Jordi Pàmies Rovira

Va néixer a Barcelona el 1961. Doctor en Antropologia social i cultural per la UAB, llicenciat en Geografia i Història, llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques i mestre. Membre del grup de recerca EMIGRA-UAB i professor del departament de Pedagogia sistemàtica i social (UAB); professor d'Educació Secundària a la ciutat des de 1991.

És investigador i especialista en temes d’educació i migració marroquina a Catalunya i mexicana a Califòrnia. Coordina el Màster interdisciplinari de Migracions Contemporànies, dirigit per Carlota Solé, Silvia Carrasco i Nicolás Lorite i és responsable de Formació al Centre d'Estudis i Recerca en Migracions de la UAB. Participa com a professor al Master Oficial de Relacions Interculturals, en el Master Oficial de Recerca en Educació-UAB. Ha participat des de la seva primera edició, com a docent i en el Consell Acadèmic del Master en Educació, Immigració i Minories (ICE-UAB), i en nombroses activitats de formació permanent del professorat.

La seva tesi doctoral va rebre la qualificació de Cum Laude i Premi Extraordinari, i també el premi Joventut 2006 de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat per la tesis: Dinámicas escolares y comunitarias de los hijos e hijas de familias inmigradas marroquies de la Yebala en la periferia de Barcelona. Departament d'Antropologia Social i Cultural. Universitat Autònoma de Barcelona, 2006. En xarxa

Ha format part de l'equip del projecte Investigació Avaluativa dels Espais de Benvinguda Educativa a Vic i Reus durant el curs 2008-09 i el curs 2009-10. 2008 ARAFI (IP Núria Simó UVic. UVic-UAB 12 investigadors), així com del projecte I+D del MEC Familias transnacionales, relaciones interculturales e integración socioeducativa de niños y jóvenes de origen extranjero. Perspectivas comparativas (IP Silvia Carrasco, UAB).

Ha estat Visiting Research Fellow en la University of California, Santa Cruz (2007) i a la University of Texas, Austin (2010). Va rebre el premi Joventut 2006 de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat.

Actualment participa com a investigador en diversos projectes competitius, com el projecte Xarxa d'investigació en estudis etnogràfics sobre migracions i minories, infància i educació (AGAUR-ARAFI 2007 ARAF2 00002) i renovació (2008 ARAF2 00003), així com el Projecte de desenvolupament de la capacitat inclusiva i intercultural dels centres escolars (2008 ARIE 00066). Com a Nuffield Fellow-International Fellowship Program (Regne Unit), ha format part de l’equip català del projecte comparatiu internacional The Children of Immigrants in schools in the EU and the EEUU, coordinat per Richard Alba.

Las identidades escolares y sociales de los jóvenes marroquíes en Cataluña (España)”. Dins: Psicoperspectivas. Individuo y Sociedad, Vol. 10, No. 1 (2011).

Este artículo analiza los contextos escolares y sociales que condicionan las experiencias de los jóvenes marroquíes en Cataluña (España). Al situar en una posición central del análisis el impacto que sobre los procesos de construcción de sus identidades tienen los límites y las barreras – objetivos u objetivables – existentes, se abordan las dificultades específicas a las que estos jóvenes se enfrentan en la escuela y en lo social, así como las estrategias que sus familias impulsan para mitigar los efectos que consideran nocivos en los nuevos entornos. Para ello se revisan brevemente algunas aportaciones de la literatura de investigación etnográfica sobre identidad, educación e inmigración.

Identitat, integració i escola: joves d’origen marroquí a la perifèria de Barcelona. Col·lecció aportacions, 32 Barcelona; Generalitat de Catalunya, 2008. Premi Joventut 2006Aquesta publicació recull els aspectes centrals de la tesi doctoral guanyadora del premi Joventut 2006. La tesi tracta una temàtica emergent de la nostra societat: la interaccio entre l'educació i la immigració. L'objectiu de la recerca és conèixer, analitzar i comprendre les condicions i els contextos qie incideixen en l'experiència escolar del jovent d'origen marroquí en el pas per l'educació secundària obligatòria, i reconèixer en quin grau aquesta experiència condiciona els processos d'integració social. Ho fa a partir d'analitzar les trajectòries d'èxit i fracàs escolar d'un grup determinat de persones d'origen estranger, i ens ofereix pistes importants per a l'orientació de les nostres intervencions.

"L'escolarització dels fills i filles de families marroquines a l'Hospitalet". Dins: Aportacions al voltant de la immigració estrangera a l'Hospitalet. Quaderns d'estudi L'Hospitalet de Llobregat : Centre d'Estudis, 1987- Núm. 20 (febrer 2008), p. 65 - 96.Feria Ruiz, Francisco; González Fernández, Jesús. Història del món contemporani: batxillerat. Barcelona: Grup Edebé, 2008.

"La migració marroquina a L’Hospitalet i l’escolarització dels fills i filles". Dins: Quaderns d’Estudi, 20. Centre d’Estudis L’Hospitalet, 2008.

”About the dual framework: conditions for emigration in a Yebli rural area and Moroccan’s integration in Catalonia (Spain)”. Dins: Revista Africa e Mediterraneo. Nº 95. Juliol, 2007.

“Experience of settlement and conditions of integration of Moroccan immigrants and their children in Catalonia” in Romaniszyn, K & Christou, A (eds) Migration and Cultural Change in Europe. Ed. Nomos. Kraków, Poland (en prensa), 2007.

Carrasco i Pons, Silvia . “Dinámicas escolares y comunitarias de los hijos e hijas de familias inmigradas marroquíes de la Yebala en la periferia de Barcelona”. Dins: Perifèria: revista de recerca i formació en antropologia, 2006, n. 5.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 05/09/2019