آنفلوانزا: بیماری بدون تغییر با ویروسی در حال تغییر

سرماخوردگی شایعترین بیماری عفونی واگیردار در کودکان و بزرگسالان است که هر ساله تعداد زیادی از افراد به آن مبتلا می‌شوند. بیش از 200 نوع ویروس، از جمله ویروس آنفلوانزا، می‌توانند علائم مشابهی را که در مجموع تحت عنوان سرماخوردگی (flu یا common cold) یا بیماری شبیه به آنفلوانزا (influenza-like illness) خوانده می‌شوند ایجاد کنند. علائم این بیماری عموما" شامل تب، گلودرد، سرفه، عطسه، آبریزش از بینی، درد بدن، سردرد، و گاهی اسهال و استفراغ است که حدود یک هفته طول میکشد و خودبخود بهبود می‌یابد

o کتاب "آنفلوانزا بیماری بدون تغییر با ویروسی در حال تغییر" مجموعه‌ای است از آخرین اطلاعات و راهنمایی‌های مربوط به بیماری آنفلوانزا، از جمله آنفلوانزای فصلی، آنفلوانزا جدید (یا خوکی)، و آنفلوانزای پرندگان که از منابع معتبری چون سازمان بهداشت جهانی (WHO) و مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها در آمریکا (CDC) تهیه شده است. با توجه به گستردگی و همه گیری بیماری، سعی شده تا مطالب به صورتی فراگیر و کاربر پسند برای تمامی افراد جامعه در بخشهای زیر ارائه شود:

o اطلاعات مربوط به مشخصات بیماری از جمله سبب شناسی (اتیولوژی)، همه گیری شناسی (اپیدمیولوژی)، علائم بالینی، عوارض بیماری، و شناسایی گروه‌های پرخطر.

o اطلاعات مربوط به راه‌های تشخیص (بالینی و آزمایشگاهی)، درمان (درمانهای علامتی، و درمانهای اختصاصی با داروهای ضد ویروسی)، پیشگیری از ابتلا و گسترش بیماری (استفاده از ماسک، شستن دست‌ها، قرنطینه، پیشگیری دارویی)، و نکات بهداشتی (تمیز کردن وسایل و سطوح، تهویه اماکن، دفع پسماندها،...).

o راهنمایی‌هایی برای

_ مراکز بهداشتی-درمانی (کارکنان،پرستاران، دانشجویان، پزشکان، و متخصصین)

_ عموم مردم و خانواده ها (والدین، زنان باردار، مادران شیرده، مراقبت از شیرخواران و کودکان)

_ مراکز آموزشی (دانش آموزان، دانشجویان، معلمین، و مسئولین مدارس و مراکز آموزش عالی)

_ سفرهای هوایی (مسافرین، و خدمه پرواز)

_ افراد با بیماریهای زمینه‌ای (ریوی، قلبی-عروقی، کلیوی، نقص یا ضعف ایمنی)

o و بخس ضمائم با تنوعی از خلاصه مطالب، جداول، تصاویر، و پیامهای بهداشتی.

مطالب بالا، خصوصا" قسمتهای مربوط به پیشگیری و نکات بهداشتی، می‌تواند نه تنها برای آنفلوانزای جدید، بلکه برای آنفلوانزای فصلی و اصولا" عفونت‌های حاد تنفسی در تمامی اوقات کاربرد داشته باشند. امیدوارم مطالعه این کتاب و افزایش سطح آگاهی خوانندگان، قدمی در جهت بهبود سطح سلامت و بهداشت جامعه باشد.

دکتر فرمهر ابطحی