درسنامه جامع ایمنسازی بالینی در طب پیشگیری

بطور خلاصه، محتوی بخشهای مختلف کتاب "درسنامه جامع ایمن سازی بالینی در طب پیشگیری" عبارتند از:

o فصل اول: آشنایی با تعاریف و مبانی ایمنی شناسی ایمنسازی و همچنین معرفی انواع واکسن‌ها.

o فصل دوم: مطالب عمومی مربوط به واکسیناسیون کودکان و بزرگسالان.

o فصل سوم: اصول مربوط به نگهداری، آماده سازی، و تجویز واکسن‌ها.

o فصل چهارم: اطلاعات مربوط به فرم‌های منفرد یا توام بیش از 30 واکسن که در ایمنسازی فعال انسان بکار می روند. زیر عنوان هر یک از واکسن‌ها مطالب مربوط به مشخصات عمومی بیماری قابل کنترل با واکسن، همه گیری شناسی بیماری، فرآورده‌ها (محتوای اصلی، افزودنی‌ها، نگهداری، و فرم‌های رایج تولید شده از واکسن)، میزان و طول مدت اثر، موارد استفاده، و نحوی مصرف واکسن، بررسی‌های آزمایشگاهی قبل و پس از تجویز واکسن در موارد لزوم، تداخل اثر واکسن در تجویز همزمان با سایر داروها و یا فرآورده‌های بیولوژیک، و عوارض جانبی، موارد احتیاط یا منع مصرف واکسن شرح داده شده است.

o فصل پنجم: این فصل شامل شرح ایمنسازی غیر فعال، و اطلاعات مربوط به استفاده از پادتن‌ها (ایمیون گلبولینها) و پادزهر ها (آنتی توکسین‌ها) در 12 بیماری عفونی در انسان می‌باشد.

o فصل ششم: در این فصل، ایمنسازی در موارد و گروه‌های خاص مانند نوزادان نارس، بارداری، شیردهی، افراد با نقص ایمنی، بیماری‌های سیستم عصبی، اختلالات انعقادی، ایمنسازی قبل از مسافرت، ایمنسازی پس از تماس با برخی عوامل عفونی، و در مورد استفاده از واکسن‌ها برای پیشگیری از عوارض حملات بیولوژیک توضیح داده شده است.

o فصل هفتم: با توجه به گسترش تولید و دامنه بکار گیری واکسن‌ها، در این فصل به موارد جدید استفاده از واکسن‌ها در بیماری‌های عفونی و غیر عفونی اشاره شده است.

o فصل هشتم: برای اطلاع از آخرین برنامه واکسیناسیون، دستورالعمل ها، و سایر نکات مربوط به ایمنسازی در ایران، فصل جداگانه‌ای به این مطالب اختصاص یافته است.

بعلاوه در قسمت ضمائم کتاب مطالبی در مورد مشخصات واکسن‌ها، مواد افزودنی مهم در واکسن‌ها، برسی و درمان واکنش‌های آنافیالکیتک، جداول مربوط به مقایسه برنامه واکسیناسیون در ایران و برخی دیگر از کشورهای جهان ارائه شده است.

کتاب حاضر با استفاده از آخرین اطلاعات مربوط به ایمنسازی از منابع معتبری مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO)، کمیته ملی مشورتی ایمنسازی کانادا (NACI)، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها در آمریکا (CDC)، انجمن اطفال آمریکا (AAP)، اداره نظارت بر غذا و داروی آمریکا (FDA)، و بسیاری از منابع خارجی و داخلی دیگر گردآوری و تالیف شده است. استفاده از این کتاب را به دانشجویان و دستیاران رشته‌های مختلف پزشکی، پزشکان عمومی، متخصصین و خصوصا" همکاران متخصص اطفال توصیه می‌کنم.

دکتر فرمهر ابطحی