TROBADA DE CANTADORS


  
     
 

16a TROBADA DE CANTADORS + 7a ESCOLA D'ESTIU DE GLOSA

ESPOLLA, del 10 al 14 de juliol de 2018

Ja som aquí altre cop, a la XVI Trobada de Cantadors i a la 7a Escola d’Estiu de Glosa.

Passen les estacions, entre temps convulsos, frenètics i ens retrobem aquí, a Espolla, entre l’Albera i la Mediterrània per tornar a posar de manifest que, enmig de tanta intensitat social i política, el territori i tradició són una combinació de resultats excel·lents.

Durant aquesta setmana, els habitants del poble, alumnes i mestres convivim en aquesta petita vila per materialitzar la idea que mantenir viva la cultura lluny dels centres habituals d’activitats és possible i enriquidor.

Enguany, la temàtica que vehicularà les activitats durant la setmana girarà entorn la nostra Mar. Sabedors de la importància cabdal que té en aquesta comarca, ens convertim en amfitrions del paisatge, de la mar i la muntanya i ens fem hereves dels seus caràcters.

Així doncs, amb les característiques que ens conformen, us donem la benvinguda i esperem que gaudiu molt d’Espolla i de la Glosa. Acte seguit, el nostre més sincer agraïment a totes les persones i entitats que fan possible la materialització de tot plegat. A l’Associació Cor de Carxofa, l’Associació Cultural la Fraternal, l’Ajuntament d’Espolla, els Grallers d’Espolla, l’Associació Juvenil d’Espolla i a IAEDEN-Salvem l’Empordà. Gràcies!


PROGRAMACIÓ

SUQUET DE RAPDimarts 10 de juliol, 22.30h / Sala de la Fraternal

Rap i cançó improvisada, ingredients que necessiten una bona base per ser servits. Posem en un escenari dues maneres de fer. Posem en un escenari dos mons aparentment diferents. Posem en un escenari la paraula improvisada. El resultat? Un espectacular Suquet de Rap fet amb el xup-xup de les paraules. 

MAR ENDINSDimecres 11 de juliol, 22.30h / Plaça del Dolmen

Una tirallonga de versos improvisats que s’enxarxen amb el teatre, la música i la poesia. Un tastet de disciplines artístiques que juguen entre elles. Un experiment. Un va i ve, com les onades. Com la mar que ens abraça i ens fa més poble. 

GLOSA EN REMULLDijous 12 de juliol, 18.30h / Piscina Municipal

La tarda de dijous, després de berenar us proposem una sessió de glosa a la piscina. Amb bases electròniques i bona companyia ja pot començar la gresca.

NIT DE BALLDijous 12 de juliol, 22.30h / Plaça de sant Jaume

Ballarem danses i cançons que ens agermanen. I ens mourem com les onades de la mar. Una nit de ballables pensada per posar en pràctica tot el que hem après, o potser per aprendre tot allò que volem posar en pràctica.

GLOSA DE VINSDivendres 13 de juliol a les 22.30h / Sortida de l’Era del Camp de futbol Vell

Ens plau tornar a saludar-vos per presentar la Glosa de Vins. Enguany, els cellers convidats tornen a mantenir la proximitat geogràfica que valorem. Espolla i Rabós són les amfitriones i ens retornen a la terra i al paisatge que fan possible el vi. Terra de tramuntana, de sòls granítics i pissarrencs, de cels serens i clima temperats, ens regala una vinya vella, de varietats tradicionals. I amb ella, el vi.

Com evoquen les llengües sàvies, el vi millora en companyia i com és ben sabut pels parroquians, divendres al vespre escollim la glosa com còmplice de la vetllada. Vi i cant improvisat. Mescla idònia per la càlida nit empordanesa.

Tiquet  de consumició 6€ / Tiquet+copa de vi 8€ 

ELS CELLERS DE LA GLOSA DE VINS:

RIMS VINS I VINYES de Jordi Esteve (Rabós)

Rim neix el 2013 amb la vocació de recuperar les vinyes de l´Empordà i elaborar un vi reflex d’aquesta vinya. El mot Rim és un localisme empordanès de raïm. Aquest celler jove ja ofereix sis vins.

CELLER CASTELLÓ & MURPHY (Rabós)

Aquest celler elabora vi procedent de les vinyes ecològiques de la propietat. La tradició vinícola de la família ja compta amb tres-cents anys i els raïms es continuen recol·lectant a mà per a fer-ne vins joves i de criança.

CARRIEL DELS VILARS (Espolla)

El Celler del Carriel és tot un clàssic de la vetllada. Ens ofereix vins tranquils i espumosos, de fermentació espontània, que durant el procés de creació, en tines de ceràmica, no són sotmesos a filtració ni rectificació ni cap procés que envaeixi el producte resultant.

