SAMWeeDeetje

Graag geven wij jullie in deze nieuwsbrief wat meer informatie over:

- melden afwezigheden

- SAMWD tweedehands

- het afsluiten van de inschrijvingsperiode

- doorlichting in SAMWD

- onze nieuwe vleugelpiano

- onze 2de Apero Klassiek

- onze nieuwe Kunstkuren

- data Filiaalvoorstelling Oosterzele en Project 4de graad


Melden Afwezigheden

Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming heeft de regelgeving rond afwezigheden in het Deeltijds Kunstonderwijs aangepast. Ook onze academie valt hieronder.

Wij vragen daarom om de afwezigheden van de leerling steeds te melden en indien mogelijk van een attest te voorzien. Dit kan via dit formulier op onze website. Daar vind je ook de regelgeving van het ministerie.

SAMWD Tweedehands

Vanaf nu heeft onze academie een facebookgroep SAMWD Tweedehands. Deze groep werd opgericht om elkaar een handje te helpen en op een eerlijke manier tweedehands spullen te verkopen. Wil je zelf een instrument, muziekboek, danstenue,... aanbieden of ben je zelf op zoek? Dat kan met SAMWD Tweedehands. Op de pagina zelf kan je het lidmaatschap aanvragen. Dit lidmaatschap dient eerst te worden goedgekeurd door één van de beheerders/moderators.


1047 leerlingen ingeschreven in SAMWD Zottegem

Dit schooljaar volgen 1047 leerlingen les in de Stedelijke Academie Muziek Woord en Dans. Dat is een stijging met zo'n 20 leerlingen: 769 leerlingen volgen muziek, 123 leerlingen volgen woordkunst-drama en 217 leerlingen volgen ballet en/of hedendaagse dans. Het pedagogisch team telt 50 leerkrachten.


Doorlichting SAMWD Zottegem in de week van 14 november 2022

In deze week krijgen we het bezoek van 2 inspecteurs in onze academie. Zij zullen bekijken hoe het eraan toegaat in SAMWD Zottegem. Vanuit het referentiekader voor onderwijskwaliteit zullen zij een dialoog aangaan met ons academieteam, ouders, leerlingen ....

Via gesprekken, locatiebezoeken en bevragingen onderzoeken zij onze kwaliteitsontwikkeling en onze interne kwaliteitszorg. Ook aan ouders en leerlingen zal gevraagd worden om deel te nemen aan een online bevraging. Hierover krijgt u binnenkort meer nieuws.


Nieuwe vleugelpiano in de Firmin Bogaertstraat

De SAMWD zet stevig in op het vernieuwen van het didactisch materiaal. De voorbije jaren werd veel aandacht besteed aan de afdeling Woordkunst-Drama (nieuwe verlichting, vloer en theaterdoeken) en aan de slagwerk- en blazersklassen. Dit schooljaar werd geïnvesteerd in een nieuwe vleugelpiano. De levering van dit instrument was op zijn minst spectaculair te noemen.


Apero Klassiek met bODEM op 13 november 2022

bODEM kiest resoluut voor hoogwaardige kamermuziekvibes gedreven door een grote overgave. Geworteld in de traditie streeft het trio naar puurheid en eerlijkheid binnen het gevestigde repertoire. Met een eigentijdse blik stelt bODEM zijn uitvoeringspraktijk en relevantie in vraag.

Parallel aan de uitvoering van monumentale werken geven ze een rijke voedingsbodem aan nieuwe muziek.


€12, €8 (-18) / Locatie: Congregatiekapel, Kasteelstraat 30, Zottegem

Klik hier om tickets te reserveren

Kunstkuur zorgt voor nieuwe samenwerking tussen SAMWD Zottegem en vrije basisscholen uit Oosterzele

Kunstkuur is een Vlaams subsidieproject waarbij het traditionele onderwijs samenwerkt met het deeltijds kunstonderwijs. Onze academie heeft 2 nieuwe kunstkuren in de wacht gesleept vanaf dit schooljaar. Daarvoor werken we samen met twee Oosterzeelse scholen, Vrije Basisschool (VBS) Scheldewindeke en De Appelaar in Oosterzele. Het doel is te komen tot een kruisbestuiving tussen beide onderwijsvormen, met de focus op de leerdoelen van het basisonderwijs.

Kunstkuur wil kunst en cultuur binnen de basisschool versterken. Drie jaar lang werken leraren muziek, woordkunst-drama en dans van de academie in co-teaching met leerkrachten uit het basisonderwijs rond taal. Ze bereiden de taallessen samen voor, elk vanuit hun eigen kennis en ervaring.

De focus ligt op het behalen van de eindtermen voor de taalvakken, zoals bijv. begrijpend lezen, spreken en schrijven,… Nieuw is de creatieve inbreng van de kunstleerkracht door onder andere woordkunst-drama, muziek en dans te gebruiken. Op die manier kunnen leerlingen vernieuwend en creatief omgaan met taal en brengen ze het leren naar een grondiger en dieper niveau.

In beide scholen zijn de kunstleerkrachten zeven uur per week aanwezig. Naast leerlingen creatief in contact brengen met taal, verrijkt het Kunstkuurproject ook de werking van de academie. Kunstleerkrachten leren om te gaan met diversiteit, inclusie en leerproblemen. Die kennis nemen ze mee in hun eigen lessen. De leerkrachten uit het basisonderwijs willen dan weer muzisch creatieve ideeën opdoen en leren van de collega's van de academie.

Via de wisselwerking binnen kunstkuur wil SAMWD Zottegem ook meer kinderen naar het deeltijds kunstonderwijs leiden. Naast de nieuwe Kunstkuren, heeft de SAMWD ook 2 kunstkuren die al langer lopen in een samenwerking met de Bernadetteschool in Grotenberge en de GO! Basisschool Graaf van Egmont.


Data Filiaalvoorstelling Oosterzele en project 4de graad

Op vrijdag 25 november 2022 om 19u30 vindt onze Filiaalvoorstelling plaats in de Sint-Gangulfuskerk te Oosterzele (dorp). Heel wat leerlingen uit het Filiaal Oosterzele zullen dan op de planken staan met Muziek, Woord en Dans. Meer info volgt binnenkort.


Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart 2023 vindt in GC De Kluize in Oosterzele ons domeinoverschrijdend project plaats. Onze gevorderde leerlingen uit de 4de graad stellen dan onze Muziek, Woord- en Dansafdeling in de kijker met een wervelende voorstelling. Noteer deze datum alvast in uw agenda want: niet te missen!