Montserrat Company

"Vaig néixer a Barcelona (Gràcia) l’any 1939 i els meus pares es van traslladar a L’Hospitalet quan jo tenia 12 anys per obrir una botiga de fotografia. Tot anant a l’escola em vaig fer gran i vaig ajudar al meu pare al laboratori fotogràfic. Treballant i estudiant a la Universitat vàrem impulsar i participar en els moviments de joves progressistes de l’Església a l’Hospitalet i comarques fins l’any 1963.

Amb en Francesc Batallé i Pou vàrem fundar l’any 1968 l’ Escola Bressol Patufet i que posteriorment, ja Escola Pública, completà el seu cicle educatiu amb el nom de Escola Patufet Sant Jordi Francesc Batallé i Aragonès. Amb els anys vaig exercir de directora, coordinadora pedagògica i especialista en pedagogia terapèutica. Amb altres mestres de la ciutat participants de les escoles d’estiu de Rosa Sensat vàrem crear El Casalet, espai de trobada de mestres per la renovació pedagògica a l’Hospitalet.

Vaig rebre el Premi Rosa Sensat de Pedagogia 1996, pel llibre Una escola per a tots, on s’explica la socialització de l’alumnat amb necessitats específiques de l’escola .

De 1999 al 2007 vaig exercir de Regidora d’Educació de l’Ajuntament de l’Hospitalet en representació d’ICV-EUIA, que governava en coalició amb el PSC".

2011. Montserrat Company

Va morir el 2 de desembre del 2020 als 81 anys.

Valero, Josep Maria. L'escola Patufet i el seu context. 40 anys d'història. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de L'Hospitalet, 2010.

Posem en mans del lector una història singular a l'Hospitalet, la història d'una escola iniciada el curs 1968-69 per un petit grup de mestres i pares i mares de la ciutat convençuts que era possible una altra manera d'educar als seus alumnes i a les seves filles i fills, una manera diferent de la imposada pel nacionalcatolicismo del règim franquista. Sense mitjans econòmics i amb una formació escassa, sabent-se, això sí, hereus d'una rica, malgrat que breu, tradició de renovació pedagògica a Catalunya, aquella de l'Escola de la Generalitat Republicana, units a l'incipient moviment de mestres del nostre país que advocaven per tornar a l'escola allò que la dictatura li havia pres, varen fer possible amb moltes hores de lluita, de treball en equip i de formació crear una escola, el Patufet, amb un model educatiu de qualitat al servei de tothom, sense afany de lucre, catalana, laica i democràtica, que avui és una realitat consolidada formant part del teixit d'escola pública de la nostra ciutat.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 12/12/2020