Dimarts 5

Lectura en veu alta

Llegir en veu alta també és art. Com diu Luís Sepúlveda: “La lectura en veu alta no és, ni de bon tros, una tasca fàcil. Per llegir un text donant-li l'expressió justa i adequada, a més d'un domini de la mecànica lectora, es necessita entendre perfectament el text, ser capaç de posar-se al lloc de l'autor, a què se li presta la veu, intentant reproduir amb la major fidelitat possible el que ell va voler comunicar i, a més, la capacitat d'expressar tot tipus d'emocions valent-se per a això solament de la veu, jugant amb els diferents tons, les diferents modulacions de la veu, amb la major o menor velocitat lectora i, fins i tot, amb els silencis

Heu de triar un text (tant pot ser una poesia com un conte, això sí, en català) i gravar-vos. Seleccionarem els 5 millors per presentar-los en el Certamen de lectura en veu alta en confinament. Si no voleu que el vostre el presentem al concurs, tan sols heu de posar un comentari quan ens ho envieu.

Gemes de gel

"El científic i l'artista segueixen una metodologia compartida, una primera hipòtesi, l'aplicació dels coneixements de base, les idees descartades, els resultats inicials, la seva interpretació i desenvolupament... I tot evoluciona fins a arribar a l'experiment i els resultats definitius"

Paul Dagarno / Tot el que la ciència pot aprendre de l'art. Ara.cat

Heu de fer gemes de gel. Com?

Segueix els passos, i fes un video amb el procés i resultat final.

Material:

  • motlles per a gel

  • safata

  • colorants alimentaris o pintures al tremp ("témperes")

  • comptagotes

Procediment:

La nit anterior, heu de preparar motlles de gel.

Prepareu dissolucions concentrades de sal (mescleu molta sal i poca quantitat d'aigua) i afegiu-li a cadascuna d'elles un dels diferents colorants o pintures.

Poseu els gels a la safata.

Amb el comptagotes afegiu gota a gota la dissolució de sal sobre els gels. La sal començarà a desfer el gel obrint-se camí dins de la seva estructura per la pintura.

Sabries explicar el per què? Atreveix-te a donar un raonament científic.