Καλώς ήρθατε στην ανανεωμένη σελίδα του χωριού μας.


  

        Πάνω στη ράχη βράχου κάθεται η γραφική πολίχνη Φανάρι. Ανάμεσα σε δύο σειρές εξωστών και μικρών μαγαζιών εκτείνεται ο κύριος δρόμος του Φαναρίου, ζωντανός και θορυβώδης, στον οποίο κινούνται και χειρονομούν οι 1.000 κάτοικοι. Ένα μικρό τετράγωνο κάστρο, όπου στέκεται ακόμα όρθιο ένα τζαμί, είναι μόνο του μία επιτομή της ιστορίας της Χώρας. Στα ΒΔ, ένα τείχος με τραχιά όψη, αλλά με καλοεφαρμοσμένους ογκόλιθους, μας θυμίζει τους αρχαίους χρόνους της Ελλάδας. Είναι ερείπια της πόλης την οποία τα ομηρικά ποιήματα αποκαλούν "κλωμακόεσσαν Ιθώμην". (Από τις εντυπώσεις του P. Monceau στο έργο του «Ταξίδι στη Θεσσαλία του 1887»).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Όλα όσα υπάρχουν στις σελίδες αυτού του τόπου ξεκίνησαν το 2002, σαν ένα παιχνίδι ή καλύτερα σαν μια απόπειρα ενασχόλησης και προσέγγισης της δύναμης της σύγχρονης παγκόσμιας πληροφόρησης που προσφέρεται μέσω του διαδικτύου. Ο πειραματισμός  πάνω στη σύγχρονη μορφή ηλεκτρονικής ενημέρωσης και προβολής οδήγησε κατ' αρχήν στη απόπειρα δημιουργίας ενός δικτυακού κόμβου γύρω από Φανάρι κι η εν συνεχεία δημόσια προβολή του εγχειρήματος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν για τον εντοπισμό ενός αντίστοιχου τόπου στο διαδίκτυο απέβησαν άκαρπες.

    Το περιεχόμενο των επόμενων σελίδων ασφαλώς δεν φιλοδοξεί να διεκδικήσει δάφνες ιστορικής, γεωγραφικής, λαογραφικής ή άλλης επιστημονικής εργασίας. Ο μοναδικός σκοπός που βγήκε στο διαδίκτυο ήταν η ατομική μας παρόρμηση για την εμφάνιση και την περιληπτική παρουσίαση του χωριού μας σ' αυτό το σύγχρονο κυβερνοχώρο, ώστε η εικόνα του να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.

    Ο σχεδιασμός, η δομή και το περιεχόμενο των ιστοσελίδων βρίσκονται σε συνεχή αναδιάταξη, εξ αιτίας της ενημέρωσης που γίνεται ανά τακτά διαστήματα . Από τους επισκέπτες που έρχονται συχνά στη σελίδα μας ζητάμε συγγνώμη για τις αλλαγές που επέρχονται κατά περιόδους, πλην όμως αυτό είναι αναγκαίο καθώς η ύλη συνέχεια εμπλουτίζεται.

    Επειδή λοιπόν καταβάλλεται προσπάθεια για την διαρκή εξέλιξη και ενημέρωση των ιστοσελίδων, οποιεσδήποτε διορθώσεις ή υποδείξεις μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση τους είναι ευπρόσδεκτες και συνάμα απαραίτητες, για να μπορέσουν οι σελίδες αυτές ν' αποκτήσουν φρεσκάδα και δυναμική. Στείλτε την άποψη σας στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπάρχει πιο κάτω, όπως και κάθε στοιχείο που μπορεί να χρησιμεύσει στον εμπλουτισμό της ύλης. Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τη δημιουργία των σελίδων αυτών ανατρέξαμε στα φύλλα της εφημερίδας του συλλόγου μας "ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ", στον "ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ", στην μελέτη του Δημ. Σοφιανού, όπως δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του Α΄ συνεδρίου για την Καρδίτσα και την περιοχή της, στην περιοδική έκδοση της Ενωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας "ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ" (και κυρίως δημοσιεύσεις των Ν. Κατοίκου, Κ. Βερίλλη) και στο  ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας. Μετά την ανάρτηση αυτής της σελίδας, ακολούθησε και η έκδοση του βιβλίου του Χρ. Τραυλού σχετικά με την ιστορία του Φαναρίου, "Η Θεσσαλική Ιθώμη - Το Φανάρι", η μελέτη του οποίου θα μας δώσει την ευκαιρία να πλουτίσουμε την ιστοσελίδα μας. Έτσι σύντομα θα προστεθεί στις σελίδες μας υλικό της πιο πρόσφατης ιστορίας του χωριού μας , που θα αφορά κυρίως θέματα λαογραφικά (ήθη, έθιμα, γιορτές, παραδόσεις, λογοτεχνία κλπ.), νέες φωτογραφίες κλπ. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι ιστορικές πηγές και μαρτυρίες γύρω από το Φανάρι είναι μάλλον ανύπαρκτες, έτσι ώστε να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη αυτή η προσπάθεια, γι' αυτό για άλλη μια φορά ζητάμε την βοήθεια οποιουδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στη συλλογή και αξιοποίηση αυτού του υλικού.


