Φαράγγι Σπηλιώτισσας

Η ονομασία "Φαράγγι Παναγιάς Σπηλιώτισσας " προέρχεται από το σπηλαιώδη ναό της Παναγίας, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου. Το εν λόγω ρέμα ξεκινά από τα βορειοδυτικά υψώματα του οικισμού Χουδετσίου, τον οποίο και διασχίζει, ρέει προς τον οικισμό του Αγ. Βασιλείου και κατευθύνεται στον κάμπο των Πεζών. Το τμήμα ενδιαφέροντος του ρέματος, με μέγιστο φυσικό, ιστορικό και θρησκευτικό κάλλος είναι αυτό που εκτείνεται μεταξύ των προαναφερθέντων οικισμών και έχει συνολική έκταση 1,5 km περίπου. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πλούσια φυσική βλάστηση δέντρων, θάμνων και χαμηλών φυτών, όπως Πλάτανος, Λεύκη, Ιτιά, Δάφνη, Σχίνος, Χαρουπιά, Κισσός, Βάτος κ.α. Παράλληλα οι τοπικές, κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, των ελαιώνων και των αμπελιών.

Η συνεχής ροή του ρέματος δεν προέρχεται μόνο από τις χειμερινές βροχοπτώσεις αλλά και την αρτεσιανή πηγή του Χουδετσίου. Το ρέμα δεν αποτελεί μόνο βιότοπο φυτών αλλά και πολλών πτηνών και μικρών θηλαστικών που φωλιάζουν σ' αυτό βρίσκοντας τροφή και νερό.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα όμορφο φυσικό τοπίο χρωμάτων και ήχων. Η δύναμη των υδάτων έδωσε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν κατά το παρελθόν οι άνθρωποι της περιοχής στην κατασκευή και λειτουργία αλεστικών νερόμυλων. Απομεινάρια αυτών σε καλή κατάσταση συναντάμε ακόμα και σήμερα δίπλα στην κοίτη του ρέματος.

Βέβαια ο όμορφος αυτός φυσικός τόπος έγινε και τόπος λατρείας. θρησκευτικά κέντρα, όπως η ιερά η Ιερά Μονή της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας, οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Κυριακής στολίζουν τις πλαγιές του ρέματος.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας ξεκινά περί το 1000 μ.Χ. Σήμερα ανήκει στην Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Ο επισκέπτης της περιοχής, φυσιολάτρης ή προσκυνητής έχει την δυνατότητα να πεζοπορήσει σ' ένα καλά δομημένο μονοπάτι, πλησίον του ρέματος, απολαμβάνοντας το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο από τον οικισμό του Χουδετσίου προς προς τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου ή και αντίθετα. Η έναρξη της πεζοπορίας από τον οικισμό του Χουδετσίου συνδυάζεται με χώρο ανάπαυσης (πλατεία), στάθμευσης αυτοκινήτων και υγιεινής.