24a FIRA DE L'OLI I L'OLIVERA D'ESPOLLA - 18 i 19 de gener de 2020

Programa Fira Oli 2020 - Format PDF


Per una Fira més sostenible
Reduïm al màxim els envasos plàstics. Minimitzar l’ús i l’impacte que els plàstics tenen sobre els ecosistemes és responsabilitat de tothom, tant de les administracions públiques com de la ciutadania. Per això us proposem que vingueu amb bosses per si voleu comprar alguna cosa.

23 + 1 dies de Fira de l'Oli

Avui és dissabte i surto d’Espolla de bon matí. La carretera em va allunyant del poble, sota un cel tapat de núvols i un sol que es vol obrir camí, mentre vaig rumiant de què podria parlar en aquest escrit... sobre la Fira de l’Oli. 

Penso en el dia de la Fira, en els 23 dies de Fira que ja portem fets i a mesura que el meu cotxe es va allunyant del poble, em ve la imatge de molts cotxes arribant a Espolla. Perquè el dia de la Fira de l’Oli és el dia de l’any en què Espolla rep més visitants. El poble es converteix en un aparador, els carrers amb parades reben pacients les passes de milers de persones que van seguint el recorregut, aturant-se i tornant a caminar, gaudint dels productes de les parades, que són molts i molt variats.

La Fira de l’Oli és important per a Espolla. És un dia en què l’esforç de tots ens identifica com a col·lectiu, on cadascú hi participa segons les seves possibilitats.

Però la Fira de l’Oli és un dia. Durant tots els altres dies de l’any, Espolla és un poble petit, acollidor i bonic, amb un dia a dia tranquil (no vull dir fàcil), que s’enfronta a un futur incert, fruit d’una situació demogràfica feble (una població envellida i una taxa de natalitat baixa). Assegurar la continuïtat d’una vida activa com a poble és quelcom que ens hauria de moure a tots, veïns i institucions. Com afrontar el futur? Afavorir la implantació de nova activitat econòmica al poble i facilitar l’accés a l’habitatge per tal d’atraure nova població, potser faria revertir aquesta situació, ja que l’enclavament d’Espolla i la seva dinàmica cultural permeten pensar que les oportunitats hi són.

Continuo allunyant-me d’Espolla i ara que el sol ha guanyat als núvols torno a pensar en la Fira de l’Oli. Perquè m’agrada molt. M’agrada que les furgonetes dels firaires pugin molt d’hora pel meu carrer, m’agrada veure com preparen les parades, m’agrada veure com arriba la gent i observar com el sol, el fred, la pluja o la tramuntana marquen el ritme dels seus passos. M’agrada retrobar amics i familiars que aquest dia ens visiten, tots  amb ganes de passejar i fer-se seu el poble.

Té! Ara ja he arribat al meu destí i cal que trobi un lloc per aparcar el cotxe... 

Anna Ros i Vilanova


24a FIRA DE L'OLI I L'OLIVERA D'ESPOLLA,
18 i 19 de gener de 2020

P  R  O  G  R  A  M  A


dissabte 18 de gener

A 2/4 d'11 del matí
a la Sala de la Fraternal
_Taller
:
Iniciació al tast d'olis d'oliva verge
a càrrec de Laura Masramon

Els olis d’oliva verge cada cop prenen més importància a les cuines de tot el món, que s’enmirallen en la cuina mediterrània, en busca de sabor i de salut. En aquest taller podrem saber més sobre els olis d’oliva catalans, sobre com s’elaboren i sobre els hàbits de compra i de consum. Farem una iniciació al tast amb olis d’oliva verge empordanesos de la collita 2019/2020, aquells que com es solia dir abans eren “de primera premsada en fred”, però… i ara, com se’n diuen dels olis d’oliva de màxima qualitat?

Durada aproximada: 2h
Preu: 20€ (Places limitades)
Cal reserva prèvia a: sommelier@lauramasramon.com


A les 5 de la tarda, al Celler Cooperatiu d'Espolla
_Visita guiada teatralitzada:
Tastar vins pot ser un espectacle!

Coneixes el Celler Cooperatiu d’Espolla? Ara tens la oportunitat de gaudir d’una visita molt especial de la mà de la “Sra. Maria”, una veïna d’Espolla que coneix molt bé el celler. Durant el recorregut us explicarà la història del projecte, com es produeixen els vins i algunes anècdotes. També tastareu vins i l’oli nou!

Durada aproximada 1h.
Preu: 7€ (places limitades)
Cal reserva prèvia a: tel. 667 766 855 (whatsapp)


a les 10 de la nit
, a la sala de la Societat La Fraternal
_Espectacle
, “Lutimusicals
amb Lutiana - Cor de veus blanques

Aquesta coral, integrada per una quinzena de noies d’Arbúcies i Sant Hilari Sacalm, va participar a la 2a edició del concurs Oh Happy Day!, de TV3. Participaràs en el joc d’endevinar el musical que interpreten?

