Onderwijs en Kwaliteit

Burgerschap

Burgerschapsvorming brengt jonge burgers de basiskennis, vaardigheden en houding bij, die nodig is om een actieve rol te kunnen spelen in de eigen leefomgeving en in de samenleving. Kinderen maken kennis met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit. Die kennis komt niet alleen uit een boekje, maar wordt ook geleerd door te oefenen in de praktijk.

Bij burgerschapsvorming staan drie domeinen centraal:

  • democratie - kennis over de democratische rechtstaat en politieke besluitvorming; democratisch handelen en de maatschappelijke basiswaarden;
  • participatie - kennis over de basiswaarden en mogelijkheden voor inspraak, vaardigheden en houdingen die nodig zijn om op school en in de samenleving actief mee te kunnen doen;
  • identiteit - verkennen van de eigen identiteit en die van anderen; voor welke (levensbeschouwelijke) waarden sta ik en hoe maak ik die waar?

Burgerschapsvorming bij Stichting Primo Schiedam niet bedoeld om brave burgers voort te brengen. Democratisch burgerschap geeft recht op een afwijkende mening. Democratie vraagt om een gezonde dosis wantrouwen bij burgers. ‘Good men must not obey the laws too well’, zei de Amerikaanse dichter Ralph Waldo Emerson lang geleden al. De scholen van Stichting Primo Schiedam nemen actief deel aan projecten waarbij de participatie van kinderen wordt gestimuleerd.