HomeELIAS

 Felix Mendelssohn-Bartholdy.

30 november & 7 december 2019


Wie was Elia(s)?


Klimaat en politiek. Israël is op een dieptepunt in zijn
geschied
enis. De strijd om de macht wordt op hoog niveau uitgevochten. Koning Achab trouwt met de Fenicische prinses Izebel om de economie te redden en zoekt heil bij de god Baäl. Dan verschijnt de profeet Elia.

Elia verkondigt grote droogte als straf van Jahwe, de god van Israel. Het komt tot een confrontatie tussen de priesters van Baäl en Jahwe. Het offer voor Jahwe wordt met hemels vuur ontstoken, terwijl het offer voor Baäl onberoerd blijft. Vervolgens worden de priesters van Baäl op bevel van Elia gedood. Dan is Elia zijn leven niet meer zeker. Hij vlucht bij de berg Horeb de Sinaï woestijn in. Uiteindelijk wordt Elia in een wervelwind, veroorzaakt door een goddelijke wagen, in de hemel opgenomen.

Deze geschiedenis sprak Mendelssohn (1809-1847) zo sterk aan dat hij het Bijbelverhaal over Elia op meeslepende muziek heeft gezet met indrukwekkende koren, intieme aria’s en ontroerende duetten.

Het Residentiekoor uit Den Haag en het Hoofdstadkoor uit Amsterdam gaan dit grootse en meeslepende werk in Den Haag in de Agneskerk en in Amsterdam in de Westerkerk samen uitvoeren onder de bezielende leiding van Martin van der Brugge.

Uitvoerenden:                                                                                                      flyer Maaike Putman

Alison Metternich - Alt
Kaiyi Min - Sopraan
Ben Heijnen - Tenor
Marijn Zwitserlood - Bas
Dordrechts Kamerorkest
Hoofdstadkoor
Het Residentiekoor
Martin van der Brugge - algehele leiding                                 


 
Concert zaterdag 7 december 2019, aanvang 15.00 uur
Westerkerk - Prinsengracht 279 - Amsterdam

De prijs van een toegangskaart is € 32,50. 

Toegangskaarten zijn op 7 december verkrijgbaar vanaf 
14.15 uur aan de kassa van de Westerkerk

Onze volgende concerten zijn op:

3 mei 2020 in Amsterdam

Meer info: klik hier                                     ------------------------------------
Het Hoofdstadkoor  is dringend op zoek naar mannelijke zangers, met name tenoren. Maar ook goede sopranen, alten en bassen zijn welkom.
Meer informatie: lees verder