METEOROLOGIA A ESPOLLA

Dades estació d’ESPOLLA 

nºAE059 Servei Meteorològic de Catalunya 

i nº 0421E Agència Estatal de Meteorologia

Cota sobre el nivell del mar 100m

RESUM DEL TEMPS DEL 2023 


Pluges

Podem qualificar de molt nefast el 2023 pel que fa la seva pluviometria, amb només 314,7 litres/m2 a Espolla. Pràcticament ens hem quedat a la meitat de la pluja mitjana normal. Ha resultat ser l’any més sec mai mesurat a Espolla

Un any pèssim per aquest fet i sobretot perquè, del llistat dels 5 anys més eixuts mai enregistrats a Espolla, tres s’han donat consecutivament els últims 3 anys. Això ha acabat d’assecar encara més els aqüífers, pous, rieres, rius, etc i hem acumulat un dèficit molt extrem d’aigua. 

Aquests són els 5 anys mesurats més secs a Espolla (sèrie iniciada el 1998):

                        2023:      314,7 mm

                        2021:      342,9 mm

                        2009:      355,0 mm

                        2007:      398,6 mm

                        2022:      425,4 mm              

Hem continuat amb una tendència sense fi, gairebé durant tots els mesos del 2023, a encadenar anticiclons, o bé fronts atlàntics, amb vents majoritàriament de garbí, ponent o mestral, molt secs i amb poc resultat de pluges, i pràcticament sense cap llevantada. No va ploure en les èpoques en què normalment ho hauria d’haver fet: ni a la primavera ni sobretot a la tardor, les precipitacions no van aparèixer. Sorprenen i molt, mesos com l’octubre i novembre, que només van descarregar 10 litres/m2 de pluja cadascun. Només el febrer va tenir uns dies amb precipitació d’anar fent i abundant, amb llevant; entre el 6 i el 7 de febrer, quan vam rebre 38 litres. 

Curiosament al voltant de l’època més càlida de l’any és quan vam rebre més aigua a Espolla. Les tempestes van ser nombroses durant la primera quinzena de juny. Destaquen xàfecs com els 19 litres/m2 tant el 3 com el 4 de juny, molt irregulars, perquè la del dia 4 va deixar uns 50 litres cap al Pal. Aquesta irregularitat va ser molt acusada aquelles setmanes. Per exemple durant aquell mes, de l’est del nostre terme municipal cap al mar, va ploure-hi ben poc, vam tallar just.

Altres xàfecs notables que vam tenir van ser  els 17 l/m2 del 27 de juliol, amb una gropada molt forta a la nit. Un mes després, entre els dies 26 i 27 d’agost vam recollir 30 litres més en tempestes, i finalment el 15 de setembre vam rebre 39 litres, en una bossa freda amb vent de mar que va donar molta aigua en poques hores. Aquestes pluges al mig de l’any, sobretot les d’abans de l’estiu, són les que van “parar el cop” de la secada més extrema, i van permetre respirar els boscos, plantes, vinyes i oliveres durant un temps.

És curiós com es va capgirar el 2023: el mes més plujós va resultar ser el juny (amb el doble de pluja de la normal), i en canvi l’octubre, que habitualment és quan més aigua rebem, es va quedar amb una desena part de l’aigua que tocaria.

Entre mig de tot aquest llarg període sec que vam començar després del tan plujós 2020, al final només trobem un mes molt generós de pluges,  que regués a base de bé el terme. Aquest mes va ser el març de 2022, quan van caure 180 litres ben repartits, llavors el terreny es va saturar d’aigua i van aparèixer els oblidats reixorts, l’aigua sorgia de sota les pedres. És evident que el canvi climàtic, i segurament sumat a un cicle natural de sequeres mediterrànies, ens està donant una molt mala temporada. Esperem que aquesta inèrcia es trenqui aviat, que el 2024 ens doni si més no un respir. 

Aiguat al Beurat, 12 de juny.

Sant Genís, xàfec a la romeria el 10 de juny.

