Dijous 14

A la recerca de π

Si parlem d'un nombre misteriós i investigat per matemàtics de moltes èpoques diferents, el nostre nombre és π (pi).

Malgrat que per qualsevol tipus de càlcul valdria amb tenir una desena de decimals, els matemàtics s'han dedicat a calcular la major quantitat de decimals possibles, potser buscant una periodicitat que no es va poder trobar. És per això que π és un nombre irracional (decimal il·limitat no periòdic) que no es pot expressar com a fracció de dos nombres enters.

El valor de π s'ha obtingut amb diverses aproximacions al llarg de la història. El valor més antic que es coneix és 3,1605 i apareix escrit en el "Papiro de Ahmes" en Egipte (1900 a.C.). L'any 253 el xinès Liu Hui va calcular el seu valor com 3,14159. L'any 1400 el matemàtic indi Madhava el va calcular com 3,14159265359. El récord actual és de 2.576.980.370.000 de decimals, i el va calcular Daisuke Takahashi amb un superordinador T2K Tsukuba System.

Malgrat tot, la nostra curiositat és més forta i encara avui es segueix cercant la manera d'obtenir més i més precisió en la determinació del valor de π. Segurament en pocs anys superarem la barrera dels 10 milions de decimals. En servirà per alguna cosa? Probablement no, però serà divertit.

En el repte d'aquesta setmana ens posarem a la pell d'un investigador matemàtic i muntarem el nostre propi laboratori de matemàtiques, per tal d'aproximar-nos experimentalment al valor de π.

Quants decimals de π serem capaços de trobar? Trobarem fins al primer decimal? Trobarem dos decimals? No defalliu i a l'atac, joves científics!. No aconseguirem el record del món, però segur que passarem una bona estona.

Recordeu que teniu l'activitat associada al classroom.