CELLER COOPERATIU D’ESPOLLA

La cooperativa d’Espolla té una llarga història a la població i una llarga trajectòria en elaboració de vins. Ha destacat , amb diversos premis i reconeixements, amb el vi dolç característic a la comarca: la garnatxa.


COMBAT REI O REINA DE LES NYACRESDissabte 14 de juliol, a les 18h les eliminatòries i a partir de les 22h la final / Pista de l’escola.


Any que passa, any que ens empenyen encara més, però a la Trobada de Cantadors mantenim amb alegria el títol del Rei o Reina de les Nyacres, possiblement la corona més popular que es guanya cantant en vers. I que té com a únic tresor una bota plena d’or líquid, de garnatxa d’Espolla, que s’emporta el nou coronat.

La Trobada també és una gran festa familiar on es troben cantadors i cantadores d’arreu dels Països Catalans, el regne de les nyacres no té fronteres. Ni fronteres mentals i per això, enguany dediquem aquesta 16a edició de la Trobada als cosins-germans dels glosadors: els rapers perseguits i condemnats per la injustícia. I avancem que a Espolla sempre guanyarà primer la llibertat d’expressió.

Us convidem a passar aquesta ja tradicional nit d’estiu en la millor companyia, tant a dalt de l’escenari com a platea, a conèixer glosadors novells que hi tenen molt a dir, a reconèixer els “veterans” que cada any fan el possible per defensar o recuperar la corona, a sopar a sota les moreres durant el descans, i a celebrar entre tots i totes la coronació del nou monarca!7a ESCOLA D’ESTIU DE GLOSA

La creixent popularització de la cançó improvisada a Catalunya facilita que cada vegada més persones descobreixin la força lúdica, comunicativa i social d’aquest art, i també que cada vegada més persones s’animin a practicar-la. L’entitat Cor de Carxofa, Associació de foment del glosat, té per missió la transmissió, l’ensenyament, la recerca i la divulgació d’aquesta disciplina. I per fer-ho, entre d’altres, promou l’Escola d’Estiu de Glosa, que enguany arriba a la seva setena edició.

Les sis edicions anteriors ens permeten parlar d’una escola consolidada i, les valoracions dels alumnes ens esperonen a seguir endavant. La nostra recerca permanent d’innovació i qualitat ens fa apostar per un nou enfocament, de durada triennal. L’any passat vam encetar un nou eix estratègic per l’Escola: muntanya, mar i plana. Aquest enfocament ens permet viatjar arreu dels territoris de parla catalana (en tots hi tenim muntanya, mar i plana), alhora que descobrirem noves tonades i melodies vinculades a aquests elements del territori i de la societat.

Enguany, seguint aquesta proposta triennal, l’alumnat s’aproparà al mar a través de la nostra tradició de melodies per improvisar resseguint diferents espais de la nostra geografia marinera.

L’Escola d’Estiu de Glosa tindrà lloc del dimarts 10 al dissabte 14 de juliol de 2018 a Espolla, oferint una formació de 40h reconeguda per Departament d’Ensenyament, dirigida a glosadors i glosadores, persones que vulguin organitzar activitats relacionades amb la glosa o qualsevol persona adulta que se senti atreta per aquesta forma de creació artística que té aquest alt component social i lúdic. I, en general, a qualsevol ciutadà que estima la llengua.

PER A MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS A LA 7a. ESCOLA D'ESTIU DE GLOSA  
www.escolaestiuglosa.cat


SOPAR DE GLOSADORSDissabte 14 de juliol, 21h / Pati de les Moreres (darrera l’escola)

Entre la primera eliminatòria pel Combat pel Rei o la Reina de les Nyacres i les actuacions de la nit, oferim la possibilitat de sopar compartint taula amb tots els cantadors, cantadores i músics. Com en anys anteriors s’organitza amb la participació imprescindible de IAEDEN-Salvem l’Empordà, una mostra de sinèrgies entre entitats compromeses amb el país. La vostra presència al sopar és, al mateix temps, una col·laboració per ajudar a cobrir les despeses d’una festa que té voluntat de continuïtat.

Només demanem que feu efectiva la reserva en el formulari que trobareu més abaix...i portar plats i coberts reutilitzables*. 

*Plats i coberts: Porteu-ho de casa, pels despistats hi haurà lloguer de plats, coberts a 1€ (que no es torna), amb un ticket que es ven el mateix dia amb el ticket del sopar.

Gots: Es donen a la barra per 1€ que es torna si retorneu el got.


RESERVES PEL SOPAR DE CANTADORS DEL 14 DE JULIOL - Tiquet 12€ (Formulari per a reserves)

elaborat per IAEDEN-Salvem l'Empordà / CAL PORTAR PLAT, GOT I COBERTS!!

MÉS INFO:
info@trobadaespolla.cat