گیاه خواری در کودکان و نوجوانان

بنا به تعریف، گیاه‌خواری رژیم غذایی بر پایه سبزی‌ها، میوه‌ها، غلات و مغزها، و گاهی تخم مرغ و/یا فرآورده‌های لبنی است. امروزه گیاه‌خواری به شکل‌های مختلفی دیده می‌شود و دلایل افراد برای انتخاب این نوع رژیم غذایی متفاوت است.

در کشورهای غربی، حدود 4-2% افراد جامعه گیاه‌خوارند و حذف گوشت، مرغ، و ماهی از رژیم غذایی تعداد فزاینده ای از افراد بزرگسال در کشورهای مختلف جهان دیده می‌شود. هرچند آمار دقیقی از تعداد افراد بزرگسال یا کودکان گیاه خوار در ایران در دست نیست ولی برآورد می‌شود که حدود 2% کودکان در آمریکا، انگلستان، و یا استرالیا گیاه‌خوار باشند. عموما" والدین گیاه‌خوار رژیم غذای گیاهی را برای فرزندان خود نیز انتخاب می‌کنند. مراقبین کودک باید به خاطر داشته باشند که کودک یک فرد بالغ در ابعاد کوچک نیست. اهداف و نیازهای تغذیه ای در کودکان و بزرگسالان متفاوت است و یک برنامه غذایی باید رشد و نمو کافی در آنها را تامین کند.

با این حال، همواره نگرانی ها و سوال‌های متعددی برای این دسته از والدین در مورد اثرات گیاه‌خواری بر روی سلامت فرزندشان وجود دارد از جمله:

_ آیا نوزادان، شیرخواران، کودکان، و یا نوجوانان میتوانند گیاه‌خوار باشند؟

_ آیا رژیم‌های غذایی گیاهی بر روی رشد، تکامل، بلوغ، و ذهن کودکان تاثیر میگذارد؟

_ آیا مادران باردار و یا شیرده میتوانند رژیم غذایی گیاهی خود را دنبال کنند؟

_ کدامیک از انواع رژیم‌های غذایی گیاهی برای کودکان مناسب‌ترند؟

_ منافع و عوارض گیاه خواری برای کودکان و نوجوانان کدام است؟

_ در صورت امکان استفاده از رژیم‌های غذایی، چه نکاتی باید توسط والدین و پزشک معالج آنها رعایت شود؟ آیا باید مراقبت، آموزش، و یا آزمایشهای خاصی برای این کودکان انجام شود؟

منابع علمی بسیار محدود و سوالات زیادی درباره گیاه‌خواری کودکان و نوجوانان وجود دارد. کتاب حاضر سعی دارد تا علاوه بر افزایش آگاهی های پایه خوانندگان در مورد برنامه های غذایی گیاهی به سوالات آنها در مورد این نوع رژیم غذایی پاسخ دهد.

کتاب "گیاه خواری در کودکان و نوجوانان" شامل بخشهای زیر می باشد:

o فصل اول کتاب به معرفی انواع رژیم های غذایی گیاهی و غیر گیاهی میپردازد و

o فصل دوم به محتوای رژیم های غذای گیاهی اختصاص دارد.

o در فصل سوم با اجزای اصلی رژیم های غذایی گیاهی یعنی درشت مغذی ها و ریز مغذی ها آشنا میشوید.

o فصل چهارم در مورد تاثیر گیاه خواری بر جنبه های مختلف رشد و سلامت کودک و

o فصل پنجم در مورد نکات عملی، مشاوره، و راهنمایی های تغذیه ای است.

خواندن این کتاب را به افراد گیاه خوار، والدین کودکان و نوجوانان گیاه خوار، پرستاران، و همکاران پزشک و خصوصا متخصصین اطفال و تغذیه توصیه میکنم. والدین محترم باید توجه داشته باشند که نباید از مطالب این کتاب بدون نظر همکاران پزشک و متخصص برای اقدامات تشخیصی و درمانی خود و یا کودکان و یا سایر افراد استفاده کنند.

دکتر فرمهر ابطحی