Pohjoista Puhuria ohjaukseen -päätösseminaari 16.12.2022

Santa's Claus hotellissa Rovaniemellä pidetyssä päätösseminaarissa saimme aluksi kuulla nuorten ajatuksia siirtymästä toiselle asteelle, upeita kuulumisia niin peruskouluissa toteutetuista oppilaanohjauksen kehittämistoimista kuin myös Asteelta toiselle- hankkeen ja Lukiohankkeen kuulumisista. Tunnelma oli nimensä mukaisesti pohjoista puhuria ohjaukseen puhaltava ja osallistujia innoittavasti sykähdyttävä tapahtuma. Yhteisessä työssä punaisena lankana välkkyi lappilaisten nuorten parhaaksi tehtävä ohjaustyö, jossa jokaisella kohtaamisella, pienelläkin sellaisella, on valtava merkitys. Osallistujia oli yhteensä 50 hankkeessa mukana ollutta toimijaa. Kiitän hankkeessa mukana olleita toimijoita loistavasta yhteistyöstä. Kiitoset myös kaikille esiintyjille ja päätösseminaariin osallistuneille!

"Hyvvää yritethään , mutta priimaa pukkaa! "

Ystävällisin terveisin hanketyöntekijä, opinto-ohjaaja Sinikka Kuukasjärvi-Kanto

Pohjoista puhuria ohjaukseen päätösseminaari 16.12.22 (7) (1).pdf

Pohjoista Puhuria ohjaukseen-hankkeen päätösseminaarin ohjelma, hankkeen tulokset ja kehittämisideat.

Jussi Kainulainen avaamassa tilaisuutta.jpg

Rovaniemen kaupungin opetuspäällikkö Jussi Kainulainen avasi tilaisuuden.

opiskelijat keskustelemassa siirtymästä.jpg

Opiskelijat kertomassa näkemyksiään siirtymästä perusasteelta toiselle asteelle. Mukana opiskelijoita Ounasrinteen peruskoulusta, Lapin koulutuskeskus Redulta ja Lyseonpuiston lukiosta. Keskustelun pohjana oli koonta Lapin yliopiston harjoittelukoulun tukioppilaiden ajatuksista siirtymävaiheesta toiselle asteelle syksyllä 2022.

Voimakehä Napapiirin yläkoulussa.jpg

Napapiirin yläkoulun oppilaanohjaajat Anne Mutka ja Minna Laakso kertoivat Voimakehä® -menetelmän käytöstä oppilaiden pienryhmäohjauksessa.

Päivi Torrvinen Ranua.jpg

Ranuan lukion ja yläkoulun opinto-ohjaaja Päivi Torvinen esitteli omassa ohjaustyössään Voimakehä®-menetelmän käyttöä. Lisäksi hän kertoi luoneensa Mun juttu-menetelmästä netissä tehtävän version nimellä Kartta tulevaisuuteen.

Asteelta toiselle Nina ja Katja.jpg

Lapin koulutuskeskus Redun Tuva-opettaja Nina Siipola ja Asteelta toiselle-hankkeen hankekoordinaattori Katja Paasivirta kertoivat Tuva-opiskelijoiden parissa kehitetyistä ryhmäyttämistoimista, joihin kuului mm. eläinavusteinen ohjaustyö. Katjalla oli ollut mukana ryhmäytymistuokioissa oma koira Tilda, jolla oli ollut selkeästi tunnelmaa vapauttava merkitys. Tilda toi tutustumisiin turvallisuutta ja empatiaa luovan tunnelman.

lukiohanke.jpg

Lukiohankkeen projektityöntekijät Heli Karjalainen ja Elina Pehkonen puolestaan kertoivat hankkeessa tähän asti toteutetuista ohjaustoimista, joita olivat mm. opiskeluretriittien järjestäminen opiskelijoille, perjantaiporinat hankkeessa mukana oleville opoille ja erityisopettajille, Tuva-esittelymateriaalien tuottaminen, ryhmänohjauksen kehittäminen peda-tiimin kanssa, nuorten palvelut Rovaniemellä -mallinnus, materiaalipankki hankelukioille, korkeakouluviikko -malliin tutustuminen, lukiopaja LUPA -malliin tutustuminen.


PHOTO-2022-12-16-13-54-08.jpg

Seminaarin lopuksi oppilaanohjauksen kehittämishankkeen hanketyöntekijä Sinikka Kuukasjärvi-Kanto otti muutaman noston hankkeen tuloksista ja kehittämisideoista. Esitys löytyy kokonaisuudessaan Pohjoista Puhuria ohjaukseen diaesityksestä. Lopuksi saimme nauttia maukkaasta joululounaasta Santa's Claus hotellissa.