Pep Vallecillos Melgarejo
Va néixer el 1959 a Barcelona però amb 6 anys la família es va traslladar a l’Hospitalet, al barri de Bellvitge on ha viscut sempre excepte un període de quatre anys que va viure al barri de la Florida.
És mestre de formació i ha desenvolupat la seva activitat en l’àmbit educatiu i dels drets socials.
Va ser educador en una bressol per dedicar-se posteriorment, en els anys 80, a l’educació en el lleure a la nostra ciutat en el barri de Pubilla Cases. Va participar en la constitució del Consell de l’Esplai de l’Hospitalet i del Movibaix. En la dècada dels 90 va centrar la seva activitat en l’àmbit del desenvolupament i la formació associativa.
L’any 2004 s’incorporà a l’Ajuntament del Prat, primer en el departament d’Educació i posteriorment com a responsable del departament de Ciutadania, centrant l’activitat en el desenvolupament dels drets civils i socials. En el període 2011-15 va ser assessor d’educació a l’Hospitalet i en l’actualitat és cap de projectes de l’Àrea d’Igualtats i Drets Socials de l’Ajuntament del Prat.
"La bona pràctica va ser el procés de treball conjunt per definir el marc que cada escola ha adaptat per donar coherència a l'educació infantil de L'Hospitalet"
2018, Pep Vallecillos Melgarejo
Roldán Bermejo, Enric (coords). Ben [nou] vingut . Bones pràctiques d'acollida a l'Hospitalet de Llobregat. L' Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis l'Hospitalet, 2021.
Aquesta publicació tracta de l’acollida dels infants nouvinguts i recull tant experiències de famílies com iniciatives que es duen a terme a la ciutat.
El llibre recull tot allò que associacions i centres educatius, entre d’altres, fan per acollir els infants nouvinguts i les seves famílies quan arriben a la ciutat. Tot i estar encara en pandèmia, la població continua migrant i, moltes famílies escullen L’Hospitalet com a lloc d’arribada.
En aquest sentit, i fent referència a les bones pràctiques que s’estan duent a L’Hospitalet des de fa anys, Pep Vallecillos, coordinador de Ben(nou)vingut, assegura que la clau està en “generar unes dinàmiques i generar comunitat i identitat col•lectiva entre tots”. Per això, afegeix, “l’acollida és tan important pels que venen com pels que ja hi som”.
Els processos migratoris estan augmentant, de fet, l’any 2019 se’n van registrar més de 272 milions i a l’actualitat, la crisi d’Ucraïna acumula més de 3 milions de desplaçaments. La mobilitat de persones a la recerca d’un futur millor és constant i l’acollida, segons recull “Ben(nou)vingut”, ha de garantir la igualtat d’oportunitats.
Així ho vol transmetre Jordi Pàmies, professor a la Facultat d’Educació de la UAB, que aporta dades com que “a Catalunya es parlen més de 300 llengües, hi ha més de 180 nacionalitats i més de 13 confessions religioses. Vivim en una societat complexa i multicultural i això ho hem de tenir en consideració en el nostre dia a dia i en la tasca que fem tant a dins com a fora dels centres”.
Roldán Bermejo, Enric (coords). L'Educació és una arma de construcció massiva: bones pràctiques a l'Hospitalet de Llobregat. Hospitalet de Llobregat : Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2018.
Coordinat per Enric Roldán i Pep Vallecillos, forma part de la col•lecció “Josefina Gómez Olivares”. El llibre vol mostra les pràctiques que estan ajudant a fer una educació de qualitat i equitativa a la ciutat.
Es tracta del tercer llibre de bones practiques educatives a la ciutat que ha editat el Centre d’Estudis. Han volgut dedicar aquest llibre a d’altres cicles educatius des de primària, secundària i també d’entitats del tercer sector social. Són un total de 19 experiències educatives
Enric Roldán, coordinador del llibre, afirma que “cada centre ha explicat la seva experiència. Hem comtat amb la col•laboració d’una cinquantena de persones, les obres, com l’educació, són col•lectives. L’educació és l’única arma que no mata, construeix i tenim l¡esperança que construeix un món millor”
Roldán Bermejo, Enric (coords). Formació professional: bones pràctiques a l'Hospitalet de Llobregat. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2017.
Aquest llibre pretén mostrar el que es fa a la ciutat de l’Hospitalet en el camp de la formació professional, destacant així uns estudis que durant anys han estat menysvalorats.
Es vol així, deslligar la FP de l’estigma de “segona oportunitat” i de compensació del fracàs escolar.
Roldán Bermejo, Enric (coords). Educació infantil: bones pràctiques a l'Hospitalet de Llobregat. Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2016.
Aquest llibre, fruit d’un conveni entre el Centre d’Estudis i la regidoria d’Educació, posa en valor el bon treball que es fa a la ciutat al voltant de la petita infància en l’etapa d’educació infantil, la més important en el desenvolupament cognitiu i emocional per a l’ésser humà.
Ha estat publicat pel Centre d’Estudis de l’Hospitalet dins la col·lecció Josefina Gómez Olivares, dedicada a posar en valor les bones pràctiques educatives que es desenvolupen a la ciutat.