Divendres 15

Biblioteca de dones científiques

Activitat per 1r, 2n i 3r d'ESO.

Les dones de ciència han estat, a la majoria dels casos, dones invisibles i condenades a l’oblit. I és que la presència femenina en la ciència ha estat sempre posada en dubte, denostada i negada.

Avui dia, el nombre de dones a la universitat superior al d'homes però la distribució és força desigual a les diferents disciplines: a les carreres científico-tecnològiques, les dones segueixen sent minoria.

La vostra tasca consisteix en fer més visibles les grans conribucions que han fet les dones al coneixement científic: Busqueu entre les moltes biografies de dones científques, segur que us sonen els noms de Marie Curie o Jane Goddall... però n'hi ha moltes més! Trieu la que més us agradi i dissenyeu la portada del seu llibre biogràfic.

Podeu fer servir les científiques que donen nom a carrers barcelonins o buscar informació seguint seguint aquests enllaços:

Per dissenyar la portada d'un llibre podeu fer servir aplicacions web gratuites com canva o piktochart.

Una bona portada inclourà:

  • Una fotografia de la protagonista.

  • Un títol atractiu.

  • El nom i els anys de naixement i mort (si escau).

  • Un subtítol o frase impactant que resumeixi la seva tasca de manera que animi als lectors a conèixer-la millor.

Quina mascareta em poso?

ATENCIÓ! Aquesta infografia NO conté informació d'una font contrastada, només és un exemple.

Activitat només per 4t d'ESO.

Ara que tothom ja pot sortir a fer una volta, en una o altra franja horària, i la possibilitat de trobar-se amb gent de fora de casa ha passat de ser un desig a ser una realitat, és molt important recordar que cal protegir-se i seguir les recomanacions sobre com actuar al carrer. Un dels elements de protecció que ha pres més relleu són les mascaretes filtrants, que posen traves a la difusió del coronavirus a través de l’alè de les persones. Però aquestes màscares no són les úniques coses amb què ens tapem les cares…

Saps quins tipus de mascaretes filtrants hi ha i en què es distingeixen? Fes una recerca d’informació per a respondre aquestes preguntes:

  • Quins grups de mascaretes es poden fer servir i quines varietats en formen part? Pots començar a informar-te en aquesta pàgina de CanalSalut, de la Generalitat.

  • Quins graus de protecció proporciona cada tipus, tant per l’usuari com per la gent que l’envolta?

  • Què has de revisar, per assegurar-te que la duus ben posada? Explica el procediment per posar-la i treure-la sense perill.

  • La mascareta és una protecció suficient, que ens permet despreocupar-nos d’evitar el contacte amb altres persones?

Amb la infromació que has recollit, elabora una infografia on expliquis els diferents tipus de mascaretes i la millor manera de fer-les servir.

Aquesta és una activitat proposada per Text-LaGalera.