Home

 

Het Hoofstadkoor zingt zijn kerstmatinee in de Westerkerk op zaterdag 22 december 2018 om 15.00 uur.

Volgens het evangelie zongen de engelen in de kerstnacht “Gloria, in excelsis Deo”. Daarom is het geen toeval dat op de laatste zaterdag voor kerst het Hoofdstadkoor in de Westerkerk de Messe di Gloria van Giacomo Puccini en het Gloria van Antonio Vivaldi zal zingen. Om helemaal in de kerstsfeer te komen sluiten we af met traditionele Nederlandse kerstliederen, waarbij het publiek mag meezingen.

Giacomo Puccini

De Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858-1924) was een van de laatsten in het rijtje grote Italiaanse operacomponisten. Net als Verdi schreef hij romantische muziek, die veel mensen tot op de dag van vandaag aanspreekt. Na het succes van zijn opera La Bohème werd Puccini door velen als de opvolger van Verdi gezien. Andere bekende en vaak uitgevoerde opera’s van Puccini zijn Tosca, Madama Butterfly en Turandot. Behalve opera’s schreef hij in zijn jonge jaren ook enkele orkestwerken en, als afstudeerproject, de Messa di Gloria.

Ondanks goede kritieken, werd de Messa di Gloria aanvankelijk overschaduwd door de succesvolle opera’s die Puccini schreef. Pas in de jaren vijftig werd het werk in zijn geheel uitgevoerd, met opnieuw goede kritieken. “Harmonieus, tijdloos en evenwichtig met prachtige rollen voor orkest, koor en solisten”. Sindsdien is het een geliefd stuk voor vele koren.

Antonio Vivaldi

Kerkmuziek is de Italiaanse violist en componist Antonio Vivaldi (1678-1741) met de paplepel ingegoten. Zijn vader was musicus aan de San Marco basiliek in Venetië. Vivaldi zelf werd muziekleraar en componeerde hoofdzakelijk instrumentale werken, waaronder ruim vierhonderd soloconcerten voor de meest uiteenlopende instrumenten. Vivaldi's muziek is vernieuwend. Zijn composities zijn helder, met harmonische contrasten, en Vivaldi slaagde er vaak in vernieuwende melodieën en thema's te bedenken.

Vivaldi’s Gloria in D bestaat uit 12 delen. Tussen de koordelen worden solo’s gezongen door sopraan en alt. De openingsmuziek klinkt als een fanfare zoals het Gloria uit de Hohe Messe Zijn muziek is niet alleen voor de intellectuele elite geschreven, maar voor iedereen. Het vrolijke karakter van zijn muziek weerspiegelt Vivaldi's eigen plezier in het componeren, en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werk.

Meer concert informatie volgt zo spoedig mogelijk op deze website.         

    

                                        ------------------------------------
Het Hoofdstadkoor  is dringend op zoek naar mannelijke zangers, met name tenoren. Maar ook goede sopranen, alten en bassen zijn welkom.
Meer informatie: lees verder