בשלהי שנת 1944 וראשית שנת 1945, כשהסתיימה מלחמת העולם השנייה באירופה, הגיעה אל סופה גם השואה. הניצולים שוחררו מן המחנות והחלו לצאת ממקומות המסתור.
התבוננו בציור שלפניכם, את הציור צייר בשנת 1946, שנה לאחר תום המלחמה, שמואל בק, ניצול בן 13.
* אילו תחושות מעורר בכם הציור?
* הציור נקרא "ילדים לבדם". מדוע בחר הצייר שם זה?
* אילו מחשבות ושאלות הטרידו, לדעתכם, ילדים במצבם של הילדים שבציור?
עבודה בקבוצות:
הכיתה תחולק לחמש קבוצות. כל אחת מהן תתמקד בעדותו של ניצול אחר. כל עדות מחולקת לכרטיסיות על פי נושאים. בכל אחד משלבי השיעור יתמקדו התלמידים בנושא (כרטיסייה) אחר. בסיום העבודה על כל אחת מן הכרטיסיות יהיה דיון כיתתי. היכנסו למצגת ופעלו לפי ההוראות.
יום השואה תשע"ח - מחפשים בית
סיכום השיעור: דיון במליאה
הרב ישראל מאיר לאו אמר על סוף המלחמה: "לאחר שש שנים של נעילת שערים, נפתח לפתע שער, והתחילו חיים חדשים. עולם אחר לחלוטין החל. היתה זו תחושה עמוקה של בראשית".
דונו עם התלמידים בשאלות האלה:
מדוע לדעתכם בחר הרב לאו לתאר את החיים החדשים במילה "בראשית"?
האם לדעתכם מילה זו מתארת במדויק את מצבם של הניצולים לאחר השואה? מדוע?
אין ספק כי אימי השואה השפיעו על הניצולים בראשית תהליך שיקומם ואף לאחר מכן. כדאי לדבר עם התלמידים על הכוחות שנדרשו מהניצולים כדי להתמודד עם הקשיים ועם הזיכרונות בבניית חייהם החדשים.
מה הייתם רוצים לאחל ולומר לניצול שאת סיפורו קראתם או לכל ניצול אחר שאתם מכירים?
הציגו את המסר של העדים לתלמידים:
שאלנו את העדים שאת סיפוריהם קראתם אם יש להם מסר אל הילדים במדינת ישראל היום. מסר הניצולים לדור הצעיר.