Hankkeen kuvaus

Hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja siinä ovat mukana Rovaniemen kaupunki, Lapin yliopiston harjoittelukoulu, Ranua ja Kittilä. Hankkeessa työskentelee kaksi hanketyöntekijää, jotka ovat koulutukseltaan opinto-ohjaajia. Elina Pehkonen aloitti hanketyön elokuussa 2021 ja tammikuussa 2022 työparina aloitti Sinikka Kuukasjärvi-Kanto. Lapin yliopiston harjoittelukoulusta mukana on opinto-ohjaaja Sari Ylinampa.

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja vahvistaa opinto-ohjauksen toteutumista ja toimintatapoja, erityisesti tehostettua oppilaanohjausta. Varmistaa henkilökohtainen, oppijan tarpeisiin sovellettu ohjaus tunnistamalla ja nimeämällä oppilaan vahvuuksia, taitoja ja osaamista. Samalla kehitetään nivelvaiheyhteistyötä erityisesti toisen asteen, oppilashuollon sekä nuorisopalveluiden kanssa tehostetun henkilökohtaisen ohjauksen ja -tuen osalta oppivelvollisuusiän noston mukana tulevat haasteet huomioiden.

Lisäksi vahvistetaan koulutuksellista tasa-arvoa tekemällä työelämän ja jatko-opintojen mahdollisuudet näkyviksi kaikille, erityisesti maahamuuttajataustaisten ja muuten heikommassa asemassa olevien oppilaiden osalta. Avarretaan sukupuoleen ja taustaan sidottuja uramahdollisuuksia. Kehitetään tulevaisuusohjausta ja tulevaisuuden työelämätaitoja.

Hankkeessa vahvistetaan perusopetuksen "koko koulu ohjaa" –ajattelua järjestämällä täydennyskoulutuksia, verkostotapaamisia ja infoja. Hanketyöntekijät ovat tarvittaessa kentällä olevien opinto-ohjaajien tukena ja apuna tehostetun oppilaanohjauksen ohjaustoimien toteutuksessa.

Elina on iloinen siitä, että ohjaustyö nähdään tärkeänä ja oppilaanohjausta vahvistettiin oppivelvollisuuden laajentumisen myötä. Hanke tarjoaa mahdollisuuden aidosti pysähtyä ja tarkastella olemassa olevia käytänteitä ja rakenteita, välillä kyseenalaistaenkin. Olennainen osa työtä on verkostoituminen ja eri toimijoiden yhteensaattaminen. Elina haluaa omalla työpanoksellaan viedä ajatusta yhteistyöstä vahvemmin kohti yhteistä työtä. Elina on siirtynyt 1.8.2022 alkaen lukion laatu- ja saavutettavuushankkeeseen, mutta tekee yhteistyötä tämän hankkeen kanssa mm. seuraavien aiheiden osalta: TUVA, lukiokurkkaus, tiedonsiirron kehittäminen peruskoulusta toiselle asteelle, TET-tori.


Sinikka on ikuinen oppilaanohjauksen kehittäjä ja ns. "koulutushamsteri". Hän on käynyt opo-koulutuksen lisäksi ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi, ART-ohjaajaksi, fasilitaattoriksi, joka käyttää LEGO Serious Play for Positive Psychology -menetelmää ohjatessaan työpajoja. Suuri palo hänellä on kehittää TEHO-ohjausta pienryhmäohjauksen keinoin ja saada koko koulun väki toimimaan ratkaisukeskeisen ohjausvuorovaikutuksen avulla oppilaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Sinikan missiona on, että jokainen nuori tulee kuulluksi ja jokaiselle nuorelle löytyy sopiva jatko-opintopaikka. "Aina on toivoa, aina on vaihtoehtoja" ja "Vierivä kivi ei sammaloidu" ovat Sinikan viljelemiä lauseita.