Enric Roldán Bermejo

"Vaig néixer al barri de la Torrassa de l'Hospitalet fa 64 anys. Vaig anar a l'escola Pompeya del barri de Collblanc i el Batxillerat el vaig fer al COPEM del barri de Santa Eulàlia, i això ha marcat la meva vida, aquest centre em va donar la possibilitat de continuar estudiant i fer amics. Sense el COPEM i sense els pares que vam tenir, segur que molts d'aquells nois d'aquella època no haguessin estudiat...... per la nostra condició, pel nostre origen i perquè vivíem on vivíem...

Em vaig fer mestre després de col·laborar durant quatre cursos en la primera escola d'Adults de l'Hospitalet, aprenent al costat del Jaume Botey , de la Mercè Romans i de moltes altres persones que em va fer definir clarament per aquesta professió.

He treballat durant més de 30 anys a la meva ciutat, com a mestre a les escoles Ausiàs March i Joan Maragall del barri de Sant Josep i com a professor de Matemàtiques al instituts Provençana i el Rubió i Ors de Can Serra. Vaig formar part durant 3 anys del primer Centre de Recursos Pedagògics de la nostra ciutat, vinculat al Departament de Dinàmica Educativa de l'Ajuntament, tot un privilegi i una font enorme de coneixement, al costat de persones com la Juliana Porter, la Pilar Codina, el Joan Soler i Amigó i d'altres que vam deixar una petjada inesborrable a la meva vida.

Vaig formar part de la fundació d'El Casalet , el moviment d'ensenyants de la nostra ciutat i el vaig fer de la mà de la Montserrat Company, i després de més de 30 anys continuo col·laborant amb aquesta entitat. També sóc soci d'una altra entitat nostra, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet. Durant quatre anys vaig tenir la possibilitat de treballar en el desenvolupament del Pla Educatiu d'Entorn. Una altra oportunitat que em va fer enormement content de poder fer-la. Mai oblidaré aquells anys tant rics de persones, de projectes, de complicitats a la Florida. Continuo tenint vincles amb el món educatiu de l'Hospitalet , així com amb el món associatiu tant ric de la nostra ciutat".

2016. Enric Roldán Bermejo

Podeu saber-ne més a Aprenentage Servei

“L’aprenentatge servei no només ensenya als alumnes què vol dir ser bona persona, sinó que els ajuda a ser-ho”

Vallecillos Melgarejo, Pep (coords). Formació professional: bones pràctiques a l'Hospitalet de Llobregat. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2017.

Aquest llibre pretén mostrar el que es fa a la ciutat de l’Hospitalet en el camp de la formació professional, destacant així uns estudis que durant anys han estat menysvalorats.

Es vol així, deslligar la FP de l’estigma de “segona oportunitat” i de compensació del fracàs escolar.

Vallecillos Melgarejo, Pep (coords). Educació infantil: bones pràctiques a l'Hospitalet de Llobregat. Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2016.Aquest llibre, fruit d’un conveni entre el Centre d’Estudis i la regidoria d’Educació, posa en valor el bon treball que es fa a la ciutat al voltant de la petita infància en l’etapa d’educació infantil, la més important en el desenvolupament cognitiu i emocional per a l’ésser humà.

Ha estat publicat pel Centre d’Estudis de l’Hospitalet dins la col·lecció Josefina Gómez Olivares, dedicada a posar en valor les bones pràctiques educatives que es desenvolupen a la ciutat.

Ubieto, José Ramón [ed.]; Almirall, Ramon [et al.]. Bullying: una falsa salida para los adolescentes. Barcelona: NED, 2016.

Los adolescentes olvidan sus juguetes infantiles para vérselas con una nueva pareja: su cuerpo sexualizado que les produce extrañeza y los inquieta. Es allí donde la tentación del bullying aparece como una falsa salida: manipular el cuerpo del otro bajo formas diversas (ninguneo, agresión, exclusión, injuria) les permite poner a resguardo el suyo.6.