Preu: 10€ (anticipada) o 12€ (el dia de la funció)
Venda d’entrades a l’Ajuntament d’Espolla (laborables de 9 a 15h, excepte dimarts) i al Cafè de la Societat durant tot el dia. 


diumenge 19 de gener


durant tot el dia

_Fira comercial pels carrers d’Espolla, amb els trullaires de la comarca
_Exposició i venda de planter, productes, eines i maquinària referents a l’oli i l’olivera
_Fira d’artesans i elaboradors de productes de la zona de l’Albera
_Música en viu:
Trobasons-Terral (10h); Glosada (12.30h); La Ludwig Band (15h), a la plaça del Marquès de Camps
_2 zones d’inflables i jocs per als més joves
_Tast de vins del Celler Cooperatiu d'Espolla, 
4 tastos 8€, a la plaça del Marquès de Camps (parada de l'Organització)
_Tast d'olis de l'Empordà, a la plaça del Marquès de Camps

d'11 a 2, a la Sala la Coromina
_Photocall*: Oli en un llum!


El públic, de totes les edats, podrà escollir la foto o el vídeo amb els quals vol interactuar per a crear imatges sorprenents amb la llum. Projectarem les imatges a la pantalla i el públic es podrà situar al davant i fer-se fotos. 

L’objectiu principal és aconseguir que tothom pugui participar activament en la creació d’una fotografia que cada vegada ens sorprendrà. 

Tothom es podrà fer fotos i vídeos amb el seu mòbil ...i si vol compartir-les a les xarxes socials! #firaoliespolla2020

Photocall*De l’anglès photo (foto) i call (trucada). El photocall consisteix en un espai amb un fons que “crida” a la gent per fer-se fotos al seu davant.

a 2/4 de 12, a la plaça del Dolmen
_actuació dels Castellers de Figueres

a les 12 del migdia, sortida de la Fraternal
_Inauguració de la Fira, processó de Sant Sebastià amb els Grallers d'Espolla

a dos quarts d’1, a l’església
_missa solemne cantada, amb la Coral d’Espolla

a les 4 de la tarda, davant de l’església
_21a edició del concurs de llançament de pinyol d’oliva
(consulteu les bases en aquest web)

a les 5 de la tarda, davant de l’església
_ball de l'oli
Comiat de germanor de la Fira

a les 7 de la tarda, a la sala de la Societat La Fraternal
_ball de festa major amb el grup Sharazan

Per una Fira més sostenible
Reduïm al màxim els envasos plàstics. A la parada de l’Associació Cultural Espollenca, coorganitzadora de la Fira,  no donem gots d’un sol ús, ni venem ampolletes d’aigua. L’alternativa és oferir gots reutilitzables i retornables i servir aigua de garrafes... també pots omplir el teu got amb aigua de la font!

_Durant tot el dia a la plaça del Marquès de Camps la parada de l’Associació Cultural Espollenca, coorganitzadora de la Fira, ofereix productes de qualitat, de proximitat i de km.0 per fer un àpat bo i barat, l’especialitat: TORRADA AMB OLI O ALLIOLI I SAUSSISSA
(Saussissa de les carnisseries espollenques Can Tola i Can Salvi; oli, vi i i garnatxa del Celler Cooperatiu d’Espolla; pa cuit al forn de llenya del Forn Josep de Sant Climent; Allioli de l’avia Maria d’Espolla.

_Durant tot el dia a la plaça del Marquès de Camps podeu adquirir LA VERNA, Revista d’Espolla i altres publicacions relacionades amb el poble d'Espolla. Ho trobareu a la parada de l’Associació Cultural la Fraternal Espollenca.
Restaurants recomanats per la Fira:
1_
Restaurant Can Cassoletes
. Cuina del país. Carrer Relliquer, s/n, ESPOLLA. Tel. 972 563 368.
Dijous tancat. www.cancassoletes.net

2_Cafè-Bar la Fraternal. Cuina casolana, tapes. Plaça del Carme, 3. ESPOLLA. Tel. 972 563 004. www.facebook.com/Cafe-Bar-la-Fraternal-176904382670378/

.....a 3km d'Espolla:
3_Restaurant Ca La Maria. Cuina tradicional catalana. Carrer Unió, 5 MOLLET DE PERALADA. Tels. 972 563 382 / 972 545 004. www.restaurantcalamaria.net 

4_Restaurant La Parra. Menú de la Fira. Carrer Espolla, 4. SANT CLIMENT SESCEBES.
Tel. 972 563 909

.....a 8km d'Espolla:
5_El Castell. Cafeteria-Pastisseria. Carrer Sant Joan, 6 (al costal del Casino). PERALADA.
Tel. 972 538 043. www.facebook.com/operaelcastell

6_Restaurant Cal Sagristà. Carrer de la Rodona, 2. PERALADA.
Tel. 972 538 301.

7_Restaurant Can Batlle. Cuina catalana. Plaça de baix, 9 GARRIGUELLA. Tel. 972 530 598 www.turismegarriguella.cat/ca/bars-i-restaurants/can-batlle/

.....a 10km d'Espolla:
8_Restaurant Can Maricanes. Cuina casolana de l'Alt Empordà. Carrer Pompeu Fabra, 1 -VILAJUÏGA.
Tel. 972 531 952
www.facebook.com/Can-Maricanes-806896182762578/

9_Restaurant L'Albera. Cuina casolana i de mercat. Plaça Major, 4. CAPMANY. Tel. 972 549 133. 

.....a 14km d'Espolla:
10_Restaurant Can Pau. Cuina casolana. Carretera GI-601. CANTALLOPS. Tel. 972 554 881

......a 17km d'Espolla:
11_Hotel Empordà. Antiga carretera de França. FIGUERES. Tel. 972 500 562. www.hotelemporda.com/ca/hotel-emporda

FIRA DE L'OLI I L'OLIVERA D'ESPOLLA
Organitzen:
    
 
Col·laboren: