EL CELLER COOPERATIU

El Celler
El Celler Cooperatiu d’Espolla va ser inaugurat l’any 1931, a partir de la iniciativa del Sindicat Agrícola fundat el 1906 per un grup de viticultors que volien millorar i revaloritzar el que produïen individualment i comercialitzaven amb dificultats.

Més de 75 anys al servei del vi de qualitat amb un esperit de constant renovació per incorporar les tècniques modernes tant en el conreu de la vinya com en l’elaboració dels vins, fan del celler d’Espolla una de les empreses capdavanteres de la Denominació d’Origen Empordà a la qual pertany des dels inicis.

Aquesta llarga tradició ha fet que els vins d’Espolla fossin coneguts i apreciats arreu de Catalunya, essent els nostres elaborats uns dels més representatius d’aquesta comarca per on, fa centúries, va entrar al país la cultura de la vinya i el vi.

El vi d’Espolla va ser objecte d’atenció preferent i constant per part del gran escriptor empordanès Josep Pla que, després d’haver conegut totes les cuines i els millors vins del món acabava recomanant, com conten els seus biògrafs, “el vi rosat d’Espolla, que és l’únic que no terreja”http://cellerespolla.cat/enoturisme/visites-guiades-teatralitzades_a_2.aspxEl Trull d’Oli

El trull és una secció de la Cooperativa d’Espolla que durant la campanya 1933-34 començà a funcionar, i constava de dues naus a diferent nivell: Una destinada a magatzem d’olives, bàscula, rentadora, centrífuga, cambra amb viverets i dos cups soterranis per oli. A un nivell superior hi havia un entorn amb tres moles còniques i una premsa hidràulica. La seva capacitat era d’uns 700 a 800 kg. per premsada.

Els anys d’anyada s’havia de treballar de nit, i això va donar peu a una reforma: es va comprar una altra premsa, van posar uns corrons i una batedora a cada grup, i es van suprimir les moles i l’entorn. També es va ampliar l’edifici per la part de dalt com a magatzem d’olives.

Les gelades de 1956 es pot dir que van matar quasi totes les oliveres, i això va provocar que el trull gairebé no s’utilitzés. A poc a poc es van anar empeltant de nou les oliveres i es va anar recuperant la producció.

A la campanya 1990-91 s’estrena una nova instal·lació del tot moderna que enguany s’ha anat completant amb molts bons resultats i amb una capacitat de 1.200 kg./hora. La darrera incorporació ha estat una màquina netejadora d’olives la qual cosa comporta un alleugeriment en la feina dels socis i una millora per la qualitat de l’oli.

CELLER COOPERATIU D’ESPOLLA
www.cellerespolla.cat

Oficines i Botiga:
Carretera Roses s/n.
tel i fax: 972 56 31 78 (oficina)
tel: 972 56 30 49 (botiga)

Trull d’Oli:
tel: 972 54 50 48