Herbes amargues i haroset

El grup musical Aljama, amb la cantant i actriu Elena Martinell al capdavant, el 2005 va rebre l'encàrrec, per part del del Comitato Lombardia Europa Música 2000 d'Itàlia, de crear una obra musical basada en la vida del filòsof cordovès Maimònides. Aquest espectacle, que combinava un monòleg de la muller de Maimònides amb cançons sefardites, es va representar al call jueu de Girona, a les ciutats italianes de L’Spezia, Erba, Como, Ordino, al Festival Internacional de Teatro de Olite (Navarra ) i a les Trobadories de Berga, entre altres llocs.

L’esposa de Maimònides, prenyada, prepara el sopar de la Pasqua jueva tot cantant cançons sefardites tradicionals. La Pasqua, que commemora la sortida del poble d’Israel d’Egipte, és una de les festivitats més alegres i ritualitzades de les tradicions domèstiques jueves: es prepara la taula amb coberts especials, s’hi llegeix el haggadà ritual, que inclou el relat de l’Èxode bíblic, i també s’hi mengen, en un ordre precís, diversos aliments plens de simbolisme. Així, mentre amaneix les herbes amargues, prepara l’anyell pasqual, cou el pa àzim o cuina el dolç haroset -fet de dàtils, panses, mel, taronja i fruts secs-, la dona de Maimònides recorda la trajectòria del filòsof cordovès, des dels seus exilis successius d’Al-Andalus fins el seu arrelament prop del Caire, al seu costat, practicant-hi la medicina.

Tal com pretén el ritual de la Pasqua, el gust i les cançons serveixen la memòria, plena d’amargors i dolceses, com les herbes sucades en el haroset. Menjant i cantant, el poble jueu, com la família Maimònides, viu en l’esperança mentre recorda els moments difícils.