Para eso hay que designar un chivo expiatorio y golpear y destruir esa diferencia que se le imputa a la víctima y que deviene, para algunos, insoportable porque confronta a cada uno con la asunción de su sexualidad y con encontrar un lugar en ese nuevo mundo que sucede a la adolescencia. Abordar el acoso implica acompañar a esos adolescentes en su delicado tránsito.

[coordinador]. Centre d'Estudisl'Hospitalet. Aprenentatge servei a l'Hospitalet de Llobregat: Ens fa créixer. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l’Hospitalet, 2015.

L’obra, segons el seu coordinador, vol “mostrar la realitat dels programes d’Aprenentatge Servei a la ciutat”. Aquests programes educatius bàsicament ofereixen diferents aprenentatges als alumnes mentre aquests col·laboren d’una o una altra forma amb la comunitat. Els alumnes participants fan alguns crèdits en activitats que inclouen fer un servei a la ciutat, als veïns o a altres persones i comunitats, al mateix temps que aprenen. Això els suposa, a més d’adquirir determinats coneixements teòrics, fer una feina de tipus més pràctic a esplais, residències d’avis, centres de discapacitats o fins i tot dins del propi col·legi. També es poden arribar a oferir determinats serveis al barri on es troba l’escola. Al llibre que ara s’ha editat es recull una explicació d’onze dels 75 projectes que s’ofereixen aquest curs als centres educatius de L’Hospitalet. Són projectes de totes les etapes educatives. També es poden trobar les opinions de 15 persones que treballen a centres i entitats socials i que donen la seva visió d’aquests programes. Així mateix, el llibre recull altres opinions d’alumnes participants i dels seus familiars. A més, l’obra ofereix les aportacions de la pedagoga Roser Batlle i del catedràtic de Teoria de l’educació Josep Maria Puig Rovira.

En un dels capítols també s’explica l’èxit d’aquesta forma d’aprenentatge a L’Hospitalet, on s’ha passat dels 7 o 8 programes als 75 actuals. El moment clau va ser l’any 2007, quan la Generalitat va escollir L’Hospitalet com a ciutat pilot del programa. En paraules del coordinador de l’obra, a partir d’aquí l’èxit “és producte i esforç de moltíssima gent”, tant de l’Àrea d’Ensenyament municipal com dels mestres dels diferents centres educatius implicats.

Com a conclusió, Enric Roldan resumeix la importància d’aquest tipus d’ensenyament que vincula als joves amb els seus barris i comunitats amb una frase de les que apareix en el capítol del catedràtic d’Educació Josep Maria Puig Rovira: “són una màquina que genera humanitat”, i afegeix que aquests programes “ajuden als alumnes a ser bones persones”.

[et. al.]. Coneixes els Mercats ?. Ajuntament de l'Hospitalet. Àrea d'Educació i Cultura i Àrea de Promoció Econòmica, 2002.

Batallé; Francesc; Costa, Júlia; [il·lustracions: Takoudjou, Blaise; Rodríguez Sánchez, Juan A.; Colita]. Conèixes la Remunta?: L'Hospitalet és escola. L'Hospitalet de Llobregat: Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. Area d'Esports i Cultura. Servei d'Educació, 1999.

Quadern didàctic elaborat per ensenyants hospitalencs, destinat a les Escoles. El pròleg ens precisa que els continguts, tant els referents a la història de l'edifici, com a les cavalleries i als animals de bast, poden ser utilitzats com sembli més adient als mestres.

Casas Romeo, Carme. Demografia. L'Hospitalet de Llobregat: Ayuntamiento. Departamento de Dinámica Educativa, 1986.

Evolució demogràfica de la comarca del Baix Llobregat, inclosos els municipis de Sant Just Desvern, Esplugues i l'Hospitalet. La majoria de les dades arriben fins l'any 1981. Les dades sobre l'atur fins el 1984.

Soler i Amigó, Joan. La Comarca. L'Hospitalet de Llobregat: Ajuntament, 1984.

Publicació didàctica dirigida a les escoles. Tracta dels termes de la divisió territorial de Catalunya i com afecta aquesta al Baix Llobregat.