Personeel en organisatie

Onze visie op personeel en organisatie: de onderwijsgevenden centraal

De leerkracht en het onderwijsondersteunend personeel in de klas, zijn de spil en de kritische succesfactor binnen het onderwijsleerproces. Deze cruciale rol bestaat uit kennis (IQ) en sociaal/emotionele inzichten en vaardigheden (EQ). Om, duurzaam, een topprestatie te kunnen leveren is vitaliteit van groot belang (FQ). Op zingevingsniveau kan de SQ worden toegevoegd die staat voor passie, drive, spiritualiteit en (openbare) identiteit.

Zoals eerder aangegeven, stelt Primo het onderwijspersoneel centraal, Personeel dat zich pro-actief opstelt en werkt in een professionele cultuur met erkende ongelijkheid. Zonder werkdruk, in een goed georganiseerde organisatie, waar hij of zij zich bezighoudt met lesgeven en leren. Een omgeving waar leiderschap wordt getoond en duidelijke keuzes worden gemaakt. Een omgeving waar expert leerkrachten werken en wordt samengewerkt op zowel school- als bovenschoolsniveau t.b.v. het werk in de groepen. In een school waar kwalitatief goed wordt lesgegeven vanuit een duidelijke visie op leren, die aansluit bij wat leerlingen nodig hebben. Waar het leren van en met elkaar wordt gestimuleerd door gezamenlijk lessen voor te bereiden.

Waar het gebruikte kwaliteitssysteem ten dienste staat van het lesgeven en verlaging van de werkdruk mogelijk maakt.

Als de leerkracht en het onderwijsondersteunend personeel in al deze dimensies de kritische succesfactor is, dan is de belangrijkste taak van de schooldirecteur als motor van het onderwijskundig beleid, het personeel zodanig te faciliteren en te begeleiden in haar ontwikkeling zodat zij optimaal kan presteren. De verantwoordelijkheid van (de uitvoering van) hoogwaardig personeelsbeleid ligt dan ook op school bij de schoolleider. We onderscheiden daarbij de deelgebieden: in-, door- en uitstroom, functioneren en beoordelen, ziekteverzuim, opleiden en ontwikkelen en taakbeleid. Deze focus op het personeel impliceert dat de schoolleider ten minste 50% van de tijd toegewijd is aan personeelsaangelegenheden. Stichting Primo Schiedam wil daartoe een goede werkgever zijn, die actief investeert in de medewerkers en in een veilige leer- en werkomgeving. Onder andere door deskundigheidsbevordering, het belonen van extra inzet, de ontwikkeling van leiderschap en het uitbouwen van talent van Primo-medewerkers door middel van de Primo Academie, een professionaliseringsplatform waar men van én met elkaar leert.

Voor Primo als werkgever betekent het dat het personeel steeds professioneler zal worden. Steeds meer bekwaam en betrokken en dat het steeds meer ‘in flow’ zal zijn. Dit is een cirkel van succes; als Primo haar mensen steeds beter maakt, levert zij een steeds betere invulling van haar maatschappelijke opdracht. Dat maakt Stichting Primo Schiedam steeds sterker en aantrekkelijker als merk én als werkgever. Wat weer leidt tot het zijn van een aantrekkelijke werkgever voor toptalent.