בדף זה מרוכזים לקחים ותובנות של אחר מעשה.
כושר
ישנו הבדל גדול בין רכיבה עם מטען חורג (תיק גדול וסבל) ורכיבה יומיומית בלעדיו.
רכיבה בעומס איטית משמעותית ויש לתרגל או לפחות לקחת בחשבון בתכנון המסע.
ניווט
לדעתנו יש להעדיף שימוש בשבילים המסומנים בצבע במפות שבילים מאשר כאלו ללא צבע. למרות זאת ומניסיון, כלל זה לא מובטח ואנו נתקלנו בשביל אדום שנעלם ובעצם הופיע על תוואי חדש.
בכל מקרה עצתנו לבדוק ולאמת את התוואי המוצע על ידינו עם מפות ותצלומי אויר עדכניים.
תזכורת - בשמורות יש להקפיד על רכיבה בשבילים מסומנים ולא להתפתות לקצר או לנסות תוואי לא מוגדר.
מזון
במשך יום הרכיבה התזונה התבססה על מזון שסחבנו עלינו כאשר רוב הערבים נהנינו מארוחה טובה היכן שהתארחנו וכן במקרה ועברנו ליד תחנת דלק ניצלנו את ההיצע הזמין (כריכים, בירה, מיצים וכמובן גלידה קרה).
לא לחסוך במים. המים שימושיים גם לבישולים אך לצערנו לא תמיד ביטחון שנמצא היכן למלא, לכן השתדלנו לסחוב הרבה מים (בקטע האחרון שחרות-אילת 32 מעלות, נועם יצא עם 8 ליטר על הגב, בקבוק איזוטון באופניים). אמנם התמזל מזלנו ופגשנו ג'יפ שפינק אותנו במים ובקבוק קרח אך כמות זאת הוכחה כנדרשת.
את היום חילקנו למקטעים בני כשעה וחצי ובהם הקפדנו על תזונה. את היום פתחנו בשתי פרוסות עם ריבה, לאחר כשעה רכיבה תמר או שניים, לאחר כשעתיים וחצי שלוש מתחילת הרכיבה ארוחת בוקר הכוללת מספר פרוסות לחם מלא, טונה\סרדינים, טחינה ובנוסף איזה תמר או שניים (תמרים הם פתרון נהדר למרות שכעבור יום בשמש הם הופכים רכים).
המשך היום בהפרש של כשעה\ שעה וחצי עוד עצירת אוכל קטנה כאשר את הפסקת הצהריים עשינו לאחר כארבע\חמש שעות רכיבה. בהפסקת הצהריים שלפנו גזיה והכנו מנה חמה בתוספת קבנוס\טונה ולחם.
מובן כי חשוב להיות קשוב לגוף ולהתגמש בשעות, לחטוף תמר נוסף תוך כדי רכיבה או לפרגן בחטיף אנרגיה או ג'ל.
בכל ימי המסע הקפדנו על ארוחת ערב דשנה. במקרה שהתארחנו הארוחות כללו הרבה פסטה וכן עוף או בשר במקרה ולא התארחנו השתמשנו בשקיות של מנות פסטה\קוסקוס\אורז מוכנות (לא מנה חמה) בתוספת קבנוסים או טונה. מובן כי ניתן היה להשתמש בפסטה רגילה אך החלטנו לצ'פר את עצמנו במזון מגוון.
תוספת למזון הרגיל היו בקבוק איזוטון בריכוז כפול (בנוסף למים מהשלוקר) וכן כדור מגנזיום לפני השינה. במידה והחום רב, רצוי להוסיף כדורי מלח במשך הרכיבה.
תיאומים
יש לתאם עם הצבא כל חציה של שטח אש.
כדאי להשאיר בבית מסלול רכיבה מפורט למקרה לא צפוי.
ציוד
חבורה גדולה מאפשרת שיתוף והקטנת המשא על כל אחר תוך הימנעות מכפילות ומחשבה על ציוד משותף.
לדוגמה: כלים לתחזוקה, פדלים חליפיים, שמנים, פנימיות, צמיגים, עזרה ראשונה, גזיה, קרם הגנה\חיטוי\יתושים, סלולארים ברשתות שונות חלקם כבויים.
תחזוקה
הדבר הכי חשוב מלבד הבריאות והתזונה אלו האופניים, כל סוף יום רכיבה התחיל בתחזוקת האופניים.
לפיכך, האופניים זכו כל יום לביקורת, ניקוי ושימון ופעם במספר ימים חיזוק ברגים זהיר.
מנוחה
בכל יום הקפדנו על הפסקת צהריים ארוכה הכוללת ארוחה "גדולה" ומנוחה. לאחר כל הפסקה כזאת המשכנו ברכיבה בכוחות חדשים.
כל יום הקפדנו ללכת לישון מוקדם בערך בתשע וחצי כך שצברנו שינה טובה עד השקמה בארבע וחצי ותחילה רכיבה עם אור ראשון בחמש ורבע.
מהירות וזמנים
רכיבה עם מטען גדול וסבל משפיעה בצורה ניכרת על מהירות וזמן הרכיבה ומוסיפה כ20%.
לפיכך, יש לקחת זאת בחישובי הזמנים.
סבל
העמסנו בסביבות 5 ק"ג (אני פחות, איל יותר). ההשפעה על הרכיבה מוחשית אך מתרגלים.
התנהגות האופניים הופכת כבדה יותר עם מרכז כובד גבוה.
מצד אחד נוצרה נטייה להזדקרות החרטום בעליות אך מצד שני במורדות\מדרגות בירידה לא נדרש להעביר משקל אחורה.
ברור שבשל מיקום הסבל והתיק לא ניתן להעביר משקל ולרדת מאחורי באוכף, אך כפי שכתבתי זה הרבה פחות נדרש.
בסך הכל לא נוצרה בעיה כתוצאה מהסבל.
לשננו היו סוגי הסבלים השונים, האחד (שלי, אופניים חומים) נוטה למעלה החל ממוט הכסה והשני (אופניים אדומים) "מאבד גובה".
לדעתי שלי עדיף בזכות המרחק מהגלגל. איל חווה מעט מגע בין הגלגל לסבל.