PUBLICACIONS  relacionades amb Espolla

LA VERNA, Revista d'Espolla

Gràcies a la feina de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà, que ha digitalitzat tot el seu fons, des de l'1 d'agost de 2016 estan disponibles totes les revistes LA VERNA en versió PDF en el següent enllaç:

http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/#top

ALTRES PUBLICACIONS

TÍTOL: El convent de Sant Quirc de Colera, El rei Carles "el Calb" (823-877), i El rei Felip III l'Ardit (1245-1285).

AUTOR: Lluís Mascort i Mariani

EDITA: Associació Cultural la Fraternal Espollenca

DATA DE PUBLICACIÓ: 2018

581 pàgines

PREU: Gratuït, consultable en línia.
1a part: El convent de Sant Quirc de Colera
2a part: El rei Carles "el Calb" (823-877)
3a part: El rei Felip III l'Ardit (1245-1285)


Aquest llibre és fruit del treball d'en Lluís Mascort i Mariani, veterinari, investigador i home de ciència.

La recopilaci6 i estudi dels fets histories narrats, des d'un punt de vista totalment personal, es va convertir en una passié a la que va dedicar moltes bores de la seva vida. El resultat és aquest libre:

"El convent de Sant Quirc de Colera, el rei Carles el Calb (823-877) i el rei Felip III l'Ardit (1245-1285)", on es recullen tres grans parts amb alguns mapes, fotografies,"croquis", fons consultades i més de 587 pàgines mecanografiades.

L'obra fou un legat als seus hereus a la seva mort.

Per concloure, cal tenir en compte que neix de la voluntat, si es vol, romàntica, d'acostar-se als origens i a la petita gran historia d'aquest territori que ell tant estimava anomenat Alt Empordà.

Baldomer FORTEA i Chico

TÍTOL: El cançoner popular a Espolla

AUTORS: recull de Joan Tomàs i Joan Amades

PARTITURES, REVISÓ I TRANSCRIPCIÓ: Anna Ros i Vilanova

EDITA: Associació Cultural la Fraternal Espollenca

DATA DE PUBLICACIÓ: 2009

ISBN 978-84-613-6589-0

44 pàgines + CD

PREU: 10€

Aquesta és una tria del material recollit per Joan Amades i Joan Tomàs a Espolla l'any 1928, en el marc de la missió portada a terme a l'Alt Empordà per a la realització de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Amb motiu de la 7a Trobada de Cantadors, el gener del 2009, es va presentar al públic aquest material, de la mà de diferents grups de músics i cantadors.

Van participar a la gravació: Jaume Arnella, Ara Pla!, Tres de Xauxa, Ramon Manent, De Calaix, Sol i Serena, Jove Coral d'Espolla, Randellaires i 2 Princeses Barbudes. 

TÍTOL: Recull d'escrits d'en Pere Andreu Calverol

AUTOR: Pere Calverol

EDITA: Associació Cultural la Fraternal Espollenca

DATA DE PUBLICACIÓ: 2009

ISBN 978-84-613-4095-8

116 pàgines

PREU: 5€

El 17 de juliol del 2008 ens va deixar Pere Calverol "Pere Andreu". Des de la revista La Verna en vam fer referència i recordàvem les seves col·laboracions des del primer número. Comentàvem el to irònic i documental dels seus textos retratant escenes que es remuntaven algunes fins els anys 30 del segle passat.

En aquell mateix escrit des de la revista s'assumia el compromís de fer un recull de tot el material que ens havia fet arribar al llarg dels anys. I aquest volum és això, i més encara: hi hem afegit alguns textos que el mateix Pere feia arribar a altres revistes on col·laborava a Vallvidrera, on vivia, i un text autobiogràfic del mateix 2008, quan va fer el 90 anys.

Tot plegat un recull que confiem que us agradi i que us dugui records a alguns i reflexions a la majoria. En Pere segur que amb això estaria content. I, de passada, haurà deixat testimoni de la nostra petita història local. 

TÍTOL: El Celler Cooperatiu d'Espolla. Els inicis d'un projecte (1906-1939)

TEXTES: Marciano Cárdaba Carrascal i Sílvia Musquera Felip

EDITA: Brau Edicions. Amb la col·laboració de l'Associació Cultural la Fraternal Espollenca

DATA DE PUBLICACIÓ: 2007

ISBN 978-84-95946-82-9

151 pàgines

PREU: 10€

Al llarg de sis mesos del 2006 es van desenvolupar tot un seguit d'actes per commemorar els 75è aniversari del Celler Cooperatiu d'Espolla: es van fer conferències tècniques sobre el món de la vinya i el vi; xerrades vinculant el vi i la pintura; es van inaugurar instal·lacions noves i signat acords amb altres cooperatives; es van prjectar documentals referents al món vinícola i es va fer la presentació d'una nova marca de vi que va servir de referència entre els productes del celler.

Aquest llibre recull la informació presentada en dues de les conferències. D'una banda se'ns parla dels orígens i el celler inaugurat la tardor del 1931; i, de l'altre , es presenta la documentació recollida sobre el projecte de l'edifici del Celler Cooperatiu realitzat per l'arquitecte Pelayo Martínez.

Tot plegat constitueix un llibre que dòna fe de la importància i transcendència de la cooperativa d'Espolla pel poble i la comarca. 

