Contextul implementării proiectului

Proiectul - „Formăm viitorul în domeniul turism și alimentație” vine în contextul în care calificarea „Chelner (ospătar) vânzător în unități economice”, este din ce în ce mai cerută de către elevii din zonă și din ce în ce mai căutată pe piața muncii, dar pentru care nu sunt suficienți agenți economici care să asigure stagiile de pregătire practică, sau, nu acordă suficientă atenție calității acestora, caracterizată prin lipsa unei abordări practice. De asemenea, se observă reticență din partea agentului economic în a lăsa elevii să efectueze operațiile propriu-zise, fiind lăsați mai mult să observe decât să efectueze ei înșiși, și o lipsă a corelării dintre cerințele agentului economic și cerințele programei. În același timp, parteneriatul cu agentul economic identificat nu le permite elevilor accesul spre o locație modernă, în care au loc foarte multe evenimente.

Astfel, ideea experimentării stagiilor de pregătire practică în unități similare din Grecia, atât a orelor de teorie de către cadrele didactice și de reprezentanți ai agenților economici, dar în special a orelor de pregătire practică, atât de profesorii de specialitate, cât și de agentul economic, s-a dovedit una atractivă, interesantă și benefică de ambele părți. Faptul că școala și agentul economic împreună vor experimenta bunele practici din Grecia va duce la creșterea calității atât a învățării la locul de muncă, cât și a ratei de inserție socio-profesională.

Prin proiectul dezvoltat, se urmărește atât rezolvarea câtorva dintre dificultățile identificate, cât și îmbunătățirea calității actului educațional în domeniul turism și alimentație

Astfel, se urmărește îmbunătățirea calității actului educațional, în special la disciplinele de specialitate pentru domeniul turism și alimentație prin:

1. Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. În cadrul parteneriatului, cadrele didactice de specialitate vor:

  • observa și experimenta actul de predare la modulele de teorie a pregătirii practice (activități de job-shaddowing)

  • observa cum se realizează practica de specialitate la agentul economic omolog

  • studia și analiza curriculum-ul și programa școlară pentru modulele de specialitate, precum și curriculum-ul la decizie locală

  • realiza un schimb de bune-practici cu cadrele didactice din școala parteneră privind colaborarea dintre profesorii care predau partea teoretică și tutorele de practică care asigură partea de practică efectivă

2. Dezvoltarea abilităților specifice și de comunicare ale elevilor, în vederea unei bune inserții socio-profesionale și extinderea competențelor sociale, profesionale și de comunicare. Prin participarea la proiect, elevii își vor îmbunătăți atât competențele de comunicare în general, dar și cele de comunicare în limba engleză (activități de e-twinning cu elevii din școala parteneră), își vor însuși vocabularul specific domeniului turism și alimentație, servirii de preparate, asigurându-și astfel egalitatea de șanse pe piața muncii europene. De asemenea, elevii vor participa la activități de culturalizare și cunoaștere a sistemului educațional din țara parteneră.

3. Schimbul de bune practici la nivel managerial: modalități de identificare a agenților economici, modele de contracte, organizarea modulelor de practică (teorie + practica propriu-zisă). În același timp, se va urmări dezvoltarea de strategii de internaționalizare, dezvoltarea de protocoale și parteneriate, în vederea creșterii prestigiului unității de învățământ, dar și a corelării calificărilor oferite cu cerințele de pe piața muncii.

De asemenea, prin acest proiect se urmărește rezolvarea următoarelor dificultăți identificate:

1. Temerea elevilor de a experimenta și de a comunica. Prin participarea elevilor în proiect se urmărește creșterea încrederii în sine, creșterea siguranței inserției socio-profesionale la finalul studiilor și sentimentul confirmării unui act educațional de calitate.

2. Abordarea practică a învățării, elevii vor avea posibilitatea de a-și dezvolta spiritul antreprenorial, prin implementarea la agentul economic partener a practicilor experimentate în Grecia.

3. Însușirea acelor competente care să dezvolte în rândul elevilor înaltul profesionalism, inițiativa, perspicacitatea, aptitudinea de a opera eficace într-un cadru economic dinamic și concurențial și să asigure formarea unor abilități legate de: primirea clienților în spațiile de servire, alcătuirea meniurilor, organizarea serviciilor în spațiile de servire și executarea serviciilor complexe de tehnica servirii în condiții de igienă și securitatea muncii.

Pe măsură ce crește presiunea asupra capacității de inserție profesională și a îmbunătățirii competențelor, este nevoie de sisteme de educație și de formare mai deschise, mai flexibile și mai bine adaptate la necesitățile și circumstanțele nivelului de educație al elevilor. În afara competențelor profesionale cheie, considerăm ca fiind dezirabile și având un rol hotărâtor în tranziția de la școală la locul de muncă: abilitățile sociale - comunicarea și colaborarea cu ceilalți, punctualitatea și adaptarea rapidă, abilitățile de planificare și organizare a sarcinilor în mod independent, abilitățile metodologice – de rezolvare a problemelor apărute la locul de muncă.