Missie en kernwaarden

Onze Missie

Primo Schiedam heeft als missie kinderen kwalitatief goed onderwijs te bieden en ze te begeleiden in hun ontwikkeling, waardoor zij het beste uit zichzelf leren halen. Op die manier kunnen ze een goede start maken in het voortgezet onderwijs. Aan de hand van het onderwijs en de begeleiding die onze Primo-scholen bieden, ontplooien kinderen zich en gaan ze op zoek naar hun passies en doelen in het leven. Hierbij kijken wij naar het kind in zijn geheel. De kerntaak van Stichting Primo Schiedam is het geven van onderwijs, andere competenties van het kind worden met behulp van stakeholders verder ontwikkeld.

Onze kernwaarden

1. Ieder kind is welkom

Het onderwijs van Stichting Primo Schiedam is er voor ieder kind. Dat betekent dat er bij Stichting Primo Schiedam altijd een geschikte school is, ongeacht de achtergrond en het niveau van het kind. Alleen wanneer de hulpvraag van een kind de mogelijkheden van de school te boven gaat, zal met de ouders worden gezocht naar een school die beter past. Stichting Primo Schiedam kijkt naar het kind in zijn geheel en houdt rekening met de verschillen tussen kinderen. Onderwijs en begeleiding op maat is waar Primo voor staat.

2. Wederzijds respect

De school als afspiegeling van de samenleving betekent diversiteit binnen de school. Ouders, leerlingen en personeel gaan respectvol met elkaars opvattingen en levensbeschouwelijke overtuigingen om. De pluriformiteit wordt aangegrepen om van elkaar te leren en het onderlinge begrip te bevorderen. Een persoonlijke overtuiging wordt op onze scholen nooit als de enige ware of de beste gepresenteerd. Niet door ouders en leerlingen, noch door personeelsleden.

3. Waarden en normen

Wederzijds respect wordt mede vormgegeven door expliciete aandacht voor de levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden en normen van de Nederlandse maatschappij. Juist met het oog op de aanwezige diversiteit moet ook het belang van de verworvenheden van onze democratie aan de orde komen. Deze vormen de kaders waarbinnen de pluriformiteit tot zijn recht kan komen en bieden ruimte voor de opvattingen en uitingen van minderheden.

4. Van en voor de samenleving

‘De school van en voor de samenleving’ geeft het karakter van ons onderwijs goed weer. De aandacht is nadrukkelijk niet alleen naar binnen gericht, maar ook naar buiten. Onze openbare scholen maken steeds meer werk van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving. Ze stimuleren de actieve participatie en betrokkenheid van ouders en kinderen bij alles wat zich op en om de school afspeelt en geven zo een voorbeeld van goed burgerschap. Het gaat hiermee verder dan het enkel afleggen van verantwoording over de resultaten die de school haalt.

5. Levensbeschouwing en godsdienst

Diversiteit van levensbeschouwing is een gegeven in onze samenleving. Het actief benutten van de aanwezigheid van deze diversiteit draagt bij aan het onderling begrip en het respect voor de opvattingen van anderen. Onze Primo-scholen bieden hiertoe volop mogelijkheden. Vanuit het standpunt dat levensbeschouwing deel uitmaakt van onze cultuur hoort godsdienstige en levensbeschouwelijke vorming een plaats te hebben binnen het openbaar onderwijs.