Produse asimilate

Având în vedere structura curriculum-ului pentru clasa a XI-a, domeniul Turism și alimentație, specializarea Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, în oferta de școlarizare s-a introdus, pentru învățământul profesional din acest domeniu, modulul CDL – „Tehnici de decorare pentru mesele festive”.

În scopul implementării obiectivelor proiectului „Formăm viitorul în domeniul turism și alimentație”, nr. de identificare: 2019-EY-PCVET-0003, cu finanțare prin granturi SEE, la orele de instruire practică curentă, săptămânală, în cadrul laboratorului de alimentație s-au achiziționat obiecte de inventar (obiecte de inventar pentru servire – farfurii cu dimensiuni de 26 cm, 21 cm), tacâmuri inox, obiecte de inventar din sticlă (pahare din sticlă albastre, oliviere, presărătoare), inventar textil (napron, față de masă pentru 12 persoane cu decor specific grecesc), obiecte decorative (set decorativ pentru lumânări), pentru a recrea atmosfera caldă, prietenoasă specifică zonelor vizitate.

Orice unitate de alimentație are o anumită personalitate, un anume stil pe care îl poate reflecta atât prin elementele arhitecturale și de ornament incluse, cât și prin impactul vizual pe care îl creează decorurile folosite. O grijă deosebită trebuie avută atunci când se stabilește locul în care să se realizeze decorurile, pentru a nu stânjeni activitatea în salon și a nu îi deranja pe clienți.

Pentru crearea unui climat de destindere și ambianță plăcut, se vor monta pe mese, după ce s-au aranjat fețele de masă și obiectele de inventar, diferite decoruri care sunt considerate a fi potrivite mărimii mesei, tipului de eveniment, specificului restaurantului. În saloane mai mult sau mai puțin modeste foarte des se practică realizarea unui aspect atrăgător prin aranjarea deosebită a șervețelelor de hârtie, care se comercializează într-o gamă largă de culori și desene și care pot fi ușor înlocuite. Se pot realiza astfel forme de lumânări, de evantai, care se pun mult mai bine în evidență dacă se proiectează pe un fond al feței de masă contrastant sau dacă se utilizează două șervețele de culori diferite. În restaurantele cu saloane clasice decorarea se poate realiza prin obținerea diverselor forme din șervete din pânză bine apretate. O notă de eleganță dau șervetele care sunt prinse cu ajutorul unui inel din lemn, vopsit în culoarea predominantă a salonului.

Șervețelele împăturite se pot așeza pe farfuria suport, sau pe o farfurie potrivită, pentru transportul şi prezentarea unor alte obiecte de inventar (fructieră, olivieră, presărătoare etc). Desigur, se pot fixa pe mese mici aranjamente, care se montează câte unul la 6-8 consumatori, sau aranjamente mai mari, care se așază la o masă mai mare.

Fixarea huselor se poate realiza e cu șnurulețe care se prind de picioarele scaunului și de spătar, sau cu elastic, pe sub blatul scaunului. Trebuie verificat ca aceste accesorii să se afle în stare bună de curățenie, nedestrămate, ori cu elasticul larg. Pernele trebuie prinse şi ele cu șnurulețe de scaun și bătute după fiecare zi în care s-au folosit, sau periodic pentru a-și păstra forma. Desigur, într-un local cu specific nu se vor putea utiliza huse sau perne din satin, ci se vor prefera țesăturile obținute cu fire de culori specifice regiunii Grecia(alb și albastru marin/ turcoaz).

Grecia este istorie, este pasiune, este mitologie, este artă, este frumusețe, este gastronomie, este totul într-un singur loc. Odată ce ai pășit pe tărâmuri grecești este inevitabil să nu te îndrăgostești la propriu de tot ce reprezintă ea.

Din punct de vedere gastronomic, Grecia a impresionat și va impresiona, în continuare, pe oricine, cu varietatea de preparate și multitudinea de arome și gusturi de neuitat. Ingredientele proaspete, condimente din belșug, preparate simple, ulei de măsline, dragostea pentru mâncare, acestea sunt principalele caracteristici ale bucătăriei de pe tărâmul zeilor.

mise-en-place

versiunea 1

mise-en-place

versiunea 2