegséget kezelik, és az orvosi beavatkozásokra való esély is nagyobb (infúzió, gátmetszés, fogóhasználat, vagy császármetszés stb. ).

MI A KÜLÖNBSÉG A DÚLA ÉS A SZÜLÉSZNŐ ILLETVE ÚJSZÜLÖTTES NŐVÉR KÖZÖTT?

A dúlák általában nem végeztek sem orvosi egyetemet sem nővérképzőt. A legtöbbször azonban maguk is anyák. Nem fognak orvosi diagnózisokat felállítani, vagy kezelést javasolni, de (ami legalább annyira fontos) segítségükkel támogatják az esetleg feleslegesen aggódó szülőket, akár szoptatási, vagy alvási, egészségügyi, vagy bármilyen praktikus témában. A dúlák nem részei a kórházi szülésben résztvevő orvosi „team”-nek sem, de (ha beengedik őket a kórterembe: Magyarországon egyenlőre előzetes kell kérni a kórháztól!!!) vajúdáskor és szüléskor képviselheti a kismama érdekeit, és társa a szülésben. Azonban: nem szállhatnak szembe semmilyen orvosi, vagy szülésznői véleménnyel, vagy javaslattal, viszont tájékoztathatják a vajúdó asszonyt a beavatkozások mellékhatásairól, ezzel segíthetik öt saját felelős döntésében. A dúla az egész szülés alatt az anyával marad, amit az elfoglalt szülésznők gyakran nem tehetnek meg (több anya is vajúdhat egyidejűleg) , és mivel nem a kórházi osztályhoz tartozik, csakis az anya érdekeit fogja szem előtt tartani segítsége során.

MIT TEHET ÉRTED A DÚLA?

A dúlák személyes találkozások és beszélgetések során még a várandósság idején támogatják a kismamát, hogy elkészítse saját szülési tervét, hogy időben és az információk lehető legszélesebb körét számba véve átgondolhassa, milyennek képzeli, kívánja a vajúdást, és szülést, taníthat relaxációs gyakorlatokat, esetleg légzéstechnikát, és segíthet az apának is felkészülni, hogyan nyújthat párjának segítséget a szülés alatt. Fontos mind a szülő(k)nek, mind a dúlának az, hogy néhány alkalommal a szülés előtt találkozzanak, hiszen így nyílik mód arra, hogy személyes viszony alakulhasson ki még a szülés előtt. Természetesen a dúla gyakorlati és érzelmi támogatásával a vajúdás alatt és a szüléskor is jelen van. És a kapcsolat általában a szülés után is fennmarad általában két vagy három családlátogatás erejéig.

Tehát lényeges különbség van a dúla és a szülésznő között, hiszen:

-a dúla nem lát el orvosi feladatokat

-jelen van a vajúdás és a szülés TELJES ideje alatt, bármilyen hosszú is az.