TÍTOL: Recull de receptes tradicionals de l'Alt Empordà

AUTOR: Grup d'Estudis Alimentaris del Parc Científic de la Universitat de Barcelona

EDITA: Associació Cultural la Fraternal Espollenca

DATA DE PUBLICACIÓ: 2001

54 pàgines

PREU: 3€

Les receptes que trobareu en aquest llibre són una part del resultat de la recerca feta pel Grup d'Estudis Alimentaris del Parc Científic de la Universitat de Barcelona per a l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya que realitza el Centre de Promoció de la Cultura Tradicional i Popular Catalana de la Generalitat de Catalunya.

Totes les receptes han estat donades per informants de l'Alt Empordà als antropòlegs de l'Observatori Permanent del Comportament Alimentari del Parc Científic, en el treball de camp realitzat sobre el terreny.

La cuina és un actiu de la cultura de cada comunitat que depèn absolutament dels seus condicionaments naturals i històrics, però també socials i psicològics. La cuina té molt a veure amb la identitat. Reconèixer o no un aliment és una manera d'adscriure's a un determinat grup humà. Per això molts estudiosos han vist certes semblances de comportament entre el llenguatge i la alimentació. Les llengües, dialectes, , variants i parles locals culinàries que practiquem ens identifiquen no sols amb un moment històric. També, mitjançant cercles concèntrics cada vegada més petits i diferenciats, com a ciutadans del món, habitants d'una regió, d'un pais, d'una comarca, d'un poble, part d'una familia i finalment com a individus. 

TÍTOL: Vius records

AUTORA: Assumpta Pagès

EDITA: Associació Cultural la Fraternal Espollenca

DATA DE PUBLICACIÓ: 1997

98 pàgines

PREU: 3€

L'Assumpció Pagès i Lagresa va nèixer a Espolla l'any 1915. Filla d'en Josep Pagès Guanter, músic de l'orquestra d'Espolla, en va heretar una profunda sensibilitat per les activitats artístiques.

De jove, després de la guerra, s'instal·là a Barcelona. Des de la distància s'accentuà el seu amor pel poble que la va veure néixer. Fruit d'això, el 1951 compon la lletra del que havia de ser la sardana "Espolla Aimada".

L'Assumpció relata amb emoció la seva vida a Espolla i l'ambient escolar i cultural que la va fer anar descobrint l'amor i la passió per la literatura.

Aquest volum recull un conjunt de relats i poemes, basats en records de la seva infantesa a Espolla, que ens descriuen i ens apropen a la societat rural empordanesa de la primera meitat del segle XX.

TÍTOL: El mestre Antoni Balmanya i Ros. Un iniciador de la renovació pedagògica a Catalunya

AUTOR: David Pujol i Fabrellas

Presentació de Salomó Marquès i Sureda

EDITA: Ajuntament d'Espolla

DATA DE PUBLICACIÓ: 1992

ISBN 84-86812-32-1

76 pàgines

PREU: 5€

Aquest llibre recull la vida i l'obra del mestre Antoni Balmanya i Ros (La Bisbal, 1846 - Espolla, 1915), un dels pioners de la renovació pedagògica al nostre pais. Balmanya ha estat qualificat per Alexandre Galí com a verdater "apòstol de l'ensenyament". Va exercir el magisteri a Espolla durant més de quaranta anys i, a partir del seu esforç personal, va aconseguir situar el llistó de l'ensenyament a un nivell altíssim en el context de l'època. Aquesta monografia vol demostrar, una vegada més, que la contribució d'algunes escoles públiques rurals al moviment de renovació pedagògica catalana va ser molt important. 

TÍTOL: Les activitats artístiques de la primera meitat del segle XX a Espolla. L'orquestra-La Coral-El teatre

AUTORS: Puri Viñas Viñas, Joan Graboleda Fajol i Lluís Gratacós Soler

EDITA: Ajuntament d'Espolla

DATA DE PUBLICACIÓ: 1994

ISBN 84-86812-32-1

76 pàgines

PREU: 5€

Sovint es diu que darrera un bon mestre ve una excel·lent promoció de joves, i potser feia falta aquest llibre per entendre la tasca que van fer els esforçats pedagogs Antoni Balmanya i Àngel Costal, de la generació de mestres gironins de finals del segle XIX, que destaquen tant per la seva voluntat de renovació pedagògica com d'organització col·lectiva a travès de l'associacionisme.

Els alumnes de Balmanya, primer, i de Costal, després, van rebre una instrucció que anava més enllà de sumar i restar o de la bona caligrafia. Aquest llibre ens descobreix el tarannà d'unes generacions i ens donen idea de la força que tingué l'associacionisme en el primer treç del segle XX, que només una cruel guerra civil va poder estroncar. L'orquestra, la coral i el grup teatral d'Espolla van sobreviure com van poder el tràngol del 36 i algun dia haurem d'estudiar per què aquests i altres moviments culturals s'han anat perdent en les dècades dels '60 i '70.

A altres pobles de l'Empordà es poden trobar iniciatives com les que ens narren en aquest llibre, però no sempre hi ha algú que en guardi els noms a la memòria i els programes de mà al bufet del menjador, com passa a Espolla. I, encara més difícil, algú que s'entretingui a aplegar aquests relats orals, indispensables per reconstruir el passat.