   


 Μια δεύτερη προσέγγιση σήμερα    

    Τα παραπάνω λόγια γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν. Στο πέρασμα του χρόνου, τα λίγα στοιχεία που αρχικά συγκεντρώσαμε για το χωριό, πλήθαιναν συνέχεια, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μια ικανοποιητική προσέγγιση της ιστορίας του τόπου μας. Ταυτόχρονα η σελίδα μας έγινε πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών (η αναζήτηση του χωριού μας στη Google, φέρνει τη σελίδα μας σαν πρώτη υπόδειξη κι επιλογή!). Πολλοί απ' τους επισκέπτες μάς εκφράσανε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση τους για την ιστοσελίδα του χωριού μας, ενώ παράλληλα στο Internet και το facebook, δημιουργήθηκαν κι άλλα site με αφιερώματα και φωτογραφίες για το Φανάρι. Έτσι σήμερα, μόνο ικανοποίηση και χαρά μπορούμε να   αισθανόμαστε για το γεγονός, ότι η προσπάθεια μας αγκαλιάστηκε ζεστά από τόσο κόσμο κι έδωσε το έναυσμα και σε άλλους συγχωριανούς μας να καταπιαστούν κι αυτοί με τον τόπο μας και την ιστορία του.

    Τώρα πλέον που η χρήση του internet έχει εξαπλωθεί, έχουμε την ευκαιρία να αντλήσουμε περισσότερη πληροφόρηση και ν' αυξήσουμε κατά πολύ το περιεχόμενο του ιστότοπου μας, κάνοντας το πιο πλούσιο και περιεκτικό. Κι όπως είχαμε υποσχεθεί το μεταφέραμε εδώ σε πιο απλουστευμένη περιηγητική μορφή, έχοντας όμως διατηρήσει σχεδόν ανέπαφη όλη τη θεματολογία του, τροποποιώντας απλά τη δομή του. Πλέον υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών του χωριού μας (που συνέχεια θα εμπλουτίζονται), πληθώρα νέας ύλης, πολλές νέες ιστορικές πηγές, λαογραφικά στοιχεία και άλλη ύλη που είτε προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα άρθρα, είτε δημιουργήθηκε απ' την αρχή, ενώ πάντα περιμένουμε την επαφή με όλους τους επισκέπτες, χωριανούς και μη. 

    Όπως είχαμε αναφέρει και στην εισαγωγή της πρώτης μας εμφάνισης στο διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες αυτές δεν είχαν άλλο χαρακτήρα, παρά μόνο ενημερωτικό. Συγκεντρώναμε διάσπαρτες πληροφορίες και αναφορές για το χωριό μας και προσπαθούσαμε να τις εντάξουμε σε θεματικές ενότητες, δημιουργώντας έτσι  τον ιστό του site. Το ίδιο εξακολουθεί να γίνεται και τώρα και θα συνεχίζεται κατά το δυνατό, κυρίως αποσκοπώντας στην άμεση πληροφόρηση που χαρακτηρίζει το διαδίκτυο. Ασφαλώς δεν είναι εύκολη η τεκμηρίωση των όσων πληροφοριών συλλέγονται και αναρτώνται εδώ, όμως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλα τα γεγονότα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Στα χρόνια που ακολούθησαν την αρχική ανάρτηση του δικτυακού μας τόπου, προέκυψαν έντυπες εκδόσεις με αποκλειστική θεματολογία για το Φανάρι, στις οποίες και παραπέμπουμε για πληρέστερη ενημέρωση. Εμείς με τη σειρά μας, αξιοποιώντας το περιέχομενο τους, θα εμπλουτίσουμε τη θεματολογία μας, για όλους τους ηλεκτρονικούς επισκέπτες μας.   

    Δέκα χρόνια λοιπόν μετά την πρώτη μας εμφάνιση στο internet, ήρθε ο καιρός να ανανεωθούμε κι εμείς. Αυτή τη φορά έχοντας περισσότερο υλικό μπροστά μας, θα επιδιώξουμε να δώσουμε μια όσο το δυνατό αντιπροσωπευτικότερη εικόνα για το χωριό μας, ευελπιστώντας ότι στη διάρκεια του χρόνου θα δημοσιευθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. 

    Κλείνοντας αυτή τη δεύτερη εισαγωγή, θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν εκφράζαμε τις θερμές ευχαριστίες μας στο σύλλογο των Φαναριωτών Αθήνας, για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκαναν, βραβεύοντας μας για αυτήν την προσπάθεια της δημιουργίας της ιστοσελίδας του χωριού μας. Μας δώσανε μεγάλη χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε. Ευχαριστούμε θερμά.

                                                         Αθήνα 21 Ιανουαρίου 2011


    Συντελεστές της ιστοσελίδας και υπεύθυνοι για τα όσα υπάρχουν στον ιστότοπο μας, οι εικονιζόμενοι: