Palmera canària

Castellà: Palmera canaria Anglès: Pineapple palm Francès: Palmier des canaries Alemany: Kanarische dattelpalme

Nom científic: Phoenix Canariensis

Família: Arecaceae

Origen: Illes Canàries

Descripció

La Phoenix canariensis és una espècie que perdura anys, tant que els exemplars més alts arriben a superar els dos i potser tres segles d'edat, de grans dimensions, algunes passen els 30 m d'alçada.

L'ARREL,

El TRONC relativament prim encara que pot arribar al metre d’amplada a les regions autòctones.

Les FULLES són d’uns 5 m de longitud, disposades a l’extrem de dalt del tronc en forma de ventall. Són pinnades, de limbe lanceolat, bastant fortes i rígides i pecíol amb curtes espines a la base, que desapareixen progressivament cap amunt fins arribar als folis.

Les FLORS són unisexuals i separades en diferents individus, plantes per tant dioiques. Les femelles i els mascles són fàcils de distingir: les femelles produeixen inflorescència més grans i obertes i la seva copa és més oberta i arrodonida i amb flors especiades que aviat es convertiran en fruit mentres que el mascle presenta inflorescències més petites i tancades densament cobertes de flors que produeixen pol·len abundant. Les flors són molt petites, de color groc.

El FRUIT: d'uns 2 cm de llarg, tenen forma ovoide i color marronós.

Floració

L'època de floració és variable i es sol desenvolupar abans de l'estació freda i humida, quan el vent i els insectes transporten el pol·len fins a les femelles.

Reproducció/ multiplicació

Es pot reproduir per llavor i per divisió de mata.

Hàbitat

Cultivada en zones templades i naturalitzada en zones pròximes a la costa; 30-1000 m.

Usos

La major part de les utlitats que té ja no es realitzen (p.e. forratge) però encara en totes les illes, els escombriaires utilitzen les fulles com escombra i a l'Illa de la Gomera se segueix utilitzant la savia (guarapo) per produir la mel de Palma.

Editat per: Laura Montserrat Ribas

Pàgines d'informació:

https://es.wikipedia.org/wiki/Phoenix_canariensis

http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/wiki/index.php?title=Palmera_canaria