Aluevaaliteemani 2022

Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne on huolestettuva. Koronapandemiassa paras tae välttää joutumasta tehohoitoon on ottaa tarjolla olevat ilmaiset koronarokotteet. Näin suojataan ei vaan itseä vaan myös muita ihmisiä. Tavoitteena tulee olla mahdollisimman korkea rokotuskattavuus, jotta terveydenhuollon kantokyky kestää, ja jotta koronasta joskus päästään eroon. Muun muassa Oulun kaupungin sivuilta löytyy ajantasainen ohjeistus rokotteiden otosta.

Koronapandemia on lisännyt entisestään mielenterveys- ja päihdeongelmia. Mielenterveys- ja päihdepalveluita pitää kehittää siten, että niihin pääsee sujuvasti oikea-aikaisesti ilman viivettä. Mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat taakka ei vain ongelmista kärsiville vaan myös heidän omaisilleen. Apua, tukea ja neuvontaa tarvitsevat usein siis myös omaiset. Lisäksi lähisuhde- ja perheväkivallan uhrien tulee saada apua ja tukea viipymättä.

Tein joulukuussa 2013 Oulun kaupunginvaltuustossa valtuustoaloitteen, jossa esitin, että selvitetään mahdollisuus ottaa käyttöön omalääkäri-omahoitaja -järjestelmä terveyskeskuksissa, hyvinvointikeskuksissa ja -pisteissä. Tuolloin tämä valtuustoaloite ei oikein saanut tulta alleen.

Siniset esittivät kannanottonaan 15.10.2021, että hallituksen tulisi ottaa yrittäjäpohjainen perhelääkärimalli perusterveydenhuollon organisointivaihtoehdoksi. Sinisessä mallissa ihmisillä olisi oikeus vaihtaa määräajoin käyttämäänsä nimikkolääkäriään. Lääkärillä pitäisiolla kiinteä toimipaikka, mutta hän voisi myös käydä potilaan kotona, kun tilanne niin vaatii. Yhdellä lääkärillä voisi olla vastuullaan sopiva määrä perheitä. Sinisten ehdottaman kaltainen malli on käytössä useimmissa länsimaissa kuten Saksassa ja Virossa. Sittemmin olemme tyytyväisenä saaneet lukea, miten kyseinen perhelääkärimalli on saanut kannatusta jopa Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa.

Omalääkärimallin, joka on myös perhelääkärimallin ytimenä, etuna on tuttuus potilaan ja lääkärin tuntiessa toisensa. Nykymallissa potilas saa uudelleen ja uudelleen selittää vaivansa aina uudelle kohtaamalleen lääkärille. Kokonaisvaltaisesta potilaan hoitamisesta asiakaslähtöisesti saa vain haaveilla. Tämä on varsin turhauttavaa etenkin potilaalle.

Ennen lääkäri jalkautui jopa potilaansa kotiin tarvittaessa. Miksi tämä on nykyään niin vaikeaa?! Sen sijaan terveyspalvelut tuppaavat vain loittonemaan keskittämisen seurauksena hoitoonpääsyn vaikeutuessa.

Oulussa tulee pystyä myös korjaamaan jo tehtyjä sote-palveluverkon uudistuksia kuten keskustan terveysaseman lopettaminen. Kontinkankaan hyvinvointikeskus on osoittautunut liian mammuttimaiseksi ja kaukaiseksi terveyspalveluiden tuottajaksi Oulun keskustan asukkaille. Lisäksi Oulunsalo tarvitsee jatkossakin niin hammashoitolansa kuin terveysasemansa oulunsalolaisten lähiterveyspalveluiden turvaamiseksi.

Terveyspalvelut mielenterveyspalvelut mukaan luettuna tulee tarjota asiakaslähtöisesti ja kokonaisvaltaisesti lähipalveluna jopa omassa kotona, jotta niihin on helppo hakeutua, kun tarve ilmenee. Tällöin hoito päästään aloittamaan mahdollisimman pian sairauden haittavaikutusten sekä kustannusten jäädessä minimiin.

Suomessa on vallinnut jo vuosia hoitajapula, joka on nyt havaittu konkreettissesti koronapandemian keskellä. Hoitajapulaan on useita syitä. Pääsyynä on hoiva-alan matala palkkaus. Hoitajien palkat pitää korottaa vastaamaan työn vastuuta ja vaativuutta. Lisäksi sote-alan opiskelijoille on alettava maksamaan harjoitteluista palkkaa kuten muiden alojen opiskeijoille.

Palkkauksen korjaamisen lisäksi tarvitaan riittävä hoitajamitoitus myös kotihoitoon. Marinin hallitus antoi joulukuussa 2021 esityksen vanhuspalvelulain kakkosvaiheesta, jossa ei ole kotihoitoon esitetty hoitajamitoitusta. Miten taataan riittävä hoitajamäärä kotihoidossa, jos sitä ei lakiin kirjata?! Ei mitenkään. Uhkana on, että hoitajat siirtyvät esimerkiksi tehostetun palveluasumisen puolelle, jonne laki turvaa riittävän hoitajamitoituksen. Lakiin kirjattu kotihoidon riittävä hoitajamitoitus on ainoa keino taata riittävä hoitajien määrä myös kotihoidossa.

Hoitajapulan korjaamisessa keskeistä on myös töiden eriyttäminen siten, että hoitajat hoitavat ja erikseen palkattu tukihenkilöstö kokkaa, siivoaa ja pyykkää. Sote-henkilöstön työhyvinvointiin tulee panostaa.

Valtakunnallinen linjaus siitä, että yli 75-vuotiaista 92% tulee asua kotona, on osoittautunut kestämättömäksi. Tällä hetkellä omassa kotonaan joutuu asumaan paljon muun muassa muistisairaita, joille parempi paikka asua olisi tehostettu palveluasuminen tai laitos. Näitä yksiköitä on hälyttävästi vähennetty, jota olen aiemmin Oulun kaupunginvaltuutettuna vastustanut. Tuota valtakunnan linjausta pitää muuttaa siten, että ikäihmiset pääsevät turvallisesti asumaan valvotusti, kun aika on. Eritasoisia ikäihmisten palveluasumisen yksiköitä tulee rakentaa lisää, jotta ikäihmiset saavat arvokkaan vanhuuden ja heidän omaisensa voivat nukkua yönsä levollisesti tietäen, että oma ikäihminen on turvassa.

Läheisistään huolehtiville omaishoitajille pitää osoittaa enemmän arvostusta ja heitä on tuettava paremmin. Lisäksi tulee lisätä omaishoitajien vapaapäiviä sekä varmistaa turvallisen sijaishoidon saatavuus ja laatu.

Yhdenvertaiset vammaispalvelut on myöskin turvattava koko maassa. Vammaisten oikeusturvan on toteuduttava yhdenvertaisesti sote-palveluiden saatavuudessa ja saavutettavuudessa.

Anne Snellman

FT, sairaanhoitaja

aluevaaliehdokas nro 407 (sin.)

Oulu


Tässä Sinisten aluevaaliohjelma 2022.