ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ

Τα χαρακτηριστικά του δυσλεκτικού παιδιού

ΤΟ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟ παιδί μπορεί να παρουσιάσει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

* Δυσκολία συγκέντρωσης, οργάνωσης. Υπερκινητικότητα ή μεγάλη αδράνεια.

* Άγχος για το σχολείο, υπερευαισθησία, φόβο για αποτυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευκολία στο να αποθαρρύνεται.

* Αρκετά υψηλή ή πολύ χαμηλή αντοχή στον πόνο.

* Ισχυρή αίσθηση της δικαιοσύνης, της ευθύνης και, πολλές φορές, τελειομανία.

* Μπορεί συχνά να παραπονιέται για πονοκεφάλους, ιλίγγους, ή πόνους στο στομάχι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, ιδιαίτερα όταν απαιτείται παραπάνω συγκέντρωση.

* Δυσκολεύεται ν' αντιγράψει από τον πίνακα, να μάθει σειρές ονομάτων, όπως είναι οι μήνες ή οι μέρες της εβδομάδας, δεν μπορεί να μετρήσει τους αριθμούς σωστά ή αντίστροφα. Διαβάζει τους δίφθογγους ξεχωριστά.

* Μοιάζει σαν να έχει δυσκολία με την όρασή του, ενώ οι εξετάσεις του δεν δείχνουν πρόβλημα.

* Πιάνει περίεργα το μολύβι του και συνήθως έχει δυσανάγνωστο γραπτό.

* Δεν μπορεί να λέει την ώρα, να διαχειρίζεται το χρόνο σωστά, δυσκολεύεται στην εκμάθηση διαδοχικών πληροφοριών.

* Στην αριθμητική δυσκολεύεται με τα προβλήματα και αργότερα με την άλγεβρα ή τα ανώτερα μαθηματικά.

* Πολλές φορές μπορεί να ξέρει τις απαντήσεις, αλλά δεν μπορεί να τις αποτυπώσει στο χαρτί.

* Στην ομιλία, μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του, δεν χρησιμοποιεί τις κατάλληλες φράσεις για να περιγράψει τις ιδέες του.

* Οι σκέψεις του έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους εικόνες, αισθήσεις και συναισθήματα, καθόλου λέξεις, ήχους.

* Η αντίληψή του μπορεί να είναι γρήγορη, να κάνει εύστοχες και έξυπνες παρατηρήσεις, να έχει ιδιαίτερα ορθή κρίση και να βγάζει λογικά συμπεράσματα από μικρή ηλικία.

* Μπορεί να είναι άριστος στις τέχνες, τον αθλητισμό, τους υπολογιστές και την τεχνολογία, τη μηχανολογία, τις χειρονακτικές εργασίες και να εμφανίζει έναν εξαίσιο προφορικό λόγο.

* Έχει καταπληκτικό χιούμορ, πλούσια φαντασία, συνδυαστική ικανότητα και επινοητικότητα, καινοτομία στη σκέψη.

* Έχει εξαιρετική μνήμη σε πράγματα που έχει ζήσει, σε όσα δηλαδή έχουν συμβεί στην πράξη. Θυμάται πρόσωπα, μέρη και καταστάσεις.

Τι είπαν για το πρόβλημά τους οι μεγαλύτεροι δυσλεκτικοί…

ΤΙ ΕΙΠΑΝ για το πρόβλημά τους ορισμένοι από τις μεγαλύτερες διάνοιες και προσωπικότητες της ανθρωπότητας:

Albert Einstein: «Οι δάσκαλοί μου έλεγαν ότι... είμαι διανοητικά αργός, ακοινώνητος, και "χαμένος" στα ανόητα όνειρά μου..».

Thomas Edison: «Οι δάσκαλοί μου έλεγαν ότι το κεφάλι μου είναι κλούβιο. .. Ο πατέρας μου νόμιζε ότι ήμουν ηλίθιος, και σχεδόν πείστηκα ότι ήμουν».

Leonardo da Vinci: «Θα πρέπει να προτιμάτε έναν καλό επιστήμονα χωρίς λογοτεχνικές δυνατότητες από έναν εγγράμματο χωρίς επιστημονικές δεξιότητες».

Winston Churchill: «Οι σχολικές ημέρες μου μ’ είχαν αποθαρρύνει αρκετά. Δεν ήταν ευχάριστο να αισθάνεσαι εκτός τάξης κι ότι είσαι τόσο πίσω στην αρχή του αγώνα».