Neu sobre dels Vilars, 28 de febrer

Temperatures

Secada a banda, el 2023 tampoc no ens ha portat gaire bones notícies pel que fa les temperatures. Ha resultat ser extremadament càlid en el seu conjunt, no rècord absolut com el 2022, però gairebé. La temperatura mitjana anual a Espolla s’ha quedat amb 17,52 ºC, la segona més alta mai coneguda, que també va d’acord amb la temperatura mitjana global a Catalunya, que ha sigut igualment la segona mès càlida mai enregistrada fins ara.  

Cal dir que l’hivern passat va ser prou fred, i tant el gener com el febrer van tenir unes temperatures molt normals. Es van produir algunes glaçades (-1,3 ºC el 27 de gener), enfarinades a cotes baixes de l’Albera els dies 19 i 24 de gener (als 350 m d'alçada), i una nevada important  el 7 de febrer (als 550 m d’altitud), la més notable del 2023, que va tenir força gruix. Cal destacar l’enfarinada que vam rebre el 27 de febrer, amb tramuntana forta, rufaca, torb. La neu va caure al poble mateix transportada pel vent, i va agafar al terra més avall d'Els Vilars i tot. Es van acumular aquella nit 2 centímetres de gruix als 270 m d’alçada, prop d'Els Vilars.

Ara bé, a partir d’aquí, tota la resta del l’any va patir un desbocament cap amunt de la temperatura. La primavera va ser anormalment càlida, però especialment ho va ser la tardor. Van predominar vents de garbí, tramuntana, reescalfats, o bé anticiclons càlids. Sobretot durant l’octubre és quan les temperatures més es van disparar, amb una continuació de l’estiu. Durant aquell mes es va arribar sovint als 28,29 graus ºC, i fins i tot als seus últims dies (23 d’octubre 29,0 ºC). Destaquen també els 26,1 ºC del 13 de novembre, o bé els 23,0 ºC del 22 de desembre, unes temperatures fora de lloc, que no van ser rècord en cada mes corresponent però per poques dècimes de grau. 

Però en altres mesos sí que vam pulveritzar alguns rècords de temperatura máxima absoluta a Espolla:

                        27,9 ºC   el 13 de març

                        42,5 ºC   el 18 de juliol

                        41,2 ºC   el 23 d’agost

En cada mes corresponent no s’havia vist mai una temperatura com aquesta, en la sèrie iniciada el 2003.

L’ Albera nevada, 20 de gener de 2023.

Verdera amb neu a l’Albera, sota el coll de Banyuls, 27 de febrer.

Una menció especial requereix l’estiu. El 18 de juliol ens va entrar una bombolla nord-africana amb vent de garbí reescalfat, que per poques hores va desbocar els termòmetres fins a límits mai vistos, fregant a Espolla els 43 ºC. Tot i que al nostre poble, aquell dia passat el migdia el vent de garbí va girar a una mica més de mar i la temperatura no es va disparar tant com comarca endins. A Figueres es va arribar als 45,4 ºC, amb un vent roent, i a Darnius i Navata fins als 45,1 ºC, uns rècords absoluts a tot Catalunya, mai vistos, ni tan sols cap a les terres de ponent s’ha arribat mai tant amunt.

A l’agost vam tenir una onada de calor del 20 al 24 d’agost. Sobretot durant 3 dies vam estar entre els 39 i els 41 ºC de temperatura, a finals de mes, impressionant. Tot i aquestes temperatures però, la temperatura mitjana de l’estiu no va ser la més alta que mai haguem vist.

Aquest és el llistat de les temperatures mitjanes mensuals del 2023. Al costat dret hi ha la diferència respecte de la seva mitjana normal:

GENER 8,7  graus ºC - 0,3 ºC per sota la normal

FEBRER 9,4 ºC Segons la normal

MARÇ 13,1 ºC +1,3 ºC per sobre la normal

ABRIL 15,7 ºC +1,2 ºC

MAIG 19,3 ºC +1,1 ºC

JUNY 23,6 ºC +1,0 ºC

JULIOL 26,2 ºC +0,9 ºC

AGOST 26,0 ºC +0,9 ºC

SETEMBRE 22,8 ºC +1,3 ºC

OCTUBRE 20,2 ºC +2,3 ºC

NOVEMBRE 13,9 ºC +1,1 ºC

DESEMBRE 11,4 ºC +1,5 ºC

Roger Geli Terradas