2008 Rome

Op 16 en 17 september kwamen de afgevaardigden van de CIB samen te Rome.

Ze werden er warm ontvangen door de internationale Camaldulense gemeenschap van het Sant’ Antonio klooster op de Aventijn.

Aan de oorsprong van dit klooster ligt een Romeinse villa en 18eeuwse fresco’s versieren sommige muren. Er is ook een zeer mooie tuin met een overvloed aan bloemen en fruit (een dubbele rij kiwi bomen die doorbogen onder het gewicht van de vruchten); een flora die er al heel anders uitziet dan de onze als bewijs van het milde Middelandsezee klimaat.

De zusters hebben een groot gastenhuis; daar ontvangen ze vooral jonge Amerikanen voor wie ze cursussen Italiaans organiseren. Het merendeel van de deelnemers zal hier logeren voor de ganse periode.

M. Fabienne , ikzelf samen met 6 Amerikaanse abten worden onthaald door een communauteit van Engelstalige (USA, Ierland…) Dominikanessen in de buurt.

Gedurende deze twee dagen hebben we deelgenomen aan de liturgie van de communauteit van Sant’Antonio die uit een 30-tal zusters bestaat.

De muren van het klooster ademen het gebed van één van hen, nl. Zr. Nazarena die er gedurende 43 jaar(1947-1990) als kluizenares heeft geleefd. De zusters beschouwen haar als een heilige. Ze laten ons maar al te graag haar cel bezoeken : zeer sober, een bed gemaakt van een plank, een Kruis in reliëf, een zweep en been boetegordel.

Elke morgen begon onze bijeenkomst met een lectio divina. Deze keer heeft M.Zoë van Turvey voor uittreksels uit de Proloog van de Regel gezorgd. Deze korte tijd van gedeelde lezing hielp om de vergadering én de Geest op dezelfde golflengte te krijgen.

Er kwamen verschillende onderwerpen ter bespreking :

- Zr. Anna heeft ons gesproken over het leven van de Camaldolensen. Dit gaf aanleiding tot een uitwisseling van gedachten over : wat ervaren wij als gemeenschappelijk, wat als verschillend in onze manier om de Regel van Benedictus te beleven ?

- het thema van het eerstkomende symposium : “Benedictijnse vrouwen, getuigen van hoop” vormde de basis voor twee momenten om te delen : welke tekenen van wanhoop én van hoop kunnen wij vaststellen ? Hoe zijn wij getuigen van hoop ? Een mooi onderwerp om te inspireren…elke bijdrage ontvang ik met plezier.

- Zr. Clare, met een degelijke vorming op financieel gebied, heeft ons het financieel verslag van de CIB voorgesteld… gelukkig dat er mensen zijn die zich aan dergelijke zaken willen toewijden! De zusters, leden van de “commissie financiën”, trachten een stevige basis voor de toekomst van de CIB uit te bouwen, zonder dat dit te zwaar op de verschillende regio’s zou gaan wegen.

- Zr. Judith Ann houdt er sterk aan ons te zien vooruitgaan in functie van de verschillende objectieven die vooropgesteld werden voor de jaren 2006-2010 :

- Een woord voor de wereld.(cfr. de laatste nieuwsbrief van de CIB)

- Een profiel voor Benedictinessen van de 21ste eeuw ontwikkelen

- Een platvorm voor uitwisseling van monastieke teksten in het leven roepen : de CERL (CIB Electronic References Library) werd gelanceerd : een elektronische bibliotheek die inspirerende teksten voor ons leven, cursussen en dergelijke voor iedereen toegankelijk maakt,… meer hierover zo vlug als het kan!

- herziening van de statuten.

Zr. Zoé houdt zich bezig met het op poten zetten van de nieuwe internet site van de CIB : U vindt hem onder www. benedictines-cib.org . Als U informatie of foto’s heeft om te delen, aarzel vooral niet. Zolang deze site nog in opbouw is, blijft de oude functioneren.

- Zr. Monica, onze hardwerkende secretaresse wil de fakkel doorgeven.Wij zouden ze graag bij ons houden, want zij is ons dierbaar. Maar we moeten er ons bij neerleggen dat we een zuster moeten vinden die voor de aflossing wil zorgen.

- M. Anastasia heeft ons enkele beelden van Kroatië getoond om ons een voorsmaakje te geven… de bijeenkomst van 2009 gaat immers door in Zadar.

- Zr. Gisela heeft ons, met haar welgekende enthousiasme, onderhouden over het werk van de AIM.

- Bij de uitwisseling van nieuwtjes hebben we vernomen dat er een monastiek studium in Indië werd gelanceerd en dat er een vereniging voor permanente vorming in Zuid-Afrika werd opgestart. Is dat geen mooi teken van hoop ?

- De sfeer van de groep blijft zeer zusterlijk; we hebben kennis gemaakt met nieuwe afgevaardigden of vervangsters uit de Caraïben, Noord Amerika, Argentinië, Brazilië, Italië en Korea.

Deze internationale uitwisseling is werkelijk zeer verrijkend. Ik stond werkelijk verstomd over de snelheid waarmee de gedachtenwisseling in de diepte ging, over de authenticiteit en de eenvoud… wat een rijkdom, dit Benedictijns leven in alle uithoeken van de wereld.

P. Notker, opgeslorpt door de voorbereidingen van het congres, kon ons onmogelijk vervoegen voor de ganse twee dagen. Daarom heeft hij een avondmaal met ons gedeeld en het spektakel bijgewoond dat de Camaldolense zusters hadden voorzien: een jonge vrouwelijke professionele mime-kunstenares heeft ons een uur onderhouden, uiteraard zonder de minste vertaalperikelen !

Onze bijeenkomst werd besloten met een gebedstijd : hoofdstuk 4 van de Regel, zoals altijd uitstekend voorbereid door M. Zoé.

Ziedaar in een paar woorden deze twee zonnige dagen van delen en gemeenschap.Ik ga niet verder uitweiden.Er is nog zoveel te vertellen. Maar het essentiële is zonder twijfel, over alle woorden heen, de communio. Dat de Geest ons daarin steeds verder mag voeren !!

Zr Thérèse-Marie (Hurtebise)