Vakken

Eerste graad

Podiumbad

Wil je proeven van Muziek, Woordkunst-Drama en Dans? En dit allemaal tegelijk in 1 wekelijks lesuur? Op een speelse manier leer je muziek en kleine instrumenten ontdekken, zingen, verhaaltjes vertellen, kleine scènes maken, bewegen, ...


Tweede graad

Woordatelier

Zelf toneelscènes maken en aan de slag gaan met verhalen, gedichten, dialoogjes,… Creatief omgaan met articulatie, uitspraak, ademhaling en houding. 

Derde graad jongeren

Woordlab 

Kruip in de huid van een personage en ontdek hoe je met je stem en lichaam emoties kan uiten. Bedenk scènes vanuit verschillende speelstijlen en leer hoe je een publiek kan meenemen naar een verbeelde ruimte of tijd.  Ga aan de slag met verhalen, monologen en poëzie. Sta op een podium en onderzoek je spreektechniek in spel- en verteltheater. 

Derde graad volwassenen

Speltheater

Maak kennis met theaterteksten en leer je eigen tekstmateriaal bij elkaar te improviseren.  Ontwikkel je eigen spelvaardigheden, leer personages ontwikkelen en werk hiervoor op de vloer samen met anderen. Naast het spel, is er ook aandacht voor de vormgeving ervan (kostuum, grime, decor, muziek, …). 

Storytelling

Maak kennis met een breed scala aan tekstmateriaal (o.a. poëzie, proza, columns, verhalen). Analyseer teksten en ontdek hoe je deze met een grote zeggingskracht kan overbrengen op een publiek. Ga op zoek naar creatieve vormen en breng je eigen tekst echt tot leven. 

Spreken en Vertellen

Verwerf een vlotte en correcte spreektaal, onderzoek je presentatietechnieken en leer je communicatie af te stemmen op een doelpubliek. Naast technische training, werk je vooral via creatieve spreekvormen: van discussie tot telefoongesprek, van rondleiding tot academische redevoering. 

Woordstudio

Ontwikkel een aangename en correcte spreektechniek, onderzoek je non-verbale lichaamstaal en vergroot je taalgevoeligheid. Geef aandacht aan je techniek terwijl je creativiteit en expressie geprikkeld wordt via diverse spreek- en spelsituaties. 

Dramastudio

Improviseer, fantaseer en verken het authentiek vertolken van emoties, het samen spelen met tegenspelers voor een publiek en het omgaan met de regels en gebruiken van het theater.  Laat het publiek meegenieten van je vertolkingen. 

Vierde graad

Dramalab

Bezoek theatervoorstellingen en bekijk theatervormen in een ruimere context. Maak kennis met andere kunstvormen als inspiratiebron voor een eigen creatie en zoom in op hoe kunstenaars nu precies te werk gaan.  

Theater

Maak kennis met theaterteksten en leer je eigen tekstmateriaal bij elkaar te improviseren.  Ontwikkel je eigen spelvaardigheden, leer personages ontwikkelen en werk hiervoor op de vloer samen met anderen. Naast het spel, is er ook aandacht voor de vormgeving ervan (kostuum, grime, decor, muziek, …). 

Verteltheater - Stemregie

Maak kennis met een breed scala aan tekstmateriaal (o.a. poëzie, proza, columns, verhalen). Analyseer teksten en ontdek hoe je deze met een grote zeggingskracht kan overbrengen op een publiek. Daarbij ga je op zoek naar creatieve vormen om de tekst echt tot leven te brengen. 

Spreken en  Presenteren

Verwerf  een vlotte en correcte spreektaal, onderzoek je presentatietechnieken en leer je communicatie af te stemmen op een doelpubliek. Naast technische training, werk je vooral via creatieve spreekvormen: van discussie tot telefoongesprek, van rondleiding tot academische redevoering. 

Kortlopende studierichtingen

Schrijven/Literaire facetten

Stel… In je hoofd kookt soms een wereld over, die over je schouders en je armen naar je handen druipt, door je vingers naar je blad, of je schrift, of je pc. Stel… Je wil verbeelden, scheppen, verkennen. De taal beheersen en zinnen temmen. Met ritme en klank spelen, genres en stijlen. Stel… Je wil jouw wereld vatten in woorden, en je verdiepen in wat uit het hoofd van anderen is gekomen.  Dan… is de opleiding schrijven aan de SAMWD Zottegem helemaal iets voor jou!

Een schrijfopleiding, zonder je honger te stillen, maar wel met het doel die te kanaliseren en in te zetten. Op de magnifieke site van het Kasteel van Egmont, in de stedelijke bibliotheek, ga je drie jaar lang aan de slag met eigen werk. We zoeken je hoogstpersoonlijke vertelstem aan de hand van concrete schrijfopdrachten, gaan na hoe je een tekst kan opbouwen, we experimenteren met spanningsbogen en spelen met personages. Alle tekstvormen komen aan bod, van kortverhalen over poëzie tot columns, met slechts drie basisvereisten: de verwondering, de werklust en de honger. Samen kannibalen.

Literatuurgeschiedenis

“Vertel mij, Muze, over de wrok.” Met dat simpele zinnetje van Homeros begint, zo wordt aangenomen, de westerse verteltraditie. De literatuur. We zijn ondertussen meer dan drieduizend jaar verder. De literatuur bestaat nog steeds, en dat zinnetje ook. Waarin schuilt de kracht ervan? Waarom lezen en schrijven we? Hoe is de literatuur geëvolueerd? Wat vertelt ze over tijdsgeest en samenleving? Heeft ze vandaag nog een impact?

In literatuurgeschiedenis zoek je een antwoord op die vragen en krijg je een overzicht, telkens vertrekkend vanuit primair tekstmateriaal.

Het zinnetje van Homeros toont bovendien aan hoe theater, beeldende kunst en literatuur verbonden zijn: in het vertellen. Literatuur, podiumkunsten en beeldende kunsten vertellen samen het verhaal van onze menselijke neiging om te vertellen. Niet per se over de wrok, maar wel over mensen.