Χτίζοντας Γέφυρες Επικοινωνίας μεταξύ Σχολείου, Μαθητών και Οικογένειας. Ο Ρόλος της Ε.Δ.Ε.Α.Υ στην Υποστήριξή τους.

Ημερομηνία δημοσίευσης: Mar 12, 2019 9:9:12 AM

Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται, δεν έρχεται σε επαφή μόνο με τα μέλη της οικογένειάς του (γονείς, αδέρφια), αλλά εμπλέκεται και σε άλλα μικροσυστήματα, όπως ο παιδικός σταθμός, οι συμμαθητές του και μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο συμμετέχει σ’ ένα ευρύτερο αριθμό μικροσυστημάτων, όπως για παράδειγμα οι αθλητικοί σύλλογοι, το σχολείο, η ομάδα των συνομηλίκων, κ.ά.

Επομένως, για να κατανοήσουμε πλήρως την ανάπτυξη του παιδιού είναι απαραίτητο να μελετηθεί ως ένα μέλος του ευρύτερου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εντάσσεται, αναπτύσσεται και αλληλεπιδρά.

Μια σχολική τάξη με τους Μαθητές, τις Οικογένειές τους και τους Εκπαιδευτικούς αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους του ίδιου συστήματος οι οποίοι βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση με αποτέλεσμα κάθε αλλαγή σε κάποιο μέλος του συστήματος να επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα.

Κάτω από το πρίσμα αυτής της ανάγκης για συνεργασία όλων των παραπάνω συνδετικών κρίκων (Οικογένειας- Μαθητών- Σχολείου) πραγματοποιείται στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στις 18/3/2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 μ.μ. η ενημέρωση - συζήτηση με θέμα: «Χτίζοντας Γέφυρες Επικοινωνίας μεταξύ Σχολείου, Μαθητών και Οικογένειας. Ο Ρόλος της Ε.Δ.Ε.Α.Υ στην Υποστήριξή τους ».

Εισηγητές: Σπυρίδων Ίτσιος, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής - Όλγα Μακρή, Ψυχολόγος - Απόστολος Νικόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός.

Στη συνάντηση αυτή οι συμμετέχοντες θα προβληματιστούν για τα ακόλουθα:

· Πως συμβάλλουμε στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας; Ποιός ο ρόλος της Οικογένειας στην κατανόηση και διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τους Μαθητές;

· Πότε πρέπει να ανησυχήσει η Οικογένεια για ζητήματα μαθησιακά, συμπεριφοράς κ.α;

· Ποιος ο ρόλος των εμπλεκόμενων σε σχέση με πιθανές μαθησιακές δυσκολίες;

· Πώς μπορεί το Σχολείο να βοηθήσει το μαθητή;

· Ποιος ο ρόλος της Ε.Δ.Ε.Α.Υ στην κατανόηση και υποστήριξη ζητημάτων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ποικίλων ζητημάτων που αφορούν τους Μαθητές;

Ας μη λησμονούμε πως :

«Το να είσαι Διευθυντής/ Εκπαιδευτικός/ Γονιός-

Δε σημαίνει να είσαι ένας τέλειος άνθρωπος…

Σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου…

Συνταγές δεν υπάρχουν,

γιατί δεν υπάρχει μια μοναδική αλήθεια!

Την αλήθεια τη φτιάχνουμε όλοι μαζί!»