Vierailu Opetus- ja kulttuuriministeriöön 28.11.2022

Sain mahdollisuuden vierailla Opetus- ja kulttuuriministeriössä tapaamassa opetusneuvos Minna Polvista ja eritysiasiantuntija Minna Öhmania yhdessä toisten oppilaanohjauksen hanketyöntekijöiden kanssa 28.11.2022. Kerroimme kukin oman alueemme hankkeen tuloksista ja toimintatavoista. Toimme esille myös suuren huolemme sen suhteen, miten eri kunnissa toteutetaan oppilaanohjausta ja miten oppilaanohjaukseen on resurssoitu. Meitä huolestutti erityisesti pienten kuntien oppilaanohjauksen tilanne ja se, miten tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus saavuttaa sitä tarvitsevat nuoret. Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus on tarkoitettu aloitettavaksi jo 8.luokalla ja sen painopiste on jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tuki, jatko-opintovalmiuksien kehittäminen ja ohjaaminen oppilaalle sopiviin jatko-opintoihin. Se sisältää henkilökohtaista ja muuta ohjausta kuten pienryhmäohjausta ja tutustumisia jatko-opintoihin ja teho-TETiä. Opinto-ohjaaja määrittää teho-ohjauksen tarpeen.


Tapaamisessa tuli esille myös vaihtoehtoiset koulutusmallit ja niistä saadut hyvät onnistumisen kokemukset kuten teho-TET ja Teppo-toiminta (työelämäpainotteinen perusopetus). Yhteiskunnan muutosten myötä ja perusopetuksessa tapahtuneiden muutosten vuoksi on ensiarvoisen merkityksellistä kokeilla oireilevien nuorten ja myös koulussa hyvin pärjäävien nuorten kanssa erilaisia opetus- ja ohjausmenetelmiä, jotta nuoret saisivat onnistumisen kokemuksia ja uskoa omaan pärjäämiseen ja selviytymiseen arjessa.

Tässä kuvassa oppilaanohjauksen kehittämishankkeiden hanketyöntekijät Opetus- ja kulttuuriministeriössä 28.11.2022 vasemmalta alkaen: Marika Mäki-Laurila, Titta Laitinen, Eeva Rantanen, Tanja Turkia, Mari Nilsen, Heli Vatanen, Sanna Sarapik, Sinikka Kuukasjärvi-Kanto ja Piia Kummola.