Agatha Christie, η μεγαλύτερη σε εμπορική επιτυχία συγγραφέας όλων των εποχών: «Το γράψιμο και ο συλλαβισμός ήταν πάντα τρομερά δύσκολα για μένα. Οι επιστολές μου ήταν χωρίς την πρωτοτυπία. Ήμουν εξαιρετικά κακή ορθογράφος και έχω παραμείνει έτσι μέχρι σήμερα».

Richard Branson, επιχειρηματίας, ιδρυτής των Virgin enterprises: «Σε ηλικία οκτώ ετών δεν μπορούσα ακόμα να διαβάσω. Σύντομα κατέληξαν να με χτυπούν μια - δυο φορές τη βδομάδα επειδή έκανα κακή εργασία ή επειδή μπέρδευα τις ημερομηνίες από τις μάχες».

Stephen J. Cannell, σεναριογράφος, παραγωγός & σκηνοθέτης: «Ήμουν ο πιο χαζός στην τάξη μου. Αυτό δεν μου άφησε ποτέ περιθώρια να προσπαθήσω για την τελειότητα, έτσι ήμουν ευτυχής γράφοντας για να διασκεδάσω τον εαυτό μου. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος ν’ αρχίσει κανείς».

Gary Chapman, συγγραφέας - σεναριογράφος: «Δεν ήμουν καθόλου καλός στο σχολείο. Ήμουν δυσλεκτικός, αλλά χωρίς κανείς να το ’χει διαγνώσει. Παρακολούθησα τη θεραπευτική τάξη κι απέτυχα σ’ όλα εκτός από την τέχνη».

Cher, ποπ σταρ και ηθοποιός: «Δεν διάβασα ποτέ στο σχολείο. Είχα πραγματικά κακούς βαθμούς σε μερικές τάξεις, λίγο καλύτερους σε άλλες. Στη δευτέρα λυκείου απλώς εγκατέλειψα. Το σχολείο ήταν πραγματικά δύσκολο. Σχεδόν όλα όσα μάθαινα, έπρεπε να τα μάθω με το άκουσμα. Οι δάσκαλοι μού έλεγαν ότι μπορούσα να τα καταφέρω αλλά δεν προσπαθούσα αρκετά».

Dr Simon Clemmet, ο Άγγλος επιστήμονας που ανέλυσε την ένωση άνθρακα που βρέθηκε σε μετεωρίτη από τον Άρη. Είχε τη ταμπέλα του "αργού" στο σχολείο μέχρις ότου διαγνώστηκε με δυσλεξία. Σε ηλικία 11 χρόνων πήρε χαμηλό βαθμό σε σχολική έκθεση για την επιστήμη, ενώ στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι είχε περιθώρια βελτίωσης στα μαθηματικά. Δεν γράφει ούτε μια επιστολή χωρίς τον ορθογραφικό έλεγχο του υπολογιστή του. Στέλνει συχνά με φαξ τα επιστημονικά έγγραφά του στον πατέρα του στην Αγγλία για να διορθώσει τα ορθογραφικά του λάθη.

Tom Cruise, ηθοποιός: «Η παιδική μου ηλικία ήταν εξαιρετικά μοναχική. Δεν είχα πολλούς φίλους. Ήμουν δυσλεκτικός και πολλά παιδιά με κορόιδευαν. Εκείνη η εμπειρία μ’ έκανε να κλειστώ στον εαυτό μου γιατί μαθαίνεις σιγά - σιγά να αποδέχεσαι σιωπηρά την κακομεταχείριση και τον εμπαιγμό. Έπρεπε να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να συγκεντρώνω την προσοχή μου. Έγινα πολύ οπτικός κι έμαθα πώς να δημιουργώ διανοητικές εικόνες για να αντιλαμβάνομαι αυτά που διάβαζα».

Ronald Davis, Αμερικανικός συγγραφέας του βιβλίου «Το δώρο της δυσλεξίας» και εκατομμυριούχος: «Στην ηλικία των 12 θεωρήθηκα διανοητικά καθυστερημένος. Σε ηλικία 38 ετών μπορούσα να σημειώσω 169 στο τεστ του δείκτη νοημοσύνης αλλά δεν μπορούσα να διαβάσω έναν κατάλογο εστιατορίου. Αυτό που ένας μέσος άνθρωπος θα διάβαζε σε πέντε λεπτά εμένα μου έπαιρνε μια